You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Yeni Üye
sümer tabletleri
merhabalar kafam okadar karışıkki nereden başlayacağımı bilemiyorum inancımı sorguluyorum ve bu sorgu beni deizme kadar götürmek üzere şöyleki yaratıcı bizim düşünmemizi ve bunun sonucunda inanmamızı istıyor ben kuranı ve ilahi dinleri araştırıken sümerlerin dine kaynaklık ettiği yönünde birçok bilgi okudum ve dinlerdeki bazı kıssaların buna islam da dahil kökenlerinin sümerlere kadar giititğini analatan yazılara rastladım baktığımda gercektende bir benzerlik var ve bunların sağlamasını yaparken tutıunacak dalımın kalmadığını farkettim nasıl bu sorularıma cevap bulacağımı da bilemiyorum.örneğin kurandaki eyüp peygamber kıssasının sümerlerde de olduğunu görüyorum oysaki kuran sümerlerden çok sonra geldi bunu nasıl kendime açıklayacağım. musa peygamberin suya bırakılarak firavun tarafından bulunup yetiştirilmesi buda sümerlerde haber veriliyo. bu nasıl açıklanacak. bu gibi daha birçok soru kafamın etini yiyiyo hadi camurdan yaratılışı adem peygamberden rivayetle aldılar diyelim ffakat bunlara nasıl cevap verecez teşekkür edrim
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: sümer tabletleri
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.


Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: sümer tabletleri
düşünerek iman etmekten kastım sorgulama idi sorgulamadan bir inanç olabilirmi veya sorgulamadan yapılan iman ne kadar sağlikli olur ben bunu söylemek istemiştim ve şunu çok merak ediyorum neden sümer tabletlerinde geçen olaylar ile kuranda geçen olaylar birbirine bukadar benzerlik içinde benim takıldığım nokta burası.yani neden eyüp peygamberin yaşayışına sahip ve hastalığına sahip ayrıca hastalığına su ile şifa bulan bir kişiden bahsedilen tabletler ile kurandaki eyüp peygamber kıssası aynı veya benzer şekilde anlatılıyor yine bunun gibi neden adem ve havvanın cennetten çıkarış hikayesi sümer tabletlerinde de benzer şekilde anlatılıyo neden kitabelerde sümer tanrılarıda hitap ederken biz diyo neden kurandada yaratan biz diye hitap ediyo. neden nuh tufanına benzer bir hikaye tabletlerde geçiyo neden sümerlerdeki küp şeklindeki tapınma yerleri islamdaki kabe yapısına benziyor neden bunlara nasıl tatmin edici cevaplar verilebilir
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: sümer tabletleri
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.


Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: sümer tabletleri
sümer medeniyetine ait tabletler ile semavi kitaplara ait öğretiler arasındaki paralelliklerden bahsetmek istemiştim çünkü semavi kitaplar sümer medeniyetinden sonra gelmedi mi. zebur. tevrat. incil. kuran bunlar sümerlerdenn sonra indirilmedi mi e ozaman nasıl oluyor bu iş sümere kitapmı gönderildi veya sümerliler kafadanmı attı bu hikayeleri nasıl oluyo yani kim kime kaynaklık etti adamların iddiaları sümerlerin kaynaklık ettiği yönünde yukarıda vermiş olduğum örnekler gibi. birde hz musanın sepet içerisine konularak nil nehrine bırakılması olayı sümer kitabelerinde de başka bir şekilde benzer hikaye edilmiş. hz musa sümerlerden çok sonra geldi dünyaya bu nasıl oluyor sonradan geliyor ama öncesinde hikayesi tabletlerde yazılı bunların sebeplerini soruyorum ben
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: sümer tabletleri
- Hak dinlerin ilk zamanı Hz. Adem devridir. İlk insan olan Hz. Adem aynı zamanda ilk peygamberdir.

Sümerler milatta önce 4000-2000 arasında yaşamış kadim bir medeniyetin insanlarıdır. “Uyaran bir peygamber gelmiş olmayan hiçbir millet yoktur.” (Fatır, 35/24) mealindeki ayette ifade edildiği üzere, Hz. Adem’den Hz. Muhammed’e kadar gelmiş geçmiş bütün insanlara mutlaka bir peygamber gönderilmiştir. Zaten, İslam inancına göre, bir peygamberin mesajını duymayan insanların sorumlulukları da yoktur. “Biz bir peygamber göndermedikçe kimseye azap etmeyiz” (İsra, 17/15) mealindeki ayette bu gerçeğin altı çizilmiştir.

