Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş, gül yağı, gül suyu, gül şerbeti, gül reçelinin, binlerce yıl çeşitli hastalıkların tedavisinde ilaç olarak kullanıldığını aktardı.
5 yıldır bu alanda araştırma yapan Altıntaş, gülün faydalarını sıraladı.
Gül suyu;
-Ciltteki yaralanmalarda ve cilt hastalıklarının iyileştirilmesinde büyük etkiye sahip.
-Serinletici ve ateş düşürücü özelliği bulunmakta.
-Kırışıklıklara karşı ve yaşlanma etkilerini geciktirici özelliği var.
Gül yağı:
-Çağımızın hastalığı strese karşı iyi geliyor.
-Osmanlılar'da gül yağı psikolojik tedavilerde kullanılmış.
-Gül yağı ile baş ovulduğunda baş ağrılarına iyi geldiği gözlenmiş.
Gül reçeli, şurubu ve şerbeti ise mide için bire bir. Hazımsızlıkta, karaciğer hastalıklarında gül reçelinin tedavi etkisi büyük
Gülün şifası yaprakları, dalları taze yada gölgede kurutulan yapraklarındandır.
* Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir.
* Suda bekletilmiş çiçeklerinden oluşan gargara, ağız yaralarını iyileştirir.
* Gülün hafifçe kaynatılmasıyla yapılan çay, bulantıyı keser, öksürüğü dindirir.
* Gül suyu vazelinle karıştırıldığında çatlakları giderir. Elleri güzelleştirir