You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sorularım var artık bir cevap bulup ibadet etmek istiyorum?

Forumcu
Ben müslümanım şöyle ki müslüman bir ailede doğdum büyüdüm. Ama ibadet etmiyorum. İbadet etmek istiyorum fakat şeytan mı aklıma sokuyor ya da kötü biri miyim bilmiyorum sorular geliyor ve bu sorulara cevap bulmadan yaptığım ibadet iki yüzlüce geliyor bu yüzden bıraktım namaz kılmayı. sorularım ateistin soruları gibi kendime yediremiyorum. normal hayatta da kiöseye soramıyorum aen nasıl müslümansın diyecekler.Lütfen saygı çerçevesi için sorularıma cevap verebilir misiniz ben de içimdeki sıkıntıyı gidersem ve sizin sayenizde ibadete başlasam?
Aklıma yer eden gitmeyen sorular:
1- Allah dilediği kuluna ibadet isteği veriyor dilemediğine vermiyor. İbadet isteği gelen kişiler birden bişey doğdu içime diyor o şeyi bana da verse ben de kılarım demek ki Allah beni sevmiyor diye düşünüyorum.

2- Kadınların erkeklerin işlerini görmek için yaratıldığını düşünüyorum. Sırf erkekler rahat ve mutlu olsun diye. Ben de bir bayanım bu yüzden belki de vesvese geliyor. bütün acıyı sıkıntıyı kadın çekiyor kıl tüy sorunu mu dersin ev işleri mi çocuk bakma mı çocuk doğurma mı dersin hepsi kadının üstünde erkek sadece çalışıyor evi geçindiriyor. Geçindiriyor geçindirmesine de bunu kadın da yapıyor kadın da çalışıyor. Bir gün annemin ağzından allahım keşke beni erkek yaratsaydın dediğini duydum. Haklıyım diye düşündüm ama belki cevabı vardır.bilemedim.

3-haram helal konusunda kadınların çok fazla yükümlülüğü var erkek sadece gözünü kapatacak ama kadın her yerini kapatacak. Ama neden erkeklerdeki bu sapkınlığı fazla veriyor da bizim bu denli sakınmamız gerekiyor? Erkeklerin kafasındaki cinsel düşünceler kadınlarla eşit olsaydı böyle bir şeye gerek olmazdı diye düşünüyorum.

4-izmirde veya antalyada yada yurtdışında kadınlar istediği gibi giyinebiliyor ve erkekler dönüp bakmıyor çünkü alışmışlar her yerde öyleleri var bizim dinimiz neden yasakçı diye düşünmeye başladım.

5-bu düşüncelerle zaten kesin dinden çıkarım ibadet etmeme ne gerek var diyor şeytan. Vesvese veriyor.

Sıkışmış durumda olmasam bunları sormam arkadaşlar. İsterseniz en kötü hakareti edin düşünmeme engel olamıyorum.
Vakit ayırıp okuyana da cevap yazana da teşekkür ederim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
RE: Sorularım var artık bir cevap bulup ibadet etmek istiyorum?

Yazınızı okudum, vereceğim cevapların sizin için faydalı olmasını Allah'tan diliyorum.

Bismillah.

Allah subhanehu ve teala, insanları yalnız kendisine ibadet etmeleri için yaratmıştır.

Allahu Teala şöyle buyuruyor:

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْاِنْسَ اِلَّا لِيَعْبُدُونِ

“Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım.” (Zariyat: 56)

Bu ayet bize cinlerin ve insanların yaratılış gayesini açıklamaktadır. Bu ise; sadece bir olan, hiç bir ortağı bulunmayan Allahu Teâlâ'ya ibadet etmektir.

Öyleyse Allahu Teâlâ'nın bizden istediği ve bizi o sebeple yarattığı ibadet nedir?

İbadet, kelime manası olarak; küçüklüğünü kabul etmek, boyun eğmek ve itaat etmektir.

Şeri manası ise; Allah-u Teâlâ'nın kendisini sevdiği, ondan razı olduğu, onunla emrettiği, işlenmesi halinde kabul ettiği zahiri ve batini söz ve amellerin hepsinin ortak adıdır.

Size tavsiyem öncelikle nelerin ibadet olduğunu öğrenmenizdir. Çünkü bunları öğrendiğinizde yapmak isteyipte yapamadığınız (veya yapmadığınız) bir çok şeyi çok rahat bir şekilde yapacaksınız. Bileceksinizki itaat etmekte bir ibadettir. Bileceksiniz ki kapanma emrine uymak ve Allah'ın istediği gibi kapanmak O'na bir ibadettir. Dolayısıyla kapanma konusunda asla içinizde bir sıkıntı hissetmeyeceksiniz. Ne birilerine güzel görünmek, nede birilerine şirin görünmek için değil, alemlerin Rabbi olan Allah'a itaat etmek için kapanacaksınız.

Yine Allah'ın kadınlara kapanma emrini yerine getirdiğinizde İslam'ın kadınlara verdiği değeri çok iyi bir şekilde anlayacaksınız. Bileceksiniz ki bu kadınların menfaatine olan bir emirdir.

Ne için yaratıldığımızı unutmamalıyız. Yaratılma sebebimiz Alemlerin Rabbi olan Allah'a, yalnız Allah'a ibadet etmek.

İnşeAllah şimdilik bu kadar yeterli, daha sonra inşeAllah yine yazarım.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 19-01-2016, Saat:11:22 PM, Düzenleyen: Senusî.
Yönetici
1- Allah dilediği kuluna ibadet isteği veriyor dilemediğine vermiyor. İbadet isteği gelen kişiler birden bişey doğdu içime diyor o şeyi bana da verse ben de kılarım demek ki Allah beni sevmiyor diye düşünüyorum.

İnsanoğlu yeryüzüne ibadet etmek amacı ile gönderilmiştir. Zariyat Suresi 56. Ayette Allah Teala şöyle buyuruyor; “Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım.” Demek ki bizim varlık sebebimiz kulluk etmektir. Kulluk ederken sınanıyoruz, imtihan ediliyoruz. Embiya Suresi 35. Ayette Allah Teala şöyle buyuruyor; “Her canlı, ölümü tadar. Bir deneme olarak sizi hayırla da, şerle de imtihan ederiz. Ve siz, ancak bize döndürüleceksiniz.” Demek ki insanın içinde doğan ibadet etmek yada etmemek hislerinin ikisi de imtihandır.
İçine ibadet etmek hissi gelipde ibadet etmemek te yada hakkı ile ibadet etmemek te var, içine his doğmadığı halde ibadet edip, ettiği ibadetin hakkını vermek te var.

Demek ki senin yaşadığın şeyde bir imtihandır. Allah Teala senden ibadet etmeni istiyor ve bunu bekliyor. Sen de o halde içime ibadet etme isteği koysun da ibadet edeyim demen abes oluyor, çünkü bu durumda imtihanın bir anlamı kalmıyor. Her öğretmen öğrencilerinin imtihanda başarılı olmasını ve sınıf geçmesini ister. Madem öyle o halde sınavda çıkan soruların cevapları hakkında bize yardımcı olsun, kopya versin demek gibi abes oluyor.

2- Kadınların erkeklerin işlerini görmek için yaratıldığını düşünüyorum. Sırf erkekler rahat ve mutlu olsun diye. Ben de bir bayanım bu yüzden belki de vesvese geliyor. bütün acıyı sıkıntıyı kadın çekiyor kıl tüy sorunu mu dersin ev işleri mi çocuk bakma mı çocuk doğurma mı dersin hepsi kadının üstünde erkek sadece çalışıyor evi geçindiriyor. Geçindiriyor geçindirmesine de bunu kadın da yapıyor kadın da çalışıyor. Bir gün annemin ağzından allahım keşke beni erkek yaratsaydın dediğini duydum. Haklıyım diye düşündüm ama belki cevabı vardır.bilemedim.

Risale’i Nur’da üstat Bediuzzaman kadınlara şu tavsiyede bulunuyor; “Kendilerini muhafaza etmelerini, hak ve hukuklarını koruyarak alet olmamalarını, icabında kendi hayatlarını kendileri kazanıp, naehil ve liyakatsiz erkeklerin tasarrufu altına girmemelerini, sabır, metanet, feragat ve fedakarlıkta bulunarak, kendilerini ucuza satmamalarını, izzetleri ve şerefleriyle yaşamalarını tavsiye etmektedir.”(Yirmidördüncü Lema)

Bu tavsiyeleri aldıktan sonra kadınların kendi hak ve hukuklarına dikkat ederek bir eş seçimi yapmaları gerektiğini anlıyoruz. Evli misiniz bilmiyorum ama evli biri olarak çok rahat bir şekilde söyleyebilirim ki; eşim beni tamamlıyor ben de onu tamamlıyorum. Tüyü, tozu sorun ettiğinizi söylüyorsunuz ama bunlar sorun değil geçiyorum. Çocuk doğurmak apayrı bir şey, acısı ve sızısına tahammül edip sabır gösterilirse büyük ecri vardır. Daha da önemlisi bu duygu, çok büyük bir nimet biz erkeklerin asla yaşayamayacağı bilemeyeceği bir nimettir. Yani bu bir külfet değil bilakis büyük bir nimettir.

