You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Türkiye ile çatışma Rusya’yı böler

Türkiye ile çatışma Rusya’yı böler

General
Türkiye ile çatışma Rusya’yı böler
Türkiye ile çatışma Rusya’yı böler

TÜRKİYE ve Rusya, son 15 yılda stratejik ortak olma yolunda ilerlerken şimdi sınır ihlali yapan bir uçağın düşürülmesiyle birden savaşın eşiğine geldi. Ama konunun uzmanlarına göre bu uçak kazası da sonrasında yaşanan gerginlik de tesadüf değil, bir planın parçası ve Türkiye’de Rusya’da oyuna getiriliyor.



Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi ve emekli bir subay olan Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, eğer Türk ve Rus liderler ya da diplomatları, pazartesi başlayacak İklim Konferansı’nda zirve yapmazsa, dünyayı 100 sürecek bir savaş dönemi, Medeniyetler Savaşı’nın beklediğini söylüyor.

Rus uçağının düşürülmesi sonrasında yaşananları basit bir kaza sonrası gelişen reaksiyonlar mı yoksa Ortadoğu’daki oyunun bir parçası mı? Bu olay nasıl aydınlatılabilir?

Türkiye ve Rusya’ya karşı büyük bir oyun oynanıyor, iki ülkenin arası açılıyor. Rusya, uçağının Türkiye sınırları dışında vurulduğunu savunuyor. Bir soruşturma komisyonu kurulur. Türk, Rus, bağımsız bir gözlemci devlet ve konunun uluslararası hava uzmanları bir araya gelir. Herkes elindeki belgeyi sunar, haklı ortaya çıkar. Ya da mahkemeye gidilir. Bunlara da gerek olmadan, diplomasiyle de sorun çözülebilir.

Rusya, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşme talebine somut bir yanıt vermedi. Nasıl bir diplomasi yürütülebilir?

Putin ahır ithamlarda bulunuyor ancak diplomasi yolunu da açık tutuyor. Fransa’daki İklim Kongresi’nde Türk ve Rus tarafları liderler ya da dışişleri bakanları görüşülebilir. Eğer bir araya gelinmezse, bu fırsat kaçarsa dünyada belki 100 sene sürecek bir çatışma dönemi başlar.

Dünyayı nasıl bir çatışma bekliyor?

Olay Rusya ve NATO savaşına dönüşecek. Rus tarafı, çok sert söylem içinde. Gerek askeri, gerek sivil bürokrasi tehditlerde bulunuyor. Rusya’da Türk büyükelçiliği ve Türklere yönelik bu söylemler, spillover (yayılma etkisi) yaratır. Bu iki yıl sonra etkisini göstermeye başlar ve Medeniyetler Savaşı’na dönüşür. Gerginlik artar ve Ruslar misillemeye giderek Türk uçağını düşürürse, iş daha büyür.

TÜRKİYE İLE ÇATIŞIRSA, RUSYA PARÇALANIR

Türk uçağının misillemeye uğramasının askeri sonuçları ne olabilir?

Savaşa yol açar. Türkiye boğazları kapatır, I. Dünya Savaşı öncesindeki duruma dönülür. Türkiye, uçağı düşürülürse Akdeniz ve Karadeniz’deki tüm Rus gemilerini batırır. Bir tane Rus gemisi kalmaz. Rusya, nükleer enerji üreten bir devlet ama Türkiye’de nükleer silahlara sahip bir NATO üyesi. Böyle bir çatışma, konvansiyonel değil nükleer savaşa dönüşür. Türkiye-Rusya harbe girerse, Rusya parçalanır ve bunu onlarda biliyor. Rusya içinde 11 milyon Türk, Müslüman yaşıyor. Ama biz Kürt meselesini çözüyoruz. Böyle bir çatışmadan Türkiye’de Rusya’da kaybeder, bu oyunu planlayanlar kazanır.

Türk-Rus çatışmasından kimler kazançlı çıkar?

Bu çatışmadan kim kazanç sağlayacaksa, oyunu da onlar planlamıştır. Türk-Rus çatışması, ABD, İsrail, Almanya ve Çin’in işine yarar. Kim bu Türk-Rus yakınlaşmasından rahatsızlık duyuyor, birileri bunu iki ülkeye de anlatmalı.

İŞBİRLİĞİMİZ, AVRUPA İÇİN FELAKET GİBİ

ABD ya da Çin, Türk-Rus çatışmasından nasıl bir fayda sağlayabilir?

Karl Marks’ın bir sözü vardır: Türkler ve Ruslar birleşirse, bütün Avrupa için büyük felaket olur. 100 yıl önce söylenmiş olan bu söz bugünde geçerli. Türkiye ve Rusya, son yıllarda yakınlaşan iki devletken şimdi savaşın eşinde. Çin’in durumuna bakalım, her krizden en karlı onlar çıktı. Ukrayna ve Belerus’ta kiraladıkları tarım alanı, Belçika kadar. Ruslarla 400 milyar dolarlık gaz ve ticaret anlaşması yaptılar. Rusya’dan satın aldığı S400 füze ve MİG29 uçaklarını taklit etti ve şimdi bu teknolojiye de sahip. Aynı zamanda İran ile de en fazla ticaret yapan ülke. Çin, şimdi tarihinde ilk defa Akdeniz’de askeri tatbikat yapacak. Batı bunu okuyamıyor.

Türk-Rus işbirliği ile daha önce ABD ve AB’ye “Hayır” diyebileceği stratejik derinliği olan Türkiye’nin şimdi NATO’ya mahkum bırakılması mı söz konusu. Ama Rusya’da oyuna uymak, Türkiye’yi bu sorunun parçası haline getirmek istiyor gibi.

