You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Forumcu
Soru
Arkadaşlar daha önceden camide tanıştığım bir amca bugün beni Risale Nur sohbetlerine davet etti.

Ben birkaç şey sormak istiyorum, cevapları bilenler varsa bizleri aydınlatmasını beklerim.

Soru 1: Said Nursi efendi siyasete karışmış mıdır? ya da şu şekilde soralım, devlet işleriyle ne kadar bağlantısı vardı?
Soru 2: Said Nursi efendinin fıkıh ilminde yazdığı bir eseri var mı? Fıkıh bilgisi ne derecedir?
Soru 3: Said Nursi efendinin hocası, mürşidi var mıydı?
Allah'ım bizleri sadece senin rızanı düşünen kullardan eyle.
Allah'ım sen kimlerden razıysan, kimleri seviyorsan, bizleri onlarla dost eyle.
Dinimizi yanlış öğrenmekten bizi koru. Amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-08-2015, Saat:12:02 AM, Düzenleyen: Arkadaş.
Uzman
RE: Soru
1) Said Nursi Tarihçe-i Hayat adlı eserinde Atatürk'ün ve diğer milletvekillerinin Said Nursi'yi Ankara'ya davet ettiğini yazmıştır. Yıllarca dini faaliyetleri yüzünden de hükümetlerce oradan oraya sürülüp durmuştur.

2) Said Nursi'nin salt fıkıh alanında yazdığı bir eser var mı bilmiyorum ama kendisinin Risale-i Nur adlı bir külliyatı vardır. Bu külliyatı kabaca bir kalıba sokmak istersek imani konuları açıklayan ve birtakım ayetlerin tefsirini ihtiva eden bir eser olarak kabul edebiliriz. Kendisi geçtiğimiz yüzyılın müceddidi olarak kabul edilir ki kendisine Bediüzzaman denmesinin sebebi budur.

3) Bkz 2
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Peki, eline sağlık gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Bilemiyorum.

Hiçbir evliya zat devlet işlerine karışmamış. Bazı evliyanın menkıbeleri var. Mesela Sultan evliyadan bir zatın ziyaretine gidiyor, Sultanı içeri almıyor, ya da almak istemiyor vs.

Ayrıca şu da var. Bize önce tefsir okumak emir olunmadı fakat lüzumlu fıkıh bilgilerini öğrenmemiz farz-ı ayndır.

Düşününce şimdi. (guslün, abdestin, namazın) farzlarını, mekruhlarını, sünnetlerini, müstehaplarını, ve bunları neler bozar, hepsini okuyup öğrenmek, ezberlemek, uygulamak, her Müslümana farzdır. Aynı zamanda bir Müslüman alışverişte, çarşıda, ev içinde, toplulukta, tuvalette nasıl davranmalıdır. Müslüman sabah kalkınca hangi duayı okumalıdır, gün içinde sünnete uygun neler yapmalıdır? Şimdi bu bahsettiğim bilgilerin çoğunda benim eksiğim var mı? Var. Dolayısıyla Risale Nur okumam mı önce gelir, yoksa fıkıh okuyup öğrenmem mi? Eğer Said Nursi efendi fıkıhtan hiç bahsetmediyse maksadı ne olabilir ki? Suizan etmiyorum, acaba diyorum?

Ayrıca şu da var: Dikkat ederseniz her evliya zatın bir mürşidi olmuştur.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-08-2015, Saat:01:07 AM, Düzenleyen: Arkadaş.
Forumcu
Ben yinede Risale Nur sohbetlerine gideyim bir bakayım.
Eğer tefsir tarzıysa, tefsirden önce ilmihal okumam daha önemli diyerek ikinciye gitmem..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-08-2015, Saat:01:28 AM, Düzenleyen: Arkadaş.
Forumcu
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 24-08-2015, Saat:05:50 AM, Düzenleyen: Arkadaş.
Yönetici
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
said nursi okunacak..örnek alınacak biri...ama şimdiki zaman da insanlar ne kadar yolunda olduğu alimler kadar doğru yolda...düşünmek..gözlemlemek..yanlış adım atmamak lazım...

ALLAH bizi yanlış yollardan döndürsün..inşALLAH
Bizi sen sevgisiz,susuz,havasız;
Ve vatansız bırakma Allah'ım!
Müslümanlıkla yoğrulan yurdu,
Müslümansız bırakma Allah'ım!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.