*** Kur’an’ın fesahat ve belagatıyla Arabistan’ı sarstığını. Mesela bir edibin Yusuf suresi 80. ayetini işittiğinde; “şehadet ederim ki hiçbir kimse buna benzer söz söyleyemez” dediğini…
*** Resul-i Ekrem(ASM)’in Ebu Talib’in himayesini anlatma babında; “Ebu Talib ölünceye kadar Kureyş bana pek dokunamadı” buyurduğunu…
*** Efendimizin(SAV) Hz. Hatice(RA)’ye; “Ya Hatice! Bu dünyada dört şeyden hiç hoşlanmam ve Allah’a sığınırım; “Korkaklık, cimrilik, tembellik bir de pislik” buyurduğunu…
*** Ali Himmet Berki’nin dediğine göre 628 yılında Peygamber’in(ASM) ashabından birinin çin imparatoru Taî Dsung’a hediyeler götürdüğünü ve ondan çin’de islamiyet’i neşretmek için izin aldığını…
*** ibn-i Teymiye’nin (El Cevab-üs sahih limen bedele Dine’l Mesih) aslı eserinde Hazret-i Peygamber’in(SAV) yaptığı bütün savaşların müdafaa harbi olduğunu yazdığını ve Bedir ile Hayber’i bundan istisna saydığını…
*** Hudeybiye sulhundan bir sene sonra yapılan Kaza umresinin Mekkelileri çok yumuşattığını. Hatta ikrime bin Ebu Cehil’in Ebu Süfyan’a; “Vallahi ben, sene geçmeden bütün Mekke halkının Muhammed’e tabi olmasından endişe etmeye başladım” dediğini…
*** Server-i Ekrem Efendimizin(ASM) amcası Hz. Abbas’ın islam ordusu Mekke’yi fethetmek için yola çıktığında hicret etmek için ailesi ile Mekke’den ayrıldığını, yolda islam ordusu ile karşılaşınca, Efendiler Efendisinin(SAV); “Ben Peygamberlerin sonuncusu olduğum gibi, sen de muhacirlerin sonuncususun” buyurduğunu…
*** Mekke fethedildiğinde Resulullah’ın(ASM) Kabe anahtarlarını istetip Kabe’nin içerisine girdiğini. Burada Hz. ibrahim’in(AS) elinde fal okları ile tasvir edildiği resmi gördüğünde; “ibrahim böyle bir şey yapmadı. O Müslüman’dı, tevhid dininin hadimi idi” buyurduğunu, Meleklerin güzel kadınlar şeklinde yapılmış resimleri için de; “Meleklerde erkeklik ve dişilik yoktur” diye ferman ettiğini. Ve bu resimlerin üzerlerinin kapattırıldığını…
*** Mekkelilerin meşhur putu Hubel’in parçalanıp, çöpe atıldığı gün Zübeyir bin Avvam’ın(RA) Ebu Süfyan’a; “Uhud’da övündüğün Hubel’i görüyor musun?” dediğinde onun; “Artık kınamayı bırak. Görüyorum ki Muhammed’in Allah’ından başka tanrı olsaydı işler başka türlü giderdi” dediğini…
![[Resim: urjn1.jpg]](http://t1311.hizliresim.com/1h/p/urjn1.jpg)