Konu uzun olacak ama merak edenler varsa,kendimi övmek gibi anlaşılmasın bu kadar detaylı ve açıklayıcı bulmanız zor.Anlamadığınız kısmı konu altına sorabilirsiniz.
Şimdi,öncelikle ALLAH C.C'ün yarattığı mükemmel sisteme biraz göz atalım.
Sinir sisteminde bazı maddeler vardır.Bunlar,iki sinir hücresi arasında mesaj iletir.Bunlardan bir tanesi de asetilkolin adı verilen maddedir.Görevi,ilgili hücreler arasında mesaj iletimini sağlamaktır.
Aslında sigaranın içindeki nikotin maddesi,hiçbir işe yaramaz.Onun görevi,yukarıda asetilkolin olarak bahsettiğim maddenin gereğinden fazla salınmasını sağlamaktır.
Bir maddenin keyfir vermesi için şartlardan birisi de,beyin tarafından tanınabilmesidir.Bir ıhlamuru kurutup içerseniz yada herhangi bir otur,sigara etkisi göremezsiniz.Nedeni de,sigara içindeki nikotin maddesi,sinir sistemi alıcıları tarafından tanınır,asetilkolin dediğim maddenin yerini tutar onu taklit eder ve onu gereğinden fazla salgılattırır.
Asetilkolin maddesi,gereğinden fazla salınırsa vücutda gevşeme ve rahatlama olur.Kalp atışı hızlanır,heyecan yaşanır ve beyinin hoşuna gider.Beyin,hoşa giden şeyleri tekrarlamak ister.Örneğin yediğiniz bir çikolata sizi mutlu eder ve beyin bunu tekrarlamak ister.
İçilen nikotin maddesi bir süre sonra etkinliğini kaybeder.Boşta kalan asetilkolin maddesi reseptörleri(alıcıları) sinir sisteminde çoğalır hani demiştim ya gereğinden fazla salınır diye.Bu defa daha fazla asetilkolin maddesi salgılatmak için,daha fazla nikotine yani daha fazla sigaraya ihtiyaç olur.
Sigara anlık bırakıldığında,sinir sistemine verdiği tahribattan dolayı sinirlilik,kasıntılı olma,gergin olma,sitres vb. gibi etkiler yaşatır ama psikolojik ağırlıklıdır.
Sigara bağımlılığını özetlemek gerekirse:
Sinir sistemimizde asetilkolin adlı bir madde var.Bu,iki sinir hücresi mesaj ileten maddelerden bir tanesi.Eğer ki gereğinden fazla salgılanırsa,geçici rahatlama ve gevşeme durumu ortaya çıkarır.Vücut bundan hoşlanır,tekrarlamak ister.
Sigaranın görevi de,bahsettiğim asetilkolin adlı maddeyi gereğinden fazla salgılattırmaktır.
Zamanında kullanmış ve şuan bırakma aşamasında olan birisi olarak,vücudumuza verdiği diğer zararları yazmaya bile gerek yok.
Selametle...