You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

RAMAZAN UMRESİ FAZİLETİ

RAMAZAN UMRESİ FAZİLETİ

Acemi Üye
RAMAZAN UMRESİ FAZİLETİ
Umrenin pek çok fazîleti vardır. Özellikle Ramazân ayında yapılan umrenin sevâbı pek çoktur.
İmâm-ı A'zam Ebû Hanîfe (radıyallahü anh)'den rivâyet olunduğuna göre, Nebî (Aleyhisselâm) şöyle buyurmuştur: "Yapılan bir umre, diğer bir umreye kadar aradaki günâhlara keffârettir. Hacc-ı mebrûr'un mükâfâtı cennetten başkası değildir." [İmâm Buhârî, İmâm Müslim ve İmâm Ahmed]
Bakara Sûre-i celîlesinin 196. âyet-i kerîmesinde Cenâb-ı Allah, umre ibâdetinden bahsederek: "Haccı ve umreyi Allah için tamâmlayın..." diye emretmiştir. Ya'nî "nâfile bile olsa hac veya umreden birine veya ikisine başlayınca tamamlayın, eksik bırakmayın (veyahut o ikisini tâm olarak yerine getirin; başından da, sonundan da eksik bırakmayın)" anlamında bu ibâdetin önemi üzerinde durulmuştur.
"Hacdan sonra umre yapın" hadîsi de umrenin meşrûluğuna delildir. Umre hacca nisbetle daha kolaydır. Umre ibâdeti iki-üç saat içinde bitirilebilir. Hacda ise günler süren bir ibâdet yoğunluğu yaşanır; daha meşakkatlidir.
Ebû Hüreyre'den (radıyallahü anh) gelen bir rivâyette: "Bir umre, diğer umreye kadar, arada işlenenler için keffârettir. Hacc-ı Mebrûr'un karşılığı cennetten başka bir şey olamaz!" diye buyuran Peygamberimizin "bir umre, diğer umreye kadar" tabîri, "bir umre diğer umre ile birlikte" şeklinde anlaşılmıştır. Yanî mânâ, "bir umreden sonra bir umre daha yapılırsa, bu ikisi arasında işlenmiş olan günâhlara keffâret olur" diye anlaşılmıştır.
İbn Abbâs'dan (radıyallahü anhümâ) gelen bir rivâyette de: "Hac ile umrenin arasını birleştirin. Zîrâ bunlar günâhı, tıpkı körüğün demirdeki pislikleri temizlediği gibi temizler" diye buyuran Peygamberimiz, bu hadîsi ile, temizliğin çok güçlü bir manevî temizlik olacağını ifâde etmiştir.
Câbir'in (radıyallahü anh) rivâyet ettiğine göre, Resûlullah (aleyhisselâm) şöyle buyurmuştur: "Hacılar ve umre yapanlar Allah'ın elçileridirler. Duâ ederlerse, duâları kabûl olunur, tövbe ederlerse mağfiret olunurlar."
Yine Ebû Hüreyre'den (radıyallahü anh) gelen diğer bir rivâyette ise, Sevgili Peygamberimiz: "Küçüğün, büyüğün, zayıfın, kadının cihâdı hac ve umredir" [Nesâî c. II, s. 3] buyurmuştur. Burada, çocuk, kadın ve yaşlı birinin, hac ve umre yaparak cihâd ile aynı sevâbı kazanabileceğini bildirmiştir. Ayrıca bu Hadîs-i Şerif'te, insan rûhunun bu üç ibâdetle de aynı terbiyeyi, eğitimi alabileceği vurgulanmıştır.
Hazret-i Ömer (radıyallahü anh), Resûlullah Efendimizden umre için izin talebinde bulundu. Ona izin vererek: "Ey kardeşim, yapacağın duâların bir kısmına bizi de ortak et. Sen bizi (duâda) unutma" dedi. (İmâm İbn-i Mâce)
Hazret-i Âişe (radıyallahü anhâ) vâlidemiz umre yapacağında, Resûlüllah Efendimiz buyurdular ki: "Yorgunluğun ve harcadığın miktar kadar sana ücret vardır" (Et-Terğîb ve't-Terhîb c.2)
"Ramazân-ı şerîfte bir umre, benimle yapılan bir hacca muâdildir." [Buhârî ve Müslim]

bni Abbas Radiyallâhu Anhümâ rivayet ediyor:


Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem Veda haccