Her nefis ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz. Ankebut-57
Bu dünya hayatı sadece bir eğlence ve oyundan ibarettir. Asıl hayat ahiret yurdundaki hayattır. Keşke bilseler! Ankebut-64
Saadet-i Dareyn
Saadet-i Dareyn
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Şu âlemi ziyalandıran şemsin, bir sineğin gözüne tecelli ile girip ışıklandırması mümkündür.
Ve ateşten bir kıvılcımın gözüne girip tenvir etmesi imkân haricidir.
Çünkü gözü patlatır.
Kezâlik, bir zerre, Şems-i Ezelînin tecellîsine mazhar olur.
Fakat Müessir-i Hakikîye zarf olamaz.
(Mesnevi-i Nuriye/Hubab)
Dinle ey aziz kardeşim!
Şu alemi aydınlatan güneşin, bir sineğin gözüne girip yansıyarak ışıklandırması mümkündür.
Ancak ateşten bir kıvılcımın gözüne girip aydınlatması imkansızdır. Aksine göze zarar verir.
Bunun gibi, her bir zerre, Allah'ın yansımasına sahip olur.
Fakat, aydınlığın ve yansımanın asıl sahibi Allah'tır.
(Bir ışık kaynağının göze yansıması ile gözün aydınlanması mümkündür fakat bir nevi ışık olan ateşten bir parçanın göze gelmesi ona zarar verir.
Aynı bunun gibi yaratılmışların hepsi Allah'ın güç, kuvvet ve inayeti ile hareket eder ve Allah'ın güç, kuvvet ve inayetini yansıtır. Ancak hiçbir zaman güç, kuvvet ve inayetin gerçek sahibi olamazlar-olduklarını iddia edemezler.)
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Eğer o adamın tahkiratı, benim imana ve Kur'ân'a hizmetkârlığım sıfatıma ait ise, o bana ait değil. O adamı, beni istihdam eden Sahib-i Kur'ân'a havale ediyorum. O Azîzdir, Hakîmdir.
(Tarihçe-i Hayat 329)
Benim bir kusurumu, hatamı yada günahımı biri söylese veya gösterse, ona darılmak bir kenara, kesinlikle memnun olmam gerekir.
Eğer bana hakaret edip aşağılayan, benim imana ve Kurana hizmetkarlığıma laf ediyorsa ona cevap vermek bana düşmez. O adamı, işçisi olduğum Kuran'ın sahibine havale ediyorum. O izzetlidir ve hikmetle yaratandır.
(Fil vak'asındaki Ebu Talib'in tutumuyla benzeşiyor.)
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Mesnevî-i Nuriye-Reşhalar
ÜÇÜNCÜ SIZINTI: Arkadaş! Hz.Muhammed aleyhisselatu vesselam görünen deliller denilen zahiri deliller ile doğrulandığı gibi doğrudan kendisinde bulunan deliller anlamında zatında ve özünde sabit deliller ve işaretler ile doğrulanmış ve tasdik edilmiştir.
Çünkü O zat güneş gibidir; kendisini kendisi ile aydınlatarak gösterir.
Mesela, büyük övgülere layık güzel ahlakının en güzelleri o zatta toplandığına bütün âlem şahitlik ediyor.
Aynı şekilde en hoş özellikleri ve huyları, en yüksek karakterleri kapsamlı bir manevi şahsiyet sahibi olduğuna görüş birliği vardır.
Ve aynı şekilde o zatın en yüksek derecede bulunan Allah korkusu ile kendini ibadete verme ve günahlardan kaçma ve kulluğu, bizzat tanık olarak sahip olduğu iman kuvveti ile tasdik edilmiş ve onaylanmıştır.
Ve aynı şekilde Peygamberimiz aleyhisselatu vesselam hayatının şahitliği ile güvenirlilik derecesi, tam bir ciddiyet ve kararlılığı ve bütün işlerinde ve davranışında güven veren kişiliği, hakka sıkı sıkı bağlı ve hakikate giden yolda olduğunu tasdik eden kesin delillerdir.
Evet, yaprakların yeşilliği, çiçeklerin tazelik ve güzelliği ve meyvelerin tazeliği, ağacın canlı, hayat sahibi olduğuna gerçek şahittirler.
(Aziz Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa aleyhisselatu vesselamın hayatı okunduğunda, derinlemesine incelendiğinde gerçekten de kendisinin kendisini onaylayan ve şahitlik eden üstün özelliklere sahip olduğu açıkça anlaşılacak ve görülecektir. Yüce Rabbimiz kabul ettiği şekilde ona ümmet olabilmeyi nasip etsin. Amin.)
On üçüncü Lema, Onuncu İşaret
İnsanlar içinde şeytan vazifesi gören, kötü ruhlar beden-vücut olarak gözle göründüğü gibi, cinlerden de bedensiz kötü ruhlar bulunduğu aynı derecede kesindir. Eğer onlar(cinler)ın bedeni olsaydı, bu şerli insanlar gibi olacaklardı. Eğer insan suretindeki bu insan şeytanlar bedenlerinden çıkabilselerdi, aynı cin şeytanlar gibi iblis olacaklardı.
Hatta bu şeytanlar arasındaki şiddetli münasebetten ötürü bâtıl bir görüşe göre; "İnsan suretindeki bu şerli, kötü ruhlar, öldükten sonra cin şeytana dönüşür."
(Şeytan bir varlığın adı değil bir davranışın adıdır yani şerrin adıdır. Bizim şeytan dediğimiz Hazreti Adem'e tazimde bulunmamış olan İblistir. İblis Allah'a itaat etmeyerek işlediği şer yüzünden şeytan ismini aldı.
Şeytanın şerrinden Allah'a sığınırız. Rabbim bizi muttaki kullarından eye. Amin.)
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
(Emirdağ Lâhikası 1/208)
Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi