You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Şirk derken dikkat

-İKRA-
Şirk derken dikkat
Beyazıd-ı Bestami, Hallac-ı Mansur, Muhyidini Arabi gibi velilerin vecd ve istiğrak halinde iken, İlahi nur ve tecellilerden başka bir şey göremeyince sarfettikleri bazı sözlerin şirk olarak değerlendirilmesine karşı bence en güzel cevabı Hz. Mevlana; Şems-i Tebrizi ile karşılaşmaları sırasında vermiş:

Şems, Mevlana'ya şöyle sordu:
– Peygamberimiz (sav) mi büyüktür, Beyazid-i Bestami mi büyüktür?
Mevlana kızdı:
– Beyazid-i Bestami kim oluyor ki, Peygamberimizden büyük olsun. Şems:
– Ben de biliyorum, Peygamberimiz (sav) büyüktür, peki neden Peygamberimiz (sav) ;
'' Ya Rabb'i, ben sana hakkı ile arif olamadım. Seni hakkı ile bilemedim.'' derken,
Bayazid-i Bestami:
''Sübhani ma azami şani.
Ben Sübhan değil miyim, benim şanım büyük değil mi? demiştir? deyince,
Mevlana, soru zor dedi, durmak ve düşünmek zorunda kaldı.Aslında Şems'in maksadı Mevlana'ya soru sormak değil, irşad etmekti..
Mevlana cevap verdi:
– Peygamberimizin havsalası (hacmi) bir deryaya, denize benzer. Bütün suların hepsi denize akar.
Deniz dolma, taşma bilmez, azalma da bilmez.
Beyazid-i Bestami'nin havsalası (hacmi) dar idi. Bir göle benzerdi. Göle, kışın çok su gelirse doldurur, taşırır. Bayazıd-i Bestami doldu, taştı,
kendini kaybetti. "Subhani ma azami şani" dedi.
Peygamberimizinki deniz gibi idi. Denize ırmaklar kışlı, yazlı akar, taşmak bilmez. Peygamberimiz(sav)'e, Allah (cc)'tan feyzi İlâhi rahmet geldikçe, Allah (cc)'ın büyüklüğü, kulun acizliği anlaşılıyor, denizde dolma, taşma olmuyor.
Allah'tan gelen, her ne kadar gelse ancak "Ya Rabb'i ben sana hakkıyle arif olamadım. Ya Rabb'i! Ben, seni hakkı ile bilemedim", dedi.
Şems, bu cevap karşısında hayretini gizleyememiş,
sonra eşsiz dostlukları başlamış...

Not: Beyazid'in; istiğrak hali geçince, bu söz ağzımdan çıktı mı diye şaşırdığı söylenir.
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.