You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Toplu Yemek Yerken Kul Hakkına Girmemek İçin: "Kırân" Nedir?

هل أنا حقاً أنا ؟
Bize Buhârî kanalıyla rivayet edildiğine göre; (Buhârî dedi ki) bize Âdem anlatı, bize Şu'be anlattı, bize Cebele b. Suhaym anlattı ki o, İbn Ömer’i (yemek yiyen bir topluluğun) yanından geçerken şöyle derken işitmiştir:

'Çifter çifter yemeyin (kırân yapmayın)! Çünkü Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem), kişinin din kardeşinden izin alması durumu müstesna, kırân yapmayı (yiyecekleri çifter çifter ağza atmayı) yasakladı.' (*)

'Kırân' şudur: Karşıdaki kişi (yiyecekleri) birer birer alırken, senin ikişer ikişer almandır; iki hurmaya karşılık bir hurma, ya da iki incire karşılık bir incir ve benzeri şeyler gibi.

* Ebû Abdullah Muhammed b. İsmâîl el-Buhârî, [i]el-Câmiu’s-sahîh (Kahire: el-Matbaatü’l-Emîriyye, 1311), “Şirket”, 4 (Hadis No: 2489). [/i]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Toplu Yemek Yerken Kul Hakkına Girmemek İçin: "Kırân" Nedir?
Lüks fakat çok kıymetli olduğuna inandığım bir konu.

Biz medine Münevvere'de arkadaşla oturduk lüks bir restaurantta yemek yemeye konulduk ben kaşık yok mu diye sorunca garsona arkadaşım şöyle bir bilgi verdi

blue, Resulullah s. a. v elle yiyordu. Ona bunu söylemedim o an aklıma gelmedi sanırım ama buraya yazayım : yediği tek bir hurmada oluşan acabalar nedeniyle muhtemelen Allah'a karşı nasıl karşılanacağını düşünüp sabaha kadar rahat uyuyamayan rahmet peygamberi s.a.v. ile bizim elle yiyişimiz aynı olmaz. Çoğunlukla ölçüyü bilmediğimizi düşünüyorum yada benim gördüklerim arasında ölçüyü bilen çok az kişi var.

Ve habibullah'ı s.a.v yi sevmek...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 6 saat önce, Düzenleyen: blue.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.