- İşte bu açıklamalardan anlaşıldığı üzere, yaklaşık 2000 yıllık bir zaman diliminde tarih sahnesinde yer alan Sümerlere de bir çok peygamber gönderilmiştir. Sümer medeniyetinin güzel ve doğru yanları, bu peygamberlerin öğrettikleri ilahi vahiy ışığında şekillenmiştir.

Bu sebeple, daha sonraki semavi dinlerin bildirdiği bazı hakikatlerin Sümerler döneminde de söz konusu olması, bu dinlerin oradan kopyalandığını değil, bütün dinler gibi Sümerlerin medeniyetinin de aslı semavi dinlerin öğretilerine dayandığını göstermektedir.,

Nitekim, Hz. İbrahim, Sümerlerin son devrelerini yaşadığı m. ö 2. bin yılında yaşamıştır.

Demek ki, uzun bir süre yaşayan Sümer medeniyetinin kaynağı olan dinlerden sonra, Hz. İbrahim ile başlayan yeni bir dönemde artık İbrahimi dinler devri başlamıştır. Bu her iki medeniyetin kaynağı da Allah’ın gönderdiği dinlerdir.

- Şu anda ayakta olan ve binler seneden beri devam eden İbrahimi dinlerin hepsi Orta doğu coğrafyasında yer aldığı için, insanların bu konudaki bilgilerinin kaynağı, yaşayan bu dinler olduğu için, bildiklerimiz de ister istemez yalnız bu coğrafyadaki dinlerle sınırlı kalmıştır.

Yoksa, yukarıdaki ilgili ayette geçtiği üzere, insanların bulunduğu her bölgeye mutlaka peygamberler gönderilmiştir. İslam literatüründe sayısı 124 bin olarak bilinen bu peygamberlerden sadece bir kısmı Orta doğuda geldikleri bilinmektedir.

Nitekim, İmam Rabbani Hindistan bölgesinde bir çok peygamberin geldiğini keşif yoluyla gördüğünü bildirmiştir. “Hindistan’da görülen Allah’ın sıfatları ve onları tenzih ve takdis eden bazı bilgilerin ve daha başka önemli bilgilerin gerçek kaynağı o peygamberlerdir.” manasına gelen İmam Rabbani’nin açıklamaları vardır. (bk. Arapça, el-Mektûbât, 259. Mektup, 1/313-315)

Demek ki, semavi dinler yalnız Orta doğuya mahsus değildir.

Bununla beraber, Hz. Adem’in ve Hz. Havva’nın cennetten dünyaya gönderildikleri zaman, ilk buluştukları bölge Orta doğu olması da, insanlığın ilk beşiği olan bu bölgede bir çok peygamberlerin gelmiş olması, işin tabiatının gereğidir.

- Enbiya suresindeki “Big bang” teorisine işaret eden ayetin verdiği bilginin Sümerlerde de olduğuna dair soruya gelince; şunu söyleyebiliriz:

a) Önce bu bilginin Sümerlerde de olduğuna dair (Sümer kaynaklı) sağlam bir belgenin gösterilmesi gerekir. Bu belge gösterilmediği sürece, bu iddia (başka bazı konularda da görüldüğü gibi) bir kısım dinsizlerin yaptığı palavradan öteye geçemez.

b) Şayet böyle bir belge gösterilirse, bu takdirde yukarıda belirttiğimiz gibi, o devirdeki Allah’ın peygamberlerinden alınmış bir bilgi olduğunda şüphe yoktur. Çünkü, insanların o devirde böyle bir ontolojik meseleye vakıf olması düşünülemez.

c) İslam’daki bu bilginin Sümerlerden kopyalandığını iddia etmek kadar akıldan uzak bir iddia olamaz. Çünkü, Kur’an’da açıkça ilan edildiği üzere, Hz. Muhammed gibi okuma-yazması olmayan bir insanın yetiştiği çok cahil bir çevrede, cehaletin kol gezdiği bir dönemde, bir Sümer yazısını okuyup ondan kopyalar almasını düşünmek için gerçekten akıldan istifa etmek gerekir.

d) “Çoğu uzmana göre insanlık tarihinin en önemli buluşu olan yazının, ilk olarak M.Ö. 3500 yıllarında Sümer rahipleri tarafından kullanıldığı bilinmektedir. Sümer rahipleri yazıyı, tapınak ve depolarda bulunan malları kaydetmek amacı ile kullanmışlardır” ifadesinden de Sümerlerde dinin ve din adamları rahiplerin bulunduğunu göstermektedir.