Kadın çalışmak ve evinin iaşesini kazanmak zorunda değildir, ama erkek bununla mükelleftir. Dilerse kadın da çalışabilir ama bu konuda muhayyerdir. Çocuk bakmak konusunda, erkek işi sebebiyle evde olmadığında evet kadınlar ilgilenmek zorunda ama inanın bana ben bunu da külfet olarak görmüyorum. Bazı özel sebeplerden dolayı uzun bir süre evde bulundum ve en az eşim kadar çocuklarımla ilgilendim bunun zor olduğunu düşünmüyorum. Belki de bu kişiden kişiye değişir bana göre hele ki kız çocuğuysa ilgilenmek büyük keyif verir, kimisine göre de külfet olabilir.

Peygamberimiz aleyhisselatu vesselam diyor ki; “Erkek çocuğunu seviniz.” Bu sözün bir hikmeti kız çocuğu zaten kendisini sevdirdiği içindir diye düşünüyorum. İşin gerçeği abartmadan söylüyorum ben çocuklarımla ilgilenmekten keyif alıyorum. Bunun bir külfet olduğunu kabul etmiyorum.

Bakın kadın ve erkeklerden Allah Teala neler istiyor;

“Müslüman erkekler ve müslüman kadınlar, mümin erkekler ve mümin kadınlar, taata devam eden erkekler ve taata devam eden kadınlar, doğru erkekler ve doğru kadınlar, sabreden erkekler ve sabreden kadınlar, mütevazi erkekler ve mütevazi kadınlar, sadaka veren erkekler ve sadaka veren kadınlar, oruç tutan erkekler ve oruç tutan kadınlar, ırzlarını koruyan erkekler ve (ırzlarını) koruyan kadınlar, Allah'ı çok zikreden erkekler ve zikreden kadınlar var ya; işte Allah, bunlar için bir mağfiret ve büyük bir mükâfat hazırlamıştır.” Ahzap Suresi 35. Ayet

3-haram helal konusunda kadınların çok fazla yükümlülüğü var erkek sadece gözünü kapatacak ama kadın her yerini kapatacak. Ama neden erkeklerdeki bu sapkınlığı fazla veriyor da bizim bu denli sakınmamız gerekiyor? Erkeklerin kafasındaki cinsel düşünceler kadınlarla eşit olsaydı böyle bir şeye gerek olmazdı diye düşünüyorum.

Kadınların tesettüre girmesi gerektiğinin yegâne sebebi Allah Teâlâ öyle istediği içindir. Başkada gerçek sebebi yoktur. Kadınların tesettürü erkeklere oranla daha zor olabilir ama tesettürün sebebi erkeklerden sakınmak değil Allah Teala öyle istediği içindir. Bu bakış açısıyla bakmanız daha doğru olur.

4-izmirde veya antalyada yada yurtdışında kadınlar istediği gibi giyinebiliyor ve erkekler dönüp bakmıyor çünkü alışmışlar her yerde öyleleri var bizim dinimiz neden yasakçı diye düşünmeye başladım.

Vallahide billahide bahsettiğiniz yerlerde erkek kadına, kadın da erkeğe bakıyorlar. Bakmakla da kalmayıp zina ediyorlar.

5-bu düşüncelerle zaten kesin dinden çıkarım ibadet etmeme ne gerek var diyor şeytan. Vesvese veriyor.

İslam’da akla gelen kötü düşünceler ve vesveseler dolayısıyla günah yoktur. Hatta günah işlemeye niyetlenip günah olan fiili yapıncaya kadar akıldan geçen düşünceler ve fiillerden dolayı sorumlu tutulmayız. Ta ki günah olan fiil yapıldığında günah olur. Bu konuda müsterih olun. Aksi durumda yani akıldan geçen iyi şeylerden dolayı ise fiil bile meydana gelmese sevap vardır.

Hayatı yaratan Allah neden böyle sıkıntılar-imtihan da yaratmıştır demek abes bir sorudur.

Sonuç olarak madem insanın dünyada bulunma gayesi kulluktur ve bu kulluk madem imtihan süzgecinden geçirilecektir ve madem kulluk yerine getirildiğinde Allah’ın rızası kazanılacak ve böylelikle imtihanda başarılı olunacaktır, o halde bu büyük gayeye odaklanmak gereklidir.

