You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Selefiyecilik Nedir?

Selefiyecilik Nedir?

Forumun Uykucu Ninesi
Selefiyecilik Nedir?
Selefiyecilik, vehhabiliğin kamufle adıdır. Vehhabiler, bu isim altında kendilerini gizliyorlar. Hatta kendilerine hakiki ehl-i sünnet anlamında Ehl-i sünneti hassa diyorlar.

Selef, önceki demektir. Istılahta Sahabe ve Tabiine Selef veya selef-i salihin denir. Selef-i salihinin yolunda bulunan müslümanlara (Ehl-i sünnet) denir. Ehl-i sünnet olmayıp, Ehl-i sünnet âlimlerinin nasslarda açık bildirilmemiş olan ahkamdaki ictihadlarını beğenmeyen ve bu manası açıkça anlaşılamayan nassları yanlış tevil ederek, anladıklarını Selef-i salihinin yolu olarak savunan sapıklara Selefiye denir. Selefin mezhebi vardır, selefiye mezhebi diye bir şey yoktur. Selefin mezhebi ise ehl-i sünnet vel cemaattir.

Yahudilik dışında bütün dinleri düşman bilirler. Yöneticilerin hemen hepsi Yahudi'dir. Yahudi'lerin 19 kitabını bunlar da mukaddes kabul ederler. 144 bin seçkin Yahudi'nin dünyayı yönlendireceğine, Cennetin dünyada olacağına, Hazret-i İsa'nın dünyadaki Cennette krallık kuracağına, Yehovacıların dışında herkesin ölüp bir daha dirilmeyeceğine ve ölen Yehovacıların dirileceğine ve bir daha ölmeyeceğine inanırlar. Her çocuk günahkâr doğar derler.

Müslümanları aldatmak için, Yehova yerine "Allah" ve diğer İslami terimleri kullanırlar. Şık, süslü giyinmiş güzel kızlarla, tatlı, okşayıcı dillerle cahilleri aldatmaya, Hıristiyan yapmaya çalışırlar. Ele geçirdikleri adreslere broşür, kitap ve kaset gönderirler. E-maillerle, sitelerle zehir kusarlar.
Bunlar, birçok yönden Selefiyecilere (Necdilere) benzerler.

Bazıları şöyledir:
1- Yehovacılar, "İlk Hıristiyanlar gibi, İncillere sarılalım" derler. Selefiyeciler de, "Yalnız Kur'ana sarılalım" derler.

2- Yehovacılar da, selefiyeciler de mezhebe, tarikata karşıdırlar. Selefiyeciler, birçok tasavvuf büyüğüne kâfir derler.

3- Yehovacılar, ilk Hıristiyanların yolunda olduklarını söylerler. Selefiyeciler de aynı mantıkla ilk Müslümanların yolunda olduklarını söylerler. (Selef, ilk Müslümanlar manasına gelir.)

4- Yehovacılar Cehennemi inkâr ederler. Selefiyeciler de, pirleri olan İbni Teymiye gibi Cehennem sonsuz değil derler.

5- Yehovacılar, Allah insan gibi düşünür diyerek "Tanrının düşüncesi" tabirini kullanırlar. Selefiyeciler de, "Kur'ani düşünce, İslam düşüncesi" gibi tabirler kullanırlar. Halbuki İslamiyet’i bir düşünce olarak kabul etmek küfürdür.

6- Yehovacılar da Selefiyeciler de, Allah gökte derler.

7- Yehovacılar ruha inanmaz, "Elektriğe benzeyen kişiliksiz bir kuvvet" derler. Bazı selefiyeciler de meleklere, rüzgar, tabiat kuvvetleri derler.

8- Yehovacılar, doğum günü kutlamazlar. Doğum günü kutlamasına yaratıklara tapınmak derler. Selefiyeciler de doğum günü olan mevlidi bid’at sayar, Peygambere tapmak derler.

9- Yehovacılar, kadere inanmazlar. Selefiyecilerin bir kısmı da kadere inanmaz.

10- İncilleri işlerine geldiği gibi yorumlar, Yehovacı olmayanlara kâfir derler. Selefiyeciler de, Kur'anı işlerine geldiği gibi yorumlarlar. Selefiyeci olmayanlara müşrik derler.

Kardeşlerim,Selefiyye konusunda internetten ve bazı yayınevlerinin bastığı kitaplarla çok şiddetli bir karalama kampanyası var.Öyleki buradaki maddelerden pekçoğu yanlış ben bizzat selefiyim ve o yüzden biliyorum.Bu maddelerde doğru ve yanlışlar karışık şekilde verilmiş.Teker teker inceleyelim.

