Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Tutulamayacak Adak ve Yemin
Tutulamayacak Adak ve Yemin
Reis 1 günde 111 Rekat tamam, bu 1 ayda 1110 Rekat yapar.
O zaman 1110x3=3330 Rekat. Yani hayır gerçekleştiremezsin.
Reis bak Adağı yerine getirmenin bir süresi olmaz ama sen nedense 3 ay içinde yapmalıyım demişsin bu saçma bir mantık olmuş bir yandan bilmem.
Adağı yerine getirmek mutlaka vaciptir. Yani yapabilirsen reis mutlaka yapman yerine getirmen gerekiyor mutlaka. Çünkü Vacip.
Ama sen süreli yapmışsın ve getiremeeyceğini düşünüyorsun reis bi 3 ay önce kendini zorla toplam 10.000 Rekat Kılmaya Çalış.
Olmazsa yapamazsan o zaman Yemin Kefareti yap.
Nedir Yemin Kefareti yani nasıl verilir.
Zekat Alması Caiz olan 10 tane fakire bütün bedenini örtecek şekilde 1 kat çamaşır verilmesi.
Zekat Almak kime Caizdir? Yani kime verilir?
Zengin olana verilmez yani galiba yani 85 gram altına veya bu kadar altın değerindeki paraya sahip olana verilmez.
Mesela bugün 1 gram altın 484 tl diyelim o zaman 484x85=41.140 tl yapar.
Biz bunu 41.141 olarak alalım. Yani yaklaşık bu kadar paraya veya 85.18 gram altına sahip olana verilmez Zekat.
--
Bundan başka, anne olsun dede olsun büyükanne olsun baba olsun çocuğumuz olsun torunumuz olsun dayımız amcamız ve bu tip akrabalar falan bunlara da verilmez.
Fakirse eğer kardeşe, geline, amcaya, halaya, dayıya falan verilir. Salih yakın akrabaya vermek Büyük Sevaptır. Veya Salih Olan diğer fakirlere verilir.
Sonra Zekat diye bir hayır kurumuna bağış yapılmaz. Maddi durumları kötü olan Din Bilginlerine verilebilir Zekat.
Babası fakir olan çocuğa Zekat Verilebilir. Yani öyle öyle insanlara Verilir Zekat.
--
Yani dediğim gibi bu tip insanlara yani bu tip 10 insana mesela 10 tane Salih fakire bütün bedenini örtecek şekilde 1 kat çamaşır verebilirsin.
İlla bunu yapmam gerekiyor mu? Şu sıralar sıkışığım diyebilirsin.
O zaman açlık çeken 10 tane fakire 1 gün 2 kez yemek verebilirsin.
O kadar yemeği nerden bulayım? Diyebilirsin.
O zaman 10 fakire bu yılki hesapla 27 lira değerinde buğday, un verebilirsin.
O kadar buğday yok diyebilirsin, o zaman,
yine 27 lira değerinde havlu-kumaş-çorap-et-pirinç-ayakkabı-ilaç falan verirsin veya güzel bir Dinî Kitap verebilirsin. Yani 10 tane fakire Dinî Kitap verebilirsin. Veyahut 1 fakire 10 gün Dinî Kitap verebilirsin.
Bunları yapamazsan art-arda 3 gün Oruç Tut.
--
Ama Yemin Kefaretini illa Adak süren tamamlandıktan sonra vermelisin. Aksi takdirde doğru olmaz sanırım.
O yüzden sen Adak Süren boyunca 10.000 Rekat Namaz'ı Kılmaya Çalış yani.
Bazı arkadaşları bu konuda bayağı cesur gördüm.
Fetva vermek-Hüküm çıkarmak konusunda bu kadar cesaretli olmamanızı tavsiye ederim.
Bir hüküm verilecekse konu ile ilgili ayet ve hadisler dile getirilir ve gerekiyorsa açıklanır, bunun dışındaki söyledikleriniz doğru hüküm olsa bile yöntem yanlış olduğundan hata ediyorsunuz.
Fetva konusunda daha dikkatli olalım inşallah.
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi