You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sen olmasaydın kâinatı yaratmazdım

Profesör
Sual: Allahü teâlâ, Peygamber efendimiz için, (Eğer sen olmasaydın âlemleri yaratmazdım) buyuruyor. Bu kudsi hadis hakkında bilgi verir misiniz?
CEVAP
Âdem aleyhisselam, Arşta gördüğü nurun mahiyetini sual etti. Hak teâlâ buyurdu ki:
(Bu nur, gökte Ahmed, yerde Muhammed denilen, zürriyetinden bir peygamberin nurudur. O olmasaydı, seni de, yer ve gökleri de yaratmazdım.) [Mevahib-i ledünniyye]

Allahü teâlâ yine buyuruyor ki:
(Ya Âdem, Muhammed aleyhisselamın ismi ile her ne isteseydin, kabul ederdim. O olmasaydı, seni yaratmazdım.) [Hâkim]

(Ey Resulüm, İbrahim’i halil [dost], seni de habib [sevgili] edindim. Senden daha sevgili hiç bir şey yaratmadım. Senin, benim indimdeki yüksek derecenin bilinmesi için dünyayı ve dünya ehlini yarattım. Sen olmasaydın, kâinatı yaratmazdım.) [Mevahib-i ledünniyye]

Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Âdem aleyhisselam Cennetten çıkarılınca, ya Rabbi, Muhammed aleyhisselamın hürmetine beni affet diye dua etti. Allahü teâlâ ise, [ne cevap vereceğini bildiği halde, cevabını da diğer insanların duyması için] “Ya Âdem, onu henüz yaratmadım. Nereden bildin?” buyurdu. Âdem aleyhisselam da, Arşta "La ilahe illallah Muhammedün Resulullah" yazılı olduğunu gördüm. Anladım ki, şerefli isminin yanına ancak en çok sevdiğinin, en şerefli olanın ismini layık görürsün dedi. Allahü teâlâ buyurdu ki: “Ya Âdem doğru söyledin. O bana insanların en sevgilisidir. Onun hürmetine dua ettiğin için seni affettim. Eğer Muhammed aleyhisselam olmasaydı, seni yaratmazdım”Wink [Taberani]

(Allahü teâlâ, İbrahim’i halil edindiği gibi beni de halil edindi.) [Mevahib-i ledünniyye]

Şu halde Peygamber efendimiz hem habibdir, hem halildir.
(Sen olmasaydın kâinatı yaratmazdım) kudsi hadisi, Marifetname’nin ön sözünde, Yusuf-i Nebhani hazretlerinin Envar-ı Muhammediyye kitabının 13. sayfasında ve imam-ı Rabbani hazretlerinin Mektubat’ının 122. mektubunda vardır.

Mektubat’ın farsça haşiyesinde, bu hadisin Deylemi’nin Firdevs’inde bulunduğu bildirilmektedir. Deylemi de, Buhari ve diğer muhaddisler gibi, meşhur ve muteber bir hadis âlimidir.

Mektubat-ı Rabbaninin 3.cildinde, (Sen olmasaydın Cenneti yaratmazdım), (O olmasaydı kâinatı yaratmaz, rububiyetimi izhar etmezdim) kudsi hadisleri de bildirilmektedir.

Miracda Allahü teâlâ, Peygamber efendimize, (Senden başka her şeyi senin için yarattım) buyurunca, Resulullah da, (Ben de senden başka her şeyi senin için terk ettim) dedi. (Mirat-i kâinat)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
RE: Sen olmasaydın kâinatı yaratmazdım
RABBİM EFENDİMİZİN HATRINA BİZLERİ AFFEYLE AMİNN...üzgün
Bunu ilk beğenen sen ol.
KaLBiM UnuT Bu ŞiiRi
Cvp: RE: Sen olmasaydın kâinatı yaratmazdım
reyyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:RABBİM EFENDİMİZİN HATRINA BİZLERİ AFFEYLE AMİNN...üzgün

Amin
"Eğer günün birinde aşık olursan,birini çok seversen Kardelen gibi cesaretli ol."
Bunu ilk beğenen sen ol.
&gt;295457&lt;
esraa Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
reyyan Adlı Kullanıcıdan Alıntı:RABBİM EFENDİMİZİN HATRINA BİZLERİ AFFEYLE AMİNN...üzgün

Amin

üzgün

Rabbim razı olsun ayşem...
...Aç sineni açabildiğin kadar ummanlar gibi olsun, inançla geril insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
Selamun aleyküm.Allah demişti diyorsunuz sen olmasaydın kainatı yaratmazdım diye.peki Allahın dediği sözler ayet değil midir?bu söz kuran da olmadığına göre böyle bir söz söyleneilir mi sizce?Lütfen sözlerimize dikkat edelim...
Bunu ilk beğenen sen ol.
© 9492.698875 ©
rafetttt Adlı Kullanıcıdan Alıntı:Selamun aleyküm.Allah demişti diyorsunuz sen olmasaydın kainatı yaratmazdım diye.peki Allahın dediği sözler ayet değil midir?bu söz kuran da olmadığına göre böyle bir söz söyleneilir mi sizce?Lütfen sözlerimize dikkat edelim...

bu sözlerini biraz daha acıklarmısın _?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
tabiki açıklayayım.Allah peygamberimizden önce nice peygamberler göndermiş kavimlere.sırf da amaçları yalnızca tebliğ.buna göre bizim peygamberimizin de göre zaten bu değil midir?böyle düşündüğümüzde o sözün Allah a ait olmadığı çok açık şekilde gözüküyor.diğer tarafı Allah ın söylediği her söz ayettir değil mi?böyle bir ayet kuran da yoksa o zaman buna Allah demiştir demek büyük bir zanna uymak demektir.zannın bir kısmı da günahtır.bunun için ağzımızdan çıkan sözlere yahut başkalarından duyduğumuz sözlere çok dikkat etmeliyiz ve bunların kurana uyup uymadığını araştırıp öyle insanlara anlatmalıyız.teşekküerler...
Bunu ilk beğenen sen ol.
© 9492.698875 ©
rafetttt Adlı Kullanıcıdan Alıntı:tabiki açıklayayım.Allah peygamberimizden önce nice peygamberler göndermiş kavimlere.sırf da amaçları yalnızca tebliğ.buna göre bizim peygamberimizin de göre zaten bu değil midir?böyle düşündüğümüzde o sözün Allah a ait olmadığı çok açık şekilde gözüküyor.diğer tarafı Allah ın söylediği her söz ayettir değil mi?böyle bir ayet kuran da yoksa o zaman buna Allah demiştir demek büyük bir zanna uymak demektir.zannın bir kısmı da günahtır.bunun için ağzımızdan çıkan sözlere yahut başkalarından duyduğumuz sözlere çok dikkat etmeliyiz ve bunların kurana uyup uymadığını araştırıp öyle insanlara anlatmalıyız.teşekküerler...

peki sen bu acıklamanı araştırma yaptıktan sonra mı sölüyosun yoksa mantıklı düşünerek mi sölüyosun _?
Bunu ilk beğenen sen ol.
ҳ̸Ҳ̸ҳ..ςєv!к_кยvvєt..ҳ̸Ҳ̸ҳ
bunu iyi oku

Kainattaki bütün kemalatın menşei ve esası nur-u Muhammedidir. Her şey, kemalini ve cemalini O�nunla buldu.

Meseleye iki şekilde cevap verilebilir:

1- Anlaşılmaz bir kitap muallimsiz olsa manasız bir kağıttan ibaret kalır. Allah bu dünyayı ve içindekileri, kendi cemalini ve kemalini görmek ve göstermek için yarattı. Cemalini ve kemalini göstermek istediği şuur sahibi mahlukatın başında da, insan gelmektedir. Kendisi kendine layık bir şekilde cemal ve kemalini tefekkür etmektedir. Fakat insan dediğimiz mahlukun, Allah�ın istediklerini kendi başına anlaması mümkün değildir.

Madem kainat insan için yaratılmış, ve madem insan yalnız başına İlahî hakikati anlaması mümkün değildir. Öyleyse insanların nazarını mahlukattan ve masivadan çekecek peygamberler olacaktır. Bu peygamberlik makamı, Allah�ın en çok sevdiği insanlardan oluşacaktır. Bu peygamber dediğimiz seçkin insanların arasında da vahiyde belirtildiği gibi, en sevgili kul ve en şerefli kişi Hz. Muhammed�dir (a.s.m).

2- Hz. Muhammed'in (a.s.m) duası, bu kainatın yaratılması için bir sebeptir. Bediüzzaman Said Nursinin ifadesiye Allah, ezeli ilmiyle Peygamberimizin, kainatın ve cennetin yaratılması hususundaki ısrarlı ve ihlaslı duasını kabul etti ve bu kainatı halk etti.�
İşte Onun bu duası olmasaydı Allah kainatı ve içindekileri yaratmazdı. Çünkü O zat (a.s.m) bütün enbiyanın seyyididir, bütün evliyanın reisidir. O geldikten sonra dünya rahata kavuştu. Bu noktadan Ona olan sevgi, başka bir sevgidir. Fakat madem Allah�ın zatı mahlukatın zatına benzemez. Ve hadsiz derecede mükemmel ve alidir. Elbette sıfatları da benzemez. Yani ilmi, iradesi, kudreti ve muhabbeti de mahlukatın sıfatlarına benzemez. Allah�ın Peygamberimize olan muhabbetini aklımızla anlamamız mümkün değildir. Çünkü Allah�ın ne sıfatlarını, ne zatını ne de fiillerini aklımız almıyor. Elbette muhabbet-i ilahiyeyi de anlamamız iktidarımız haricindedir.
[Resim: indexjbordobere.jpg]
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.