You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Tebessüm Etmekte Sadakadır

Tebessüm Etmekte Sadakadır

( لا تَحْزَنْ إِنَّ اللَّهَ مَعَنَا )
RE: Tebessüm Etmekte Sadakadır
Undefined gülücük
Ey Fukara Yüreğimin,

Rahmeti Sonsuz SevgiLisi...!
Beni Sana Sürünerek DeğiL...

Koşarak Ulaştır Ya Rabb...

Görüyorsun...
Kırık Döküğüm...
Boynu Büküğüm...

Yüreğim!
Kör düğüm ...
Bunu ilk beğenen sen ol.
...Revan...
Tebessüm kısaca gülümsemek demek olup kökeni Arapçadır.
Hayatımızda satın alamayacağımız şeyler vardır ki bunlardan biride tebessüm etmektir.
Düşünsenize, içten bir tebessüm sizin tüm yorgunluğunuzu alabilir, sinirli bir anda sizi yumuşatabilir, dertli bir anınızda gülümseyerek tüm dertleriniz yok edebilirsiniz.
Kişisel olacak biraz yazdıklarım. Kendimden örnek vermek isterim. Tebessüm ben de ne demekmiş bir bakalım.
Tebessüm ben de tüm zorluklara karşı sabrederek ve insanların bana karşı yanlış düşüncelerini yok sayarak onlara hala tebessüm edebilmem.
Zor bir anımda, içimi bir kasvet bastığımda 'Bu da Allah'tan' deyip tebessüm etmem.
Beni kıran, beni üzen en kötüsü beni orta yerde al aşağı eden bir insan karşı da tebessüm edebilmektir.
İnsanın içinden kini, nefreti, ön yargıyı alır götürür.
Kim olursa olsun. Seni düşman olarak gören, sana ön yargı ile bakan, senin değerlerine saygı göstermeyen, seni küçümseyen insanlara dahi gülümseyerek bak. İşte hayatın manasını o zaman anlayacaksın. Kendini sıkıntıya sokmak için uğraşma. Tebessüm etmek için sebep çok. Bir bebeğin gülümsemesi seni ne kadar mutlu eder bir düşün.
Etrafına bak. İlla bir insana tebessüm etmen şart değil. Bitkilere, hayvanlara bak. Tabiatı incele. İşte şimdi tefekkür zamanı. Ve der ki Hz. Mevlana:
Bizim tebessüm ve tefekkür örneklerimiz elbette kendine mahsus özellik ve güzellikte olacaktır. Tebessüm ederken tefekkür edeceğiz. Tefekkür ederken de bazı gerçekleri bir daha hatırlayarak yeniden bir mutluluk daha yaşayacağız.

Güzeller güzeli (s.a.v) buyuruyor ki:

تَبَسُّمُكَ فِي وَجْهِ أخِيكَ لَكَ صَدَقَةٌ وَأمْرُكَ بِالْمَعْرُوفِ وَ نَهْيُكَ عَنِ الْمُنْكَرِ صَدَقَةٌ وَإِرْشَادُكَ الرَّجُلَ فِي أرْضِ الضَّلاَلِ لَكَ صَدَقَةٌ وَإِمَاطَتُكَ الْحَجَرَ وَالشَّوْكَ وَالْعَظْمَ عَنِ الطَّرِيقِ لَكَ صَدَقَةٌ

(Mümin) kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.

Allah Resulü dertliydi, bazen hüzünleniyordu. Zira kavmi kendisini anlamıyor, anlamak istemiyordu. Diğer yandan fakir ve yoksul müminlerin durumu da onu düşündürüyordu. Ancak o bütün bu dertleri arasında tebessümü eksik etmemiş, etrafına moral ve huzur dağıtmıştır.
Allah Resulu (s.a.v), tatlı dilli olmayı ve güler yüz göstermeyi sadaka saymış, kendisi bunu bizzat yaşayarak göstermiştir. Sevgili Peygamberimiz, konuşurken sürekli tebessüm eder, etrafına neşe dağıtır, yerine göre latife yapar insanların gönlünü hoş tutardı. İnsanların arasında bulunduğu zaman onlara bazan nükteli ve hoş sözler söylerdi. Ancak onun şakaları da bir gerçeğe işaret ederdi. Nitekim yaşlı bir kadına sen bu halinle cennete giremezsin, demiş, kadın üzülünce, cennete bu yaşlı halinle değil, genç olarak gireceksin diyerek kadını sevindirmişti.

Kaynak: Mustafa Karataş - Kul Peygamber, Sayfa: 124-225

Hz. Peygamber Tebessüm Etmeyi Severdi adlı yazıyı incelemenizi tavsiye ederim.

Yazımın başında yazacaktım aslında. Ama aklım kaymış gitmiş. Hani Din Kültürü hocaları hep sorar "Sadaka ne demek?" Bizim ilk aklımıza gelen hep para, mülktür. Oysa tebessüm etmekte bir sadakadır. Rabb'im tebessüm etmeyi de güzel amelden sayıyor ve ecrini veriyor. Tek bir gülümseme ya. Ben buna bedavadan ecir kazanmak derim. gülücük
Yüzünüzden hiç tebessüm eksik olmasın duasıyla. Belki bir tebessümünüz bir insanın hayatını değiştirecektir. Hiç bilemezsiniz.

Allah'a emanet olun, selametle kalın.
Sevgi ve dualarımla ve bir de tebessümümle. gülücük

Nazik Tpc
İki kişilik duânın adıysa saadet.
Ya Rabbi beni onunla beraber affet!
Bunu ilk beğenen sen ol.
...Revan...
Konuyu açtım ama undefined yazınca Öylece kalmıştı. Düzeltmesi 15 dakikayı Alınca konuya cevap olarak yazdım. Yazı bana ait gülücük
İki kişilik duânın adıysa saadet.
Ya Rabbi beni onunla beraber affet!
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
Çok güzel yazmışsınız.Emeginize saglık

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.