Allah yardımcınız olsun.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
Aslında bunlara tam soru denmez ama madde madde inceleyelim:

1- Allah dilediği kuluna ibadet isteği veriyor dilemediğine vermiyor. İbadet isteği gelen kişiler birden bişey doğdu içime diyor o şeyi bana da verse ben de kılarım demek ki Allah beni sevmiyor diye düşünüyorum:

O içe doğan şey, kişinin içindeki ibadet isteğiyle, ibadete karşı gelen isteğin dengesinin değişmesidir. Kişinin içinde iman ateşi yanar, yanar, en son kalbindeki vesveseye galip gelir. O geldiği zaman kişi, içinden gelen bir ses ya da bir sıcaklık hisseder de o şekilde ibadete başlar. Yani sihirli bir durum değil, tamamen içindeki vesveseye inancının galip gelmesi.

Şu da var ki Allah kişiye dilediğini verir. Ne kadar genel dilek olursa o kadar sağlamdır. Örneğin "bana ibadet etme isteği ver" çok güçlü bir duadır, yüksek oranda karşılık bulur.

2- Kadınların erkeklerin işlerini görmek için yaratıldığını düşünüyorum:

Tam olarak öyle değil. Kadın, hayatın bir parçası ve erkeğin tamamlayıcısıdır. Kadın olmadan neslin devamı imkansız, tabi aynı durum erkek için de geçerli. Erkek fiziksel açıdan daha güçlüyse de, kadın dayanıklılık açısından daha dirençlidir ve bu kanıtlanmıştır. Kadınlar erkekten daha uzun yaşar. Ayrıca kadınlar zor şartlara daha iyi uyum sağlarlar. Erkek bedeni güçlü ve kırılgandır. Kadın uzun mesafe koşucusu gibidir. Sonuç itibariyle hangisinin daha güçlü olduğu elbette malumdur, erkektir ama uzun vadede güçlerin eşitlendiği görülmektedir. Örneğin yaşlılıkta erkekler tek başlarına pek yaşayamazlar ama kadınlar tek başlarına daha uzun süre yaşayabilir.

Dini açıdan kadın da erkek gibi, Allah'a kulluk ve ibadet etmesi için yaratılmıştır. Yaratılış gayesi budur. "Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım" şeklinde bu amaç açık şekilde belirtilmiştir. Burada kadın veya erkek şeklinde bir ayırım yapılmamıştır.

Dünyevi anlamda erkekle her ikisi birbirini tamamlar, birinin eksik yönü diğerinde daha fazla olarak bulunur. Böylece birbirini tamamlarlar.

Burada bazı insanları şüpheye düşüren şu ayettir.
''Kendisiyle huzur bulsun diye Âdem için eşi Havva'yı yaratan O'dur.''29

Bu doğrudur. Fakat olaya tek taraflı bakılırsa yanılgıya düşülür. Bu ayetin böyle olma nedeni, Hazreti Adem'in daha evvel yaratılmış olması nedeniyledir. Eğer önce yaratılan Havva olsaydı, aynı şekilde Havva için de bir huzur olarak Adem'n yaratıldığı vurgulanabilirdi. Sanırım ne demek istediğim anlaşılmıştır.

3-haram helal konusunda kadınların çok fazla yükümlülüğü var erkek sadece gözünü kapatacak ama kadın her yerini kapatacak:

O kadar değil. Belki görsel açıdan öyle gibi görünüyor ama erkeklerin de cuma namazı, bayram namazı, kurban kesmek gibi kadınların genelde yapmadığı ibadetleri var. Ayrıca her ayın bir haftası kadın ibadet yapmamaktadır. Yine ramazan orucuna da bir hafta ara vermekteler. Esasen erkeğin görevi daha fazla. Kadın örtünerek erkeğin fazladan yaptığı ibadetlerin açığını kapatıyor.

Kültürle alakalı. İzmir'deki müslümanlar da dönüp başkasının karısına bakmıyor. İzmir'de dindar bir arkadaşım var ve eşinin başı kapalı değil. Ve o bunu sorun etmiyor. Dinimiz kolaylaştırıcı bir dindir. Örtünmek Allah'ın emridir ama günümüz alimlerinin bir kısmı örtünmeyen kişinin dinden çıkmadığını, sadece örtünmediği için günah işlemiş olduğunu söylüyorlar. En çok da bu görüştekilerin sesi çıkıyor.

5-

Bu düşüncelerle dinden çıkmazsın. Rabbimiz "hiç düşünmez misiniz" diyerek bize düşünce özgürlüğü vermiştir.

Bu düşüncelerinde ben bir arıza ya da bir sorun göremedim. Hepsi bir müslümanın zaman zaman kafasına takılan şeyler. Genellikle 18 yaş civarında yaşanan kafa karışıklığının verdiği sorular bunlar. Biraz daha büyüyüp tecrübe kazanmanla beraber bu sorular kafanda kendiliğinden çözülecektir.

Bilmen gereken şu: Her ne istiyorsan bunu Allah'tan dile, verir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.