You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

"tarihi bilmek iyi de, çözüm siyasette"

köyün delisi
Tarihi bilmek iyi de, çözüm siyasette!
Günümüzün popüler kültür modası tarih! Bazı gazetelerin "tarihten sorumlu" yazarları var. Bütün görevleri okura "her şey tekerrürden ibaret" duygusu vermek sanki!
Ekran tarihçileri ayrı âlem!
Öyle "ben bilirim, başkası bilmez" havaları, öyle küstah dilleri var ki, onların yanında ekrana çıkan akademisyen tarihçiler pek saf, pek çelimsiz kalıyorlar.

İyi de...
Bu kadar tarih konuşmak (hatta buna bazen "tarihe tapınmak" bile diyebiliriz) ne işe yarıyor?
Yeni açılan defterler, tarih tartışmaları sayesinde kırılan tabular, geçmişe dair ortaya dökülen şaşırtıcı detaylar önemli ama acaba bugüne bakışımızı değiştiriyorlar mı?
Pek sayılmaz!
Neden?
Çünkü herkes ihtiyacına göre sağa sola çekiştirip duruyor tarihi.
Herkes işine geleni dinliyor, gerisine kulağını tıkıyor.

Deniyor ki, bugünü anlamak için tarihi bilmek gerekir. Doğru!
Ama her zaman değil!
Adalet bir kez çekip gitmişse...
Zulüm defalarca barışı ezip geçmişse...
Tarihi tartışıp durmak bazen adaletsizliği ve savaş dinamiklerini çoğaltır.
Gerçek şu ki...
Daha iyi bir dünyayı geçmişe bakarak değil, geleceğe bakarak şimdi, bugün, burada kurmak zorundayız.

Eduardo Galeano bir gece Madrid'de bindiği taksinin şoförüne sorar: "Kuzey Afrikalı Müslümanlar İspanya'ya ne getirdiler?"
Hiç duraksamadan Faslı göçmenleri kastederek cevaplar taksici:
"Dert!"
Bu cevap karşısında Galeano susup tarihe doğru dalar.
Kuzey Afrikalı Müslümanların geçmişte İspanya'ya sekiz asır, otuz iki kuşak boyunca uygarlık ışığı taşıdıklarını anlatsa, ne anlamı olacaktır!

İspanyolcadaki dört bin sözcüğün...
Cebir ve trigonometrinin...
Tadını pek sevdikleri sirke, hardal, kimyon, safran, tarçın, köfteli yemekler ve meyve kurularının...
Bugün hâlâ birçok şehrin ve arazinin su ihtiyacını karşılayan sulama sistemlerinin...
Katolik dönemin engizisyon etkisine rağmen günümüz İspanyol'unda hâlâ varlığını sürdüren hoşgörü duygusunun...
Ve daha ne çok şeyin o Kuzey Afrikalı Müslümanlardan miras olduğunu anlatsam şimdi, diye düşünür Galeano...
Madridli taksicinin bugüne bakışına bir çare olabilir, onu değiştirir mi?
Hayır! Tarih, bu sorunu hiçbir zaman aşamamıştır.
Cevap daima siyasettedir.

HAŞMET BABAOĞLU/SABAH GAZETESİ
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
RE: "tarihi bilmek iyi de, çözüm siyasette"
babaoğlu herhalde prof ahmet akgündüzü
mustafa armağanı
kadir mısırlıoğlunu
halil ınalcıkı
yavuz bahadıroğlunu
ihsan süreyya sırmayı
hiç dinlememiş amnlaşılan
bir dost
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
adamın demek istediği farklı birşey bence. ki her yazısını itina ile takip ederim, dikkate değer tesbitleri vardır, başarılı bir sosyologdur
düşününce farkedeceğimiz gibi dönem dönem birşeylerin modası çıkıyor ve haşmet babaoğlu da hep bunlara dikkat çekiyor
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Kesinlikle katılmak mümkün değil, şu an görsel medya da bu tür tarih ve Entellektüel tv programlarının yapılması ve Sadece Kültür Sanat, ağırlıklı tv kanallarının kurulması bir devrimdir...
90 ların üçüncü sınıf bayağı tv lerinden sıyrılıp entellektüel bir görsel medya damarının oluşması bence devrimdir...
şu an Kanuni yi "Hürremin kocası olarak (1)
"bayağı" bir diziden öğrenen "ucube" bir kuşak, nesil, gençlik var...

Bu kırılmalı...

"Ekran tarihçileri" tanımına kısmen katılmakla beraber Haşmet Babaoğlunun Hocası ve "Abisi" Hıncal Uluç gibi "Yerli Oryantalist" damarından kaynaklanan bir eleştiri yazısı yazmış gibi geldi bana...

(1) bir genç kız Kanuninin kim olduğu sorusunu bir tv kanalında bu şekilde cevaplamıştı...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 01-02-2011, Saat:12:14 AM, Düzenleyen: seminal.
köyün delisi
haşmet babaoğlu her ne kadar hıncal uluçla "kanka" ise de onun fikirlerinden beslenen bir asalak değildir, zira kendisi yeteri derecede eğitimli ve donanımlıdır. kaldı ki 55 yaşında bir adamdan bahsediyoruz, insaf!
fikirlerine katılmayabilirsiniz, ama dediğim gibi, her yazısını okusaydınız burada ne demek istediğini anlardınız
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
"burada ne demek istediğini anlardınız"

siz benim bu cevabımdan, yani burada ne demek istediğini anlamadığımı çıkardınız ya helal olsun diyorum icon

zekama iltifat ettiniz herhalgülme

yazılarını okuyorum. o yazılarını okumam burda ne demek istediğiyle alakalı bir bağlantı çıkarmaz...

ama onun o yazılarından ve tv gözlemlerimden çıkardığım sonuç "Yerli Oryantalist" olması...

55 yaşında olması ?
insaf mı ne insafı?
bağlantı kuramadım ama bu memleket ne çektiyse 70 ni devirmiş "Kemalist rejim bekçilerinden çekti" onu iyi bilirim. Necip Fazıl ın dediği gibi: "Bu kadar cehalet anca tahsille olur"...
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
kafam birşeye bozuk kardeşim kusura bakma, kimseye bir hakarette falan bulunmak gibi bir maksadım yok. tamam sustum sizin dediğiniz gibi olsun ki bunu da sitem maksadı gütmeden söylüyorum. herkes fikrini söylemekte hürdür. saygılar
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.