You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

şafii mezhebine göre kurban ve vekalet

Forumcu
merhabalar, 

bu bayram küçükbaş bir hayvanı Allah rızası için kurban edeceğim inşallah. şafiiyim. dolayısı ile kurban keserken ve kesmeden önce, şafii mezhebine göre nelere dikkat edilmesi gerekli kendi bildikleriniz veya kaynak göstermek sureti ile bilgi aktarımında bulunur iseniz birde burdan okumak isterim. 
daha öncede bahsettiğim gibi benim bazı konularda eksiklerim bulunuyor. eksikliğini duyduğum bazı konulara dair sorularım da aşağıda yer almaktadır. 

(ÖNEMLİ NOT: bu başlık yalnız şafii mezhebine göre bilgi alışverişi niyeti ile açılmıştır. Eğer diğer bir mezhebe göre bilgi aktarımı yapacak iseniz lütfen başlamadan önce ve geçişlerde bunu özellikle belirtiniz. teşekkür ederim)

1) küçükbaş kurban kesmemde bir beis yok zannediyorum. (yani tek hisseli ve benim adıma olacak, zaten küçükbaş için başka türlü olmuyor bildiğim) (bazı şafii çevrelerince (yanlış hatırlamıyor isem) şafiilere göre sadece büyükbaş kurban kesilebileceğini sanki duydum ama bu bir duyum altını çizeyim))
2) kurbanı seçerken genellikle en güzeli nasıl olur dendiğinde maleesef verebileceğim  en yüksek meblağı ayarlayarak ve bir de sahibinin bir miktar dediğini de dikkate alarak kesmeye çalışıyorum, biliyorum ki bu en doğru yol değil ama zaten bir kusur olsa herhalde söylerdi veya söyler inşallah. benim bildiğim kadarı ile dişi kırık olmamalı,kör olmamalı gibi özellikler var elimden geldiğince dikkat etmeye çalışacağım ama bunu sahibine sorucam)
3) dikkat çeken bir soru var: kurban etini örneğin ben kestireceğim fakat benim bildiğim kadarı ile şafii mezhebinde hepsinin dağıtılması efdal olanıdır. Ancak 3 te birini mesela aileme vermemde bir beis yok bildiğim kadarı ile. yanlış hatırlamıyor isem, geçen yıl hepsini dağıtmayı tercih ettim. Ama bu detayı şafii mezhebine göre izah ederseniz 3 te birini aileme veririm sanıyorum. 
4)vekalaten kestireceğim. Bunun için ise kestirdiğim kimseye bu iş için kurban etinden kendisine vermemek koşulu ile cebimden ayrı olarak bir ücret vermemde bir sıkıntı var mı ? yanlış anlaşılmasın adam kesiyor , doğruyor vaktini ayırıyor ve yoruluyor ondan sordum.

5) birden fazla kurban kesmemde ve bunun birini Allah rızası için annem adına kestirmemde bir sakınca var mıdır ? (böyle bir durum olur ise 3. soru bu soruya göre nasıl değerlendirilir yani dağıtım nasıl olur)

6) aslında bunu tahmin ediyorum fakat teyit etmek isterim. eğer kişi büyükbaş bir hayvanı Allah rızası için kurban edecek ise, o zaman et dağıımı 3 te birini yine ailesine verebilir , kalanını dağıtmak durumundadır değil mi ? tabii efdal olanı hepsini dağıtmak.

Allah nasip ve kabul etsin, amin amin amin.

teşekkürler ve şimdiden iyi bayramlar dilerim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 14-06-2024, Saat:12:42 AM, Düzenleyen: blue.
Forumcu
RE: şafii mezhebine göre kurban ve vekalet
Merhaba Intruder, kurbani kestirdim (taksimi tam umdugum gibi olmadi sanki ama ) Yuce Allah kabul buyursun amin amin amin. Ve sizden de Allah razi olsun. Amin amin amin.
Son Düzenleme: 16-06-2024, Saat:05:06 PM, Düzenleyen: blue.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.