Demek ki Sümerlere vahiy yoluyla bazı bilgileri öğreten Allah, aynı bilgileri daha sonraki dinlerle de vahiy etmiştir.

Demek ki, bilgili kopyalama yok, kaynak birliği vardır.
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-10-2017, Saat:08:10 PM, Düzenleyen: Nazlıcan.
Profesör
Sümerlere hangi peygamber gönderilmiştir?
- Sümerliler, M.Ö. 3500 - M.Ö. 2000 yılları arasında Güney Irak'ta (Mezopotamya) yerleşik olan, medeniyetin beşiği olarak bilinen coğrafi bölge ve medeniyet... Mezopotamya'da yaşayan birçok farklı kavimden ilk öne çıkan ve daha sonraki medeni oluşumların temelini atan Sümerlilerdir. Gerek yazı, dil, tıp, astronomi, matematik; gerekse din, fal, büyü ve mitoloji gibi alanlarda ilk öne çıkan ve bilinen toplum Sümerlilerdir. "Yaratılış" ve "Tufan"a ilk kez Sümerlilerde rastlanır...(VİKİPEDİA).

- Bu açıklamalar kesin olmamakla beaber, anlaşılıyor ki, Sümerlerde din olgusu önemli bir yer tutmaktadır. Dinlerin ilk defa Orta Doğu'da başladığı bilinmektedir.

- Ayrıca, Kur’an’da adı geçen Hz. İbrahim (as)’den de önce var olduklarına göre, Sümerliler için Hz. Nuh (as)’tan başka bir peygamberin adını veremiyoruz. Tabii ki, Kur’an’da adı geçmeyen binlerce peygamber gelmiştir.

Elmalılı Hamdi Yazır Nuh Suresi 1-3. ayetlerin tefsirinde şöyle der:

“Kavmine gönderdik.” Burada Hz. Nûh’un bütün insanlara değil, kavmine gönderildiği anlaşılıyor. Zira peygamberler içinde bütün insanlara gönderilmiş olmak Peygamberimiz (asm)’e ait bir özelliktir. O zaman yeryüzünde ne kadar insan ve hangi kavimler vardı ve yeryüzünün nerelerinde insanlar yaşıyordu, onu da ancak Allah bilir. Bununla beraber Alûsî’nin açıklamasına göre denilmiş ki, Hz. Nûh’un kavmi Arap yarımadası ve ona yakın yerlerde oturuyordu. Meşhur olan da onu Kûfe topraklarında yani Irak’ta yaşadığı ve orada kendisine peygamberlik görevi verilmiş olmasıdır..." (Hak Dini Kur'an Dili)
Hz. Nuh (as)’un yaşadığı tarih ve coğrafya ile Sümerlerin yaşadığı tarih ve coğrafya örtüşüyor.

Bazı bilgilere göre, Hz. Nuh’un adı Sümer dilinde Ziusudra’dır. Zisudra destanı yaklaşık olarak M.Ö. 2900 yılında geçiyor ve M.Ö. 2600 de tabletlere yazılıyor..

Bu konuda kesin bir şey söylemek şu anda mümkün görünmüyor. İleride yeni arkeolojik keşifler bu konuya da ışık tutabilir.
Göz sayesinde görüyor olsaydın gece uyurken rüya göremezdin.
Demek ki görmüyorsun, sana gösteriliyor.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yeni Üye
RE: sümer tabletleri
soruma cevaben göndermiş olduğunuz mesajda sorumla ilgili bir açıklama yok mümkünse bu sorularımın cevabını verebilirmisin Soru: zebur. tevrat. incil. kuran bunlar sümerlerdenn sonra indirilmedi mi e ozaman nasıl oluyor bu iş sümere kitapmı gönderildi veya sümerliler kafadanmı attı bu hikayeleri nasıl oluyo yani kim kime kaynaklık etti adamların iddiaları sümerlerin kaynaklık ettiği yönünde yukarıda vermiş olduğum örnekler gibi. birde hz musanın sepet içerisine konularak nil nehrine bırakılması olayı sümer kitabelerinde de başka bir şekilde benzer hikaye edilmiş. hz musa sümerlerden çok sonra geldi dünyaya bu nasıl oluyor sonradan geliyor ama öncesinde hikayesi tabletlerde yazılı bunların sebeplerini soruyorum ben
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.