You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Profesör
TEVÂZU

Bir gün hadîs âlimlerinden bir zât, genç yaştaki Bâyezîd-i Bistâmî’yi görünce çok hoşuna gitti. Zekâ ve anlayışını ölçmek için sordu:

“–Güzel çocuk! Namaz kılmasını güzelce biliyor musun?”

Bâyezîd-i Bistâmî de ona:

“–Evet, Allâh’ın izniyle becerebiliyorum.” cevâbını verince; “Nasıl?” diye sordu. Bâyezîd-i Bistâmî de:

“–Buyur yâ Rabbî, emrini yerine getirmek üzere huzûruna durdum, hissiyâtıyla tekbîr alıyor; ______ ________ diyorum; Kur’ân-ı Kerîm’i tâne tâne okuyor; tâzîm ile rükûya varıyor; tevâzu ile secde ediyor; vedâlaşarak selâm veriyorum.” dedi. O zât hayran kalarak:

“–Ey zekî çocuk! Sende bu derin anlayış varken, insanların gelip başını okşamalarına niçin izin veriyorsun?” diye sordu. Zîrâ bu takdir ve iltifatların nefsini gurura sevk edebileceğini ve buna mahal vermemesi gerektiğini düşünüyordu.

Genç Bâyezîd-i Bistâmî ise şu ârifâne karşılığı verdi:

“–Onlar beni değil, Allah Teâlâ’nın beni süslediği o güzelliği meshediyorlar. Bana âit olmayan bir şeye dokunmalarına nasıl mânî olabilirim?”

İşte gönlün ulaşması gereken kulluk edeplerinden bir diğeri de bütün güzellikleri Allah’tan bilmek, onu nefsine izâfe etmemektir.

En büyük edep, Cenâb-ı Hakk’ın zâtına karşı tâzîm göstermektir. Bunun da en güzel tezâhürü, ibâdetlerde kendini gösterir. Allah dostları:

“İbâdet, insanı cennete götürür; ibâdette edep ve tâzîm ise Allâh’a götürür, Hak ile dost eyler.” demişlerdir.
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: TEVÂZU
Çok güzeldi. Sağ olun..

Nefes aldığına şükret, verdiğine şükret, şükür ettiğine de şükret. demişler..

Kolumuzu oynatsak Allah'tan biliriz.

Allah izin vermeseydi, o hareketi bizim irademiz yönünde yaratmasaydı, biz kolumuzu nasıl oynatabilirdik?

Biz istedik yetmiyor, Allahü teala'nında istemesi gerekiyor.
Allah'ım bizleri sadece senin rızanı düşünen kullardan eyle.
Allah'ım sen kimlerden razıysan, kimleri seviyorsan, bizleri onlarla dost eyle.
Dinimizi yanlış öğrenmekten bizi koru. Amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Ayrıca şunlara çok dikkat etmeli:

Gaflet çağındayız malum, günümüzün insanı az ibadet etse kendini bir şey sanıyor.

Bakıyor etrafına ''bu dönemde hiç kimse teheccüd namazına kalkmıyor, bir tek ben kalktım'' diyor gülücük

5 vakit namazdan hariç, kaza, nafile kılsa, nafile oruç tutsa ohoooo kendini göklerde buluyor. gülücük

Peki öyleyse, sana bu ibadetleri yapma kuvvetini veren kim?

Eğer sana güç, kuvvet verilmeseydi tüm bunları nasıl yapardın?

Çok ibadet ediyorum diye kendini başkalarından üstün bilirsin.

Peki nereden biliyorsun üstün olduğunu?

O kimselerin kalbini açıp baktın mı?

Sen çok iyilikler, ibadetler yapabilirsin ancak kendi kalbini açıp baktın mı içinde ne var?

Belkide kalbinde ucb var, belkide kibir var, riyakarlık var.

Belkide üstünüm sandığın kimseler Allahü teala katında senden daha makbuldür.

Oysa senin ucb ve kibrin seni cehenneme götürür.

Fen ilminden ya da din ilminden bir şey öğrensek hemen şükretmek lazım. Onu bize öğreten, nasip eden Allahü teala'dır.

Efendim.....''Ben çok bilgiliyim, her şeyi bilirim'' bilirsin bilirsin... gülücük

Allah'ü teala beyin damarlarından birini tıkar da sonra aklında başından gider, hepsi gider.

Hani sen çok biliyordun? Ne oldu?

Ayrıca; kendimizi bir kafirden daha aşağı görmeliyiz.

Çünkü; bugün kafir bildiğimiz birisi yarın iman edebilir, veli kullardan bile olabilir.

Eğer Allahü teala isterse neler olmaz ki?

O nedenle kafirden bile aşağı bilmeliyiz kendimizi.
Allah'ım bizleri sadece senin rızanı düşünen kullardan eyle.
Allah'ım sen kimlerden razıysan, kimleri seviyorsan, bizleri onlarla dost eyle.
Dinimizi yanlış öğrenmekten bizi koru. Amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-08-2015, Saat:06:49 AM, Düzenleyen: Arkadaş.
Yönetici
@Arkadaş "kafirden aşağı hissetmeli" derken ne demek istediğini anlıyorum ama misal bile olsa bir müslüman kendisini aşağıların aşağısından(kafirden) daha aşağıda görmemeli, misal bile getirmemeli.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Tevazu değerli bir haslettir. Ancak bunda da dengeyi kaçırmamak gerek. Fazla tevazu da kibirden kaynaklanır. Allah şaşırtmasın. Allah razı olsun.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.