You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Uzman
selamunaleyküm
gönül dostlarım

1--adak kurbanı hakkında tam anlamıyla bilgisi olan varmı?
2--torpil ile bazı işler yapılmakta haksız yere işler hallediliyor bunun günahı nedir ve buna gözyummak dogrumudur...

bu iki soruda benim için çok önemli bilgilerinizi bekliyorum....

özellikle 1.si nasıl yapmam lazım neler yapılması nasıl dagıtılmalı kimler yememeli...
ruhumun bedenimden sıyrıldıgı gün bedenim toprakla birleşecek.
sen yardım eyle Allah 'ım
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: selamunaleyküm
Adak ile adak kurbanı ayrıdır

Sual: Adakla adak kurbanı arasındaki farklar ve dikkat edilecek hususlar nelerdir?
CEVAP
Maddeler halinde bildirelim:
1- Adakla adak kurbanı ayrıdır. (Hastam iyi olursa, Allah rızası için bir horoz kesip etini fakire tasadduk edeceğim) diyen, horozu keser ve etini bir fakire verir. Fakire tasadduk edeceğim demese de, adak edilen şey, fakirlere verileceği için sahih olur. (Horoz kesmek nezrim olsun) dese de adak sahih olur. Kurbanlık hayvanlar deve, sığır ve davardır. Bu hayvanlardan başkası kurban olarak adanmaz. Bunun için horozdan kurban adamak caiz değildir.

2- Fakir olsun, zengin olsun, adak eden, adak edilerek kesilen hayvanın etinden yiyemez ve zekât alması caiz olmayanlara yediremez. Ana babasına, evlatlarına, karı koca birbirine, fakir olsalar da yediremezler. Yerse veya bunlara yedirirse, yenilen etin kıymetini, fakirlere sadaka verir.

3- Adak kurbanını bayramdan önce kesen, daha sonra kurban dediği için Kurban bayramında kesileceğini öğrense, Kurban bayramında tekrar kesmesi gerektiği için, şimdi kestiği hayvanın etinden, adak olmadığı için yiyebilir. Adak hayvanının etini bir fakire verdikten sonra; fakir, bu etten zenginlere ve adak sahibine verebilir, çünkü mal kendisinindir. İstediğine verebilir.

4- (Şu işim olursa, bir hayvan keseceğim) diye adakta bulunup, sonra adadığı hayvanın cinsini hatırlayamayan koyun keser. Adakta âdete bakılır. Adaklık hayvan dendi mi, genelde koyun anlaşılır. Hangi zaman keseceğini hatırlamayan kimse de, ihtiyaten Kurban bayramında keser.

5- Kurban mı, adak mı dediğini unutan, Kurban bayramında keser. Halk arasında teamül olan, kurban demektir. Adak demiş olsa bile, adağın Kurban bayramında kesilmesinde mahzur olmaz.

6- Koç adayanın, illa koç kesmesi şart değildir. Koyun, keçi, inek de kesebilir; ama inek adayan, bir koç kesemez. Yedi koç kesebilir. İki üç kişi, bir koçu adasa, sahih olmaz. Kurban da olsa, adak da olsa, bir koçu ancak bir kişi kesebilir. Bir yaşını doldurmuş iki küçük kuzu adayan, ikisinin değerinde büyük bir koç kesemez. İki hayvan kesmesi gerekir. Koyun adayan, bunun yerine keçi kesebilir.

7- Kurban adayan, bayramın ilk üç günü içinde keser. Bundan sonraya kalırsa, mevcutsa, diri olarak sadaka verir. Adak olan kurban kusurlu olursa, zengin de, fakir de onu keser. Adak ölürse, başka almaları gerekmez.

8- Şükür niyetiyle, (Hastalıktan kurtulan babam için bir kurban keseyim) demek adak olur.

9- Zengin, (Hastam iyi olursa, bir koç keseceğim) diye bir adakta bulunsa, hastası iyileşse ama fakirleşip adağını kesemese, maddi durumu düzelene kadar adağını geciktirmesi caiz olur.

10- Horozdan kurban olmayacağını bilmeden, (Horoz kurban edeceğim) diye adakta bulunan kimsenin, adağını yerine getirmesi lazımdır. Horoz kurban olmazsa da, eti sadaka olarak veya diri olarak fakire verilir.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Torpil yaparak işe girenin kazancı haram mıdır?

Değerli kardeşimiz;
Kişinin, gerekli şartları taşımadığı, yahut dikkate alınan kriterler itibarıyla daha layık olan birileri bulunduğu halde bazı kimseleri aracı kılarak hak etmediği bir yere gelmesi dinen caiz değildir. Konunun bazı yönleri şöyledir:

1. Hakkı olmadığı halde bir şeyi elde etmek. Bu durum, elde edilen şeyin gerçek hak edenine karşı bir zulümdür. Dolayısıyla bir kul hakkıdır.

2. Hakkı olan bir şeyi, ancak araya adam koymak suretiyle elde etmeye çalışmak. Bu durum caizdir. Çünkü, hak ettiğine inandığı bir şeyi normal yolla elde etmek zor olduğu için, kendi hakkını gücü yeten birilerinin eliyle elde etmeye çalışmaktır. Burada kul hakkı diye bir şey yoktur. Çünkü, liyakat sahibi olduğu halde hak ettiği görevi alamayan kimselere yardımcı olmak ise iltimas/torpil niteliği taşımaz.

3. Kişi hakkı olmadığı bir işe torpil yaparak girerse kul hakkına girmiş olsa da kazancı haram olmaz. Çünkü bu parayı çalıştığının karşılığı olarak almaktadır. Fakat hak etmediği bir göreve iltimas yoluyla gelip hem de bulunduğu görevin gereklerini yerine getirmeyen veya getiremeyen, kişinin alacağı maaş helal olmaz.

4. Torpil'in caiz olması için torpil olmaksızın hiç bir şekilde hakkını alamaması ve kendisinin de bunu hak etmiş olması şarttır. Bu şekildeki bir muamelenin adı "torpil" değil "hakkını koruma" olur. Örneğin, aynı puan ve şartlara sahip olan adaylardan birisinin , torpil olmaksızın öğretmen olması mümkün olmadığında (kendi hakkını korumak için) torpil yapması caiz olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 18-12-2014, Saat:02:00 PM, Düzenleyen: duadaş.
General
Başlıklarınızı soruyla alakalı bir başlık seçmeniz daha isabetli olur.Ben tanışma mesajı sandım,bakmadım.

1.)Adaktan eşiniz,çocuklarınız,torununu,babanız,anneniz,bunların ana-babası yiyemez.Yani bakmakla yükümlü olduklarınız yiyemez.Ama amcanız,dayınız,teyzeniz,kuzenleriniz vs.yiyebilir.

2.)Bu sorunun cevabı belli değil mi zaten?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
emeginize saglık çok teşekkür ediyorum...
annem için bir adagım vardı,çok şükür istemiş oldugum şey yerine geldi şimdi verdigim söz yani adagımı yerine getirmek istiyorum,tam manasıyla idrak etmek istiyorum...çok sagolun bu bilgiler için...

torpil mevzuundada aydınlattıgınız içinde ayrıca teşekkürler...yani hak ediliyorsa ve benim aracılıgımla misal oraya geliyorsa bunda sıkıntı yok lakin hak etmiyor ve bir kişi aracılıgıyla oraya geliyorsa caiz degil...

Allah razı olsun
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Ebedanın mesajını okumadım.Torpil caiz değildir;ama referans olmak caizdir.

Aslında uzun bir şeyler yazmıştım;ama sonra sildim.Çünkü kafa karışıyor uzun yazınca.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
anladım teşekkr ediyorum ibni mesud Allah razı olsun
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Referans olmakta bı sakınca yok zaten dımı ? adak adamanın mesela soyle olsn kurban kescem vs.demenınde sakası olmaz dımı ? Ağzımızdan cıkana dıkkat etmelıyız .. Yanlıs mı dusunuyorumm ?
Ya Söylersem Kim Anlar ?
Söylemezsem Bağlar Gamlardan Ağlar Sad

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.