You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Acemi Üye
Soru konum.
Arkadaşlar bazı şeyleri öncelikle belirtmek istiyorum. Böyle şeyleri ulu orta konuşmak bilmiyorum uygun mu yoksa gizlemek mi gerekir ama bahsetmek istiyorum affınıza sığınarak. Uzun geldiyse en son kısmı okusanız sadece, birşey kaybetmezsiniz. gülücük

Düşünce yapım tam anlamıyla islamla bağdaşan bir yapıda olmadı yaklaşık 1-2 yıl öncesine kadar. Ailemin suçu yok tamamen ben meylettim hareketlerime. Hatırlıyorum, beni kuran kursuna yollamaya çalışırlardı ufakken ama ben kaçardım. Babam namaza götürmek isterdi yanında ama gitmemek için elimden geleni yapardım. Yani burdan ateistmişsin sende kardeşim yaftası yemek istemem çünkü Allah'a inanırdım zaten şöyle evrene bakıpta bunun kendiliğinden oluştuğunu söylemek saçmalık yani bariz bu.

Ama ne biliyim herşeyin bir açıklaması olması lazım gibi geliyordu ve bazı şeyleri kabullenemiyordum. Hatta Kur'an ın mealini ilk okuduğumda şok olmuştum. Günümüz yaşantısıyla bağdaşmayan o kadar çok şey vardı ki.

Aklımda çok soru vardı cevaplanmadık, hatta düşüne düşüne psikolojim bozulmuştu zamanında. O zamanlar kafama takılan sorular hep yaratıcı var ama din varmı peygamber varmı yokmu üzerineydi. İslamdaki birçok detay yaptırımcıydı ve bu yaptırımları sağlamak adına korkutuluyordu insanlar. Hoşgörü dini ama yapmazsan böyle böyle yakarız seni gibisinden.

Ama aştım bunları. Yani canı malı veren Allah, üzerimizde istediği tasarrufu ve yaptırımı yapmaya hakkı vardır ki tüm bunlar aslında imtihan sırrına uygun kaidelerdir. Kendi çabalarımla cdlerle programlarla vs. kuran okumayı öğrendim, namazlarımı da kılmaya başladım. Yaşım 19 bu arada.

Tüm bunları niye anlattım bilmiyorum ama durum böyle. Ve benim aklıma hala birçok soru takılıyor ve bazen araştırıyorum işte şu alime göre öyle bu mezhebe göre böyle anlamıyorum yani aynı kitap bu kadar ayrılık niye.

Onun için ben size sormak istiyorum eminim bu forumun her üyesi benden daha bilgilidir. Alimlerin kitaplarını çok okumuşluğum yok. Kendi aklımla bi yere varmaya çalışsam yolumu kaybedebilirim anlattığım eski zamanlardaki gibi.

Kısacası ben aklıma takılanları soracağım ve sizden cevap istirham edeceğim. Ara ara soracağım sizde alıntı yaparak cevaplarsanız mesajımı çok sevinirim, duacınız da olurum. Birinin açıkladığı bir mevzuyu bir başkası da tekrar açıklayabilir.

Aklıma birşey takıldı mı kafayı ona takıyorum çünkü.
Ayırdığınız her vakit için Allah razı olsun sizlerden.

ilk sorularım ;

1) Şeytan ayetleri ya da Garanik Olayı olarak bilinen mevzuyu siz nasıl yorumluyorsunuz ? Böyle bir şey var mı ? Bazı alimler var ayet sonradan düzeltilmiştir derken bazıları safsata olarak niteliyor. Bazıları ise haşa Hz. Muhammed s.a.v in başına toplanan müşriklerin kendine zarar vermemesi için böyle dedirtildiği söyleniyor. İlk bakışta saçma gibi geliyor ama böyle bir olayın okuduğum tefsir kitabında olduğundan bahsedilince bende şaşırdım.

2) Nuh tufanı bölgesel midir yoksa tüm dünyayı kapsayan bir tufan mıdır ? Böyle ise her türden 2 eş o gemiye nasıl sığmıştır ? Nuh tufanının gılgamış destanında bulunduğunu ve ordan alıntı yapıldığını söyleyenlere cevabımız ne olmalıdır ?

3) Farzlardan önce veya sonra kıldığımız vakit sünnetlerini terk edip onun yerine üzerimize borç olan kaza namazlarını kılmanın bir sakıncası varmı ? kılınmadık namazlarımızı her geciktirdiğimiz an daha da günaha giriyorsak böyle bir çözüm geldi aklıma.

4) Peygamberimizin sünnetlerine uymamızın nedeni onun öyle yapıyor olması mı yoksa o hareketlerin her birinin mantıki bir açıklaması var mı ? mesela iyi olan işleri sağ elle yaparken pis işleri sol elle yapmak. Tuvalette idrarımıza ve dışkımıza bakmamamız ve tenasül organımıza asla sağ elle dokunmamamız gibi. Ayakları kıbleye doğru uzatmamak gibi. Ve daha bunun gibi birçok şey. Yani bunları yapmazsak günaha mı gireriz ?

5) Namazda kuran ayetlerini ve surelerini okurken tecvidli okumasak namaz sahih olur mu ?

6) Namaz kılmayan kafirdir şeklinde peygamber efendimizin bir hadisi var mı ? ben günahkar olur diye biliyordum. Bir kimse dininden dönerse onu öldürün şeklinde bir hadisi var mı ? Kaynak belirtilerek verildiğini gördüm de forum sitelerinde.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
RE: Soru konum.
Bir kişinin neyi, nasıl yaptığı değil, hangi niyetle yaptığıdır önemli olan.

Örnek sunmak gerekirse, abdestin farzlarını, içindekiler, dışındakiler diye saymayı beceremeyen bir insan, fevkalade özenle aldığı abdesti ile bunu zaten yerine getiriyor demektir.

İbadette maksat Allahın rızasını kazanmak olursa ve bu maksada başka hiç bir hesap dahil edilmezse, işte en büyük kazanç budur.

Kişi yapmış olduğu ibadetlerini yalnızca cennet sevdasından yapıyorsa, ziyandadır. Cehennem korkusundan yapıyorsa yine ziyandadır. Yapılan her işte amaç Allahın rızasını kazanmak olmalıdır.

Dünya işleri için de, ahiret işleri için de bu kural değişmez.

Adviye Rabia hatun bir elinde kazma, diğerinde kürekle hızlı hızlı yürürken görenler sormuşlar. Hayırdır ya Rabia nereye gidiyorsun böyle hızlı hızlı?

Rabia hatun cevap vermiş. Kürekle cenneti yıkacağım, kazma ile de cehennemi.

Neden diye sorduklarında; Kimileri var yalnızca cenneti diliyor ve yalnızca bu yüzden ibadet ediyor. Kimileri de var, cehennemden korkuyor ve sırf bu yüzden ibadet ediyorlar. Her ikisini de ortadan kaldırayım ki, yalnızca Allah rızası için ibadet etsinler..

Teferruatlara takılı kalmadan, yalnızca Allahın emrettiği gibi, yalnızca Resulullahın tebliğ ettiği gibi, yalnızca Allah rızası için bildiğin gibi ...

Zira bir hadiste, “bildikleriyle amel edene bilmedikleri öğretilir" buyrulmakta.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 31-01-2015, Saat:01:10 AM, Düzenleyen: adı.can.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.