cevaplar;
1.maddeSaskinelefiler yalnız Kuran'a sarılalım demezler Peygamber Hz Muhammed'in sünnetini takip ederler.Hadis ilmine çok önem verirler.Hatta bazı insanlar bu sebeple selefilere ehli hadis diyorlar.O derece yani.Hal böyle iken sadece Kuran'a sarılma iddiası saçmadır.Kuran'ın pratikte bazı yönlerini açıklayan ve uygulamaya geçirilmesini sağlayan çok önemli bir ilimdir hadis ilmi.
2.maddeSaskinelefiyeciler 4 mezhebe de ve 2 itikad mezhebine de asla karşı değiller.4 mezhep imamı başımızın tacıdır.Onlar büyük alimlerdir.Onları biz asla kötü görmedik.Sadece Kuranı ve sünneti dikkate almadan körü körüne bağlanmayı,ilimsizce taklitçiliği ve taassubu reddettik.Tarikata gelince;eğer Kuran'a ve sünnete uygun olan ve şirk,bidat,hurafe gibi İslama aykırı şeyler yapılmıyorsa tevhid ehli tarikatlara karşı değiliz.Tasavvuf büyükleri için de aynısı geçerlidir.Bu saydığım İslama aykırı şeyleri yapmıyorlarsa sapık yada müşrik diye asla söylemeyiz.
3.madde:Evet ilk müslümanları örnek aldığımız doğrudur.Çünkü İslamı en iyi yaşayanlar sahebeler değil midir?üstelik onları örnek alırken Kuran'ı ve sünneti delil alarak örnek alırız.Kuran'a ve sünnete uymayan hiçbir şeyi kabul etmeyiz.
4.madde:İmam İbn Teymiyye asla cehennem sonsuz değil demedi sadece bu konuyla ilgili görüşleri kitabında sıraladı ve teker teker saydı cehennemin sonsuz olmadığı görüşü hatalı ve yanlış bir görüştür.O bütün görüşleri sıralarken(hatalı olanlar ve doğru görüş) sonsuz olmadığı görüşünü de kitabında eklemiştir.Ama bu görüşte değil tabiki.Hatalı görüşlerle doğru görüşü karışık sıraladığı için bu görüşte kitabında geçmiştir.Hepsi bu kadar.
5.madde:bu madde hakkında bir fikrim yok ilk kez duyuyorum.Fakat ben öyle bir ifade hiç kullanmadım.
6.madde:Allah arş'a istiva etmiştir.Bu konu hakkında Kuran ve sahih hadislerden delil mevcuttur.Ayrıca bildiğim kadarıyla imam ebu hanife de bu görüştedir.
7.madde:meleklere rüzgar ve tabiat kuvvetleri dediğimiz iddiası tamamen iftiradır.Saçmalıktır.Gerçekten hayretler içindeyim.
8.madde:mevlid gerçektende bidattır çünkü Kuran'da ve sünnette böyle bir ibadet şekli yoktur.Üstelik mevlid denilen şiir, Kuran'ın bile önüne geçirilerek para ile okutulmaktadır.Böyle birşey caiz değildir.Fakat mevlid okuyan ve okutanlara peygambere tapıyor deyip tekfir etmeyiz.Bu çok ağır bir ithamdır.Sadece hata yaptı ve bidat işledi deriz.
9.madde:Biz selefi müslümanlar kadere inanırız.Bunun aksini iddia edenler bize iftira atıyorlar.
10.madde:Kuran'ı işimize geldiği gibi değil doğru bir şekilde anlamaya çalışırız.Sonuçta insan olduğumuz için hata yapabilme durumu tabiki olabilir.Böyle bir durumda ise Allah'a sığınıyoruz.Selefi olmayanlara müşrik veya kafir gibi şeyler asla söylemeyiz.4 fıkıh mezhebi ve 2 itikad mezhebinin takipçileri de müslüman ve ehli sünnettir.Ve kardeşlerimizdir.Onları haksız yere tekfir eden kişiler selefi değil haricilerdir.Biz onlardan uzağız.Bir müslümanı sırf mezhebi farklı diye veya başka bir sebeple haksız yere tekfir eden kişinin bu yaptığı kendisine döner ve kendisi kafir olur.
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-08-2013, Saat:03:35 PM, Düzenleyen: Tugce.
Çalıkuşu
RE: Selefiyecilik Nedir?
Son zamanlarda yayginlasan bi mevzu temkinli davranmak lazim.. Rabbim cumlemizi ehli sunnetten ayirmasin..

Yazi kime ait?
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
amin canım.
bilmiyorum alıntı yaptığım yerde yazmıyodu kime ait olduğu.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
gülücük

Bunu ilk beğenen sen ol.
Administrator
Arkadaşlar Selefiyye ehli sünnettir.

Ehli sünnet mezhepleri : Selefiyye, Maturidiyye ve Eş'ariyye

Bu yazının kaynağını merak ettim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
ben ilk kez duydum merak ettim.
okudum ve paylaşmak istedim.
yanlışsa düzeltin lütfen
bende doğruyu öğreneyim.

Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
baştan aşağı taassup ile yazılmış bir yazı.. muhatap senin ekolünden meşrebinden mezhebinden olmayabilir fakat adaleti çiğnemek hiç bir anlayışa sığamaz..

selefilik, selefe bağlı olmak demektir. bu yönüyle maturidi ve eşari kelamcı imamlarda kendilerini selefe nispet ederler. fakat bir de ekol olarak selefilik vardır, bu ekol hadis okulu diye de bilinir nasslara sarılmayı onlara yapışmayı, reyden yorumdan uzak durmayı söylerleler... bu kimseler nasıl ehli sünnet olmasın? bu yol bizzat imam ahmedin yoludur... eşari de ehli hadisin kelamcısıdır... maturudi de islama hizmet etmeye çalışmıştır.. hepsinin hataları da olabilir doğruları da hiç birisi ehli bidat değildir..

bugunkü selefiliğin bir takım yanlışları olabilir tıpkı bugunku itikat diye kelami dayatmaların olduğu gibi bize düşen selim akıl ile ümmetin yolundan gitmektir...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 20-08-2013, Saat:02:29 PM, Düzenleyen: kalemşör.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.