Türkiye başından beri oyunun dışında tutulmaya çalışılıyor. 2014 de IŞID diye biri çıktı, iki hafta içinde Bağdat’a gitti. ABD, Irak’ta de facto (fiili) Kürt devleti kurdu. Suriye’de PYD üzerinden Akdeniz’e açılan bir Kürt devleti kurmak istiyor. Ruslar’da bugüne kadar hiç elde edemedikleri bir şeyi elde etti. Bağdat’ta komuta kontrol merkezi ve istihbarat servisi kurdu. Bu Rusya’nın askeri gücüyle Ortadoğu’ya girmesi ve bir daha çıkmaması demek. Rusya, Kırım’da kazanımlar elde etmek için Suriye üzerinden hareket ediyor. Türkiye ve Rusya oyuna getiriliyor derken, Rusya’nın bu kazanımlarla oyuna geldiğini anlatmak istiyorum.

TÜRKİYE’NİN YEDEK PLANI VAR

Türkiye, Akdeniz’e açılan bir Kürt devleti konusunda ABD ile nasıl uzlaşabilir?

Türkiye, ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki ve NATO’daki en önemli gücü. Türkiye olmadan, Ortadoğu sadece İsrail ile yönetilemez ve haritalar çizilemez. Türkiye, Arap baharında örnek ülke gösterilirken şimdi haksız bir şekilde uluslararası teröre dahil olduğu imajı çizilmeye çalışılıyor. Suriye, tıpkı İspanya iç savaşında olduğu gibi tüm devletlerin en yeni salahlarını denediği bir sahneye dönüştü. Bu sahne, I. Dünya Savaşı öncesi durumu hatırlatıyor. Türk devleti güçlüdür. Türk devletinin yedek planları, bu oyunları görecek bilim adamları, askeri, bürokratı ve yöneticileri vardır.

SURİYE’DE DEVLET YOK TÜRKİYE TÜRKMENLERİ KORUR

Türkiye, Suriye konusundaki haklılığını dünyaya nasıl anlatabilir?

Türkiye’nin pozisyonu, sınırlarının güvenliğidir. Nasıl ki Rusya, toprakları dışındaki 26 milyonluk Rus nüfusu korumak için gerektiğinde başka ülkelere askeri müdahalede bulunuyor, Suriye’deki Türkmenler de sınır dışı kalmış Türklerdir ve Türkiye onları korumakla yükümlüdür. İkinci husus, devletler güvenlik hatlarını kendi sınırları olarak görmez. Halep, Kerkük, Tebriz, Bakü hattı, Türkiye’nin güvenlik hattıdır. Bu güvenlik sınırlarını kuvvet yoluyla bozarsanız, Türkiye buna müsaade etmeyecektir. Sayın Cumhurbaşkanı bunu G20 zirvesinde söyledi: Ortadoğu’da yönetilemeyen devletler var. Devlet olmanın dört kaydı var. Sınırlarının belli olması, nüfusunun, parlamentonun olması ve diplomasi. Bugün Suriye, Irak ve Libya’da bunların hiç biri yok, devletler çökertilmiş. Suriye’de 330 bin masum insan öldürülmüş. BM sistemi, Ortadoğu’da çökmüştür.

PUTİN’İ TÜRKİYE DEĞİL BATI ALDATTI

Türkiye, uçağın Rusya’ya ait olduğunun bilinmediğini ancak Rusya bu kodların ABD’ye verildiğini ve Türkiye’nin bilmemesinin kabul edilemez olduğunu söylüyor. Bu da oyunun bir parçası olabilir mi?

Bakın, Rusya, ABD ve Kanada hava sahasını 170 kez ihlal etti ama hiç Rus uçağı düşürülmedi. Ama ABD Dişişleri Bakanı, “Suriye’de Rus uçağı düşürülebilir” dedikten sonra Türkiye tarafından Rus uçağı düşürüldü. Ama Pentagon uçak düşürüldükten sonra “Bu Rusya ve Türkiye arasındaki sorundur” dedi. ABD, Fransız, İsrail uçakları ile Ruslar çarpışmıyor da neden Türk uçakları ile karşılaşıyor? Rus uçağının ülke milliyetini tanımlayan IFF kodunu Türkiye’nin bilmesi gerekiyordu. Radarınız bu IFF kodunu tanımlamıyorsa, bu bir düşman uçağıdır. ABD, bu kodları verir veya vermez ama Ruslar bunu Türkiye’ye de vermeliydi. Putin’i aldatan da Türkiye değil. 24 Şubat’ta taraflar Ukrayna konusunda anlaştı. (Berlin’de 24 Şubat 2015’tde Rusya, Ukrayna, Fransa ve Almanya bir araya geldi) Ertesi gün ihtilal yaptılar. Putin “Bunun intikamını alacağız” dedi. ABD gemileri Karadeniz’den ayrıldı ve Ruslar da Kırım’ı işgal etti.

AMAÇ ERDOĞAN VE PUTİN’İ GÖNDERMEK Mİ?

Türkiye-Rusya arasındaki asıl sorun nedir?

Asıl sorun, Rusya’nın Suriye’de DAEŞ yerine Türkmenleri vurması. Rusya bizim düşmanımız değil, olamazda. Türk ve Rus haklarının birbirlerine karşı husumetleri yok. Her iki devlette, Suriye’nin toprak bütünlüğünü ve terörün bitmesini savunuyor. O zaman bu gerginlik, Türkiye ve Rusya’nın savaşması için hazırlanmış bir tuzak mı? Bu savaştan kim yarar sağlayacak? Sayın Erdoğan’ı istemeyenler mi? Batı basınında “Biri Çar diğeri Sultan, birbirleriyle savaşacak” diye haberler yapılıyor. Oysaki ikisi de seçimle başa gelmiş liderler.

KaynakSaskintar
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.