You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Sabah ve İkindiden Sonra Namaz Kılınmaz Hadîsi Sahîh midir?

Sabah ve İkindiden Sonra Namaz Kılınmaz Hadîsi Sahîh midir?

Üye
Sabah ve İkindiden Sonra Namaz Kılınmaz Hadîsi Sahîh midir?
Allâme Şeyh İmâm Abdulaziz b. Bâz rahimehullah'a soruldu:

Soru: Şu hadîsin sıhhat derecesi nedir: 'İkindiden sonra güneş batana kadar ve sabahtan sonra güneş doğana kadar namaz yoktur. Mekke müstesnâ, Mekke müstesnâ, Mekke müstesnâ'?

Cevap: Bu hadîs, 'Mekke müstesnâ' şeklindeki ziyâde ile zayıftır.

Ancak hadîsin aslı, Sahîhayn'da ve başkalarında sahâbe radıyallahu anhum'dan bir topluluktan sâbittir. Buna göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurur: 'Sabahtan sonra güneş doğuncaya dek namaz yoktur. İkindiden sonra güneş batıncaya dek namaz yoktur.' [Buhârî (551); Müslim (1368)] Ancak sebebe bağlı olan namazlar –âlimlerin iki görüşünden sahîh olanına göre- bu umûmdan müstesnâdır. Kusûf namazı, tavaf namazı, tahiyyatu'l-mescid namazı gibi. Çünkü –yasak vakitte bile olsa- bu namazların kılınması meşrûdur. Bu konuda onların bu umûmî yasaktan istisnâ edileceklerine dâir sahîh hadîsler vârid olmuştur. Başarıya ulaştıran Allah'tır.

Mecmu'û Fetâvâ ve Makâlât Mutenevvia 11/292
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.