Bu konuda bir çok ilginç şeyler gördüm. Şeriata aykırı olan görüşlerin dayandığı akli delillerin nerede hatalı olduğunu ben açıkça gördüğüm halde baktım ki bu grubun imamları onun doğruluğu ve yanlışlığı arasında bocalayıp duruyor.
Bu böyledir, çünkü Allah kullarını fıtrat üzere yaratmıştır. Eğer çelişik şeyler olmasa selim akıl hak olan fıtratını tanıyacaktır. Bu yüzden ben bir çok kelam ilmi imamlarının görüşlerini zikrettim.
Bunu, bilmeye ihtiyacım olduğundan değil, mezheplerin, kardeşlerinin bu iddiasını yalanladıklarını ve onun fasid olduğunu göstermektir. Çünkü insanlar bir görüşün muhaliflerin imamı tarafından ortaya atıldığını bilirlerse onu dikkate alır.
Bunun bir başka nedeni de o konuda mezhepler arasında ihtilaf olduğunu göstermek, böylece ısrar ve taklit düğümünü çözmek istememdir.
Mezheplerin geneli - akli delil iddiasında bulunsalar da - imamlarına bağlıdır. Eğer onlar kendi imamlarının bu konuda tartışmış ve sonunda hakkı itiraf etmiş olduklarını görürlerse inattan ve taklitten vazgeçerler.
-----------
Şeyhulislam Ahmed ibn Teymiyye(Rahimehullah)