You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Tahiyyetul mescid Namazı Farzdır

Tahiyyetul mescid Namazı Farzdır

Profesör
RE: Tahiyyetul mescid Namazı sünnet ve menduptur...
Şafii Mezhebinde Tehiyyetül Mescid Namazı
1. Tahiyyetu'l-Mescid Namazı
Mescide girildiğinde oturmadan önce kılınan iki rekât sünnettir. Bunun delili şu hadîstir:
Herhangibiriniz mescide girdiğinde iki rekât namaz kılmadan otur­masın.
Tahiyyetu'l-Mescid namazı, farz namaz veya herhangibir nafile na­maz kılmakla da eda edilmiş olur. Çünkü esas olan, mescide girildiğinde oturmadan önce namaz kılmaktır.

Hanefi Mezhebinde Tehiyyetül Mescid

Kelime anlamı bakımından mescidin selamlanması, saygı gösterilmesi demektir. Dinî bir kavram olarak, camiye giren kimsenin, mescidlerin sahibi olan Allah'a saygı ve ta'zîm amacıyla iki rekat namaz kılması anlamına gelir. Hz. Peygamber, "Biriniz mescide girdiğinde, oturmadan önce iki rekat namaz kılsın." buyurmuştur (Müslim, Salatü'l-Müsâfirîn, 11).
Namaz kılınması mekruh olan vakitlerin dışında mescitlere giren kimsenin, oturmadan önce tahiyyetü'l-mescid kılması menduptur. Normal vakitlerde mescide girdiği halde tahiyyetü'l-mescid kılamayan kimsenin, bunun yerine dört defa "sübhanallahi ve'l-hamdü lillahi velâ ilâhe illallahu vallahu ekber" demesi menduptur. Camiye herhangi bir namazı kılmak için veya farz kılmak ve imama uymak niyetiyle girmek ve oturmadan o namaza başlamak da tahiyyetü'l-mescid yerine geçer.

[Resim: avatar_1657.gif]

Bırak ey biçare feryadı belâdan kıl tevekkül
Zira feryat belâ ender hatâ ender belâdır bil
Eğer belâ vereni buldunsa, safâ ender atâ ender belâdır bil
Eğer bulmazsan bütün dünya cefâ ender fenâ ender belâdır bil
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 09-07-2014, Saat:03:33 PM, Düzenleyen: Gül-i Cennet.
Profesör
RE: Tahiyyetul mescid Namazı Farzdır
Eyvallah
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Dört Mezhebe göre tahiyyetül mescid namazı farz değil,sünnettir.Bu konuda icma vardır.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Peygamber mescid namazini emrediyor bu konuda buhari de hadisler var ve kılmayanı azarlıyor hatta hutbedeyken kılmayanı neden kılmadın diye azarliyor mezhep dediginiz sacmalik sizin olsun peygamberin emrine uymak farzdir
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
"eşşafi" sana bir soru soracağım.Sen Zahiri Mezhebini benimsemişsin.Yani kıyas yok,akıl yürütme yok,tevil yok.

Bana şunu açıkla.Peygamber diyorki,evlenmek istediğiniz kadına bakın.Ben bu hadisi anlamadım,ben kadının nerelerine bakabilirim?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Zahiri olan ibn ömer abi ondan çok okudum etkilenmiş olabilirim ama bana zahiri demeniz doğru olmaz ben doğrunun pesindeyim.
SORUNUZA gelince el ve yüze bakilir. Başka hadislerde bu geçiyor. Hatta el vücudun fizikini yüz de vücudun güzelliğini gstrir diye bir yazi okumuştum. Peygberde disdan bakmisti.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bahsi geçen hadisi akılsız delil kabul edeceksin ve hükmü vereceksin.Zahiri Mezhebi'nin kurucusu Davud ez-Zahiri bu hadisi delil alıp ne hükme varıyor biliyor musun?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
ne hüküm verdiğini bilmiyorum fakat davud ezzahiri büyük bir alimdir hataları ile sevapları bu ümmettin imamı azamlarındandır
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
tahiyettul mescid namazına mutlak olarak farz demek doğru değildir. emir ihtiva eden hadisleri tahsis eden ya da umum ifade edenlerden de tahsis olmayanların olduğunu düşünüyorum. fakat bir kimse hadislerin zahiri ile farz olarak inanıp amel etmişse bu da isabetlidir, ona ecir kazandırır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 15-03-2016, Saat:02:13 PM, Düzenleyen: kalemşör.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.