"Savm" yani oruç, lügatte; herhangi bir şeyden uzaklaşmak, manasına gelir. Dinde ise; özel bir niyetle, gün boyu, orucu bozan şeylerden uzak durmak, demektir. Oruç farzdır ve bunu inkar eden kafirdir. Allahü teala buyuruyor ki:
"insana doğru yolu gösteren, hidayet sebeplerinin beyanı, hak ile batıl arasını ayırıcı olan Kur'an'ın indirildiği Ramazan ayını görenleriniz, onda oruç tutsunlar. Hasta olan ve yolculukta bulunan kimsenin; tutmadığı günler sayısınca, diğer günlerde oruç tutması icab eder." Hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor:
"Ramazan ayı, öyle bir aydır ki; Allah, onda oruç tutmayı, size farz etti. Ben de, onun gecelerinde namaz kılmayı size sünnet ettim. Her kim inanarak ve sevabını bekliyerek; gündüzlerini oruç, gecelerini de namazla geçirirse, anasından doğduğu günkü gibi günahlarından sıyrılır."
Orucun rükünleri:
Orucun iki rüknü vardır:
1-Niyet etmek. Her günde ayrı ayrın niyet edilir. Ramazan, nezir, kaza ve kefaret orucunda, o günün gecesinde, imsak olmadan önce niyet edilir. Gece niyet ettikten sonra, imsak vaktine kadar orucu bozucu davranışlardan uzak durmanın bir mahzuru yoktur.
Gece niyet etmeyi unutan kimse, Ramazana hürmeten bütün günü oruçlu gibi geçirir. Sonra da o gün için kaza eder.
Fakat nafile oruca, öğleye kadar niyet edilebilir.
Oruç kazası olan kimse, özürsüz olarak kazayı geciktirir ve sonraki senenin Ramazan ayına ulaşırsa, haram işlemiş olur. Orucunu kaza ettikten sonra, ayrıca, her gün için fidye verir. Fidye; her oruç için bir "müd" (bir avuç) yiyecektir.
2-Orucu bozan şeylerden uzak durmak
![[Resim: orucubozanseyler.jpg]](http://4.bp.blogspot.com/-XHZvHV5_OTw/UeqVTOBrQzI/AAAAAAAABIw/5b2sTFia8oo/s1600/orucubozanseyler.jpg)
1-Burun, ağız, kulak, ön ve arka gibi açık bir menfezden bir şeyin içeriye girmesi
2-Cinsi münasebette bulunmak.
3-İstimna (mastürbasyon) yapıp meni gelmesi
4-İsteyerek kusmak
5-Kadının hayız veya lohusa olması
6-Bir an için bile delirmek
Sadece cinsi münasebette bulunan kimsenin orucunda kefaret vardır. Kefaret art arda iki ay oruç tutmaktır. Ayrıca 1 gün de kaza etmektir.
Orucun Sünnetleri
Orucun sünnetlerinden bazıları şunlardır:
1-Güneş iyice batıp, gecenin girdiği kesinleştikten sonra iftar yapmakta acele etmek.
2-Fecr-i sadıkın (Sabah namazının) girmesinden korkulmadığı müddetçe sahuru geciktirmek
3-Kötü sözler konuşmamak
4-Sabah olmadan cenabetten gusletmek
5-İftar vaktinde dua etmek. Peygamber efendimizin, iftar dualarından bazıları şunlardır:
"Allahümme leke sumtu ve ala rızkike eftartu." (Buhari, Müslim)
Meali:
(Allah'ım! Senin için oruç tuttum ve senin [verdiğin] rızıkla orucumu açtım.)
"Zehebez-zame vebtelil-uruk ve sebetel-ecru inşaallahü teala."(Ebu Davud)
Meali:
(Susamak gitti, damarlar ısındı ve sevab sabit oldu. Allahü teala dilerse.)
"Elhamdü lillah-il-lezi eaneni fesumtu ve reze-kani feeftertu." (İbn-is-Sünni)
Meali:
(Oruç tutmam için yardım eden ve bana rızık verip orucumu açtıran Allah'a hamd olsun.)
6- Çok Kur'an-ı kerim okumak.
7-Sadakayı bol vermek.
8-Ramazanın son 10 gününde itikafa girmek.
İtikaf nedir?
![[Resim: itikaf.jpg]](http://1.bp.blogspot.com/-Mj11mI53hlA/UeqWQWMgPqI/AAAAAAAABJA/f-qCWKQ53z0/s1600/itikaf.jpg)
İtikaf, Müslüman birinin, niyet getirmek suretiyle camide kalması demektir. İtikaf, her zaman müekked sünnettir. Peygamber efendimiz: "Her kim, iki devenin sağımı arasında geçen vakit kadar camide itikaf ederse, bir köle azad etmiş gibi olur" buyurdu.
En efdali, Ramazanın son 10 gününde yapılandır.
İtikadın rükunleri şunlardır:
1-İtikafa giren kimse. Bunun Müslüman olması, akıllı olması ve büyük hadesten temiz olması. (Yani cünüp olmaması, kadının hayızlı ve lohusa olmaması.)
2- Niyet getirmek. Niyet kalb ile getirilir.
3- Caminin içinde itikâf etmek. Caminin dışında itikâf etmek sahih değildir.
4- Az da olsa bir miktar camide kalmak.
İtikafı bozan şeyler şunlardır:
1- Vati’ (cinsi münasebet.)
2- Meni gelmek şartıyla, şehvetli mübaşeret. Hanımına; şehvetle dokunmak veya öpmek gibi.
3- Allahü teala saklasın- kişinin dinden çıkması.
4- Delirmek veya sarhoş olmak.
5- Mazeretsiz olarak camiden dışarıya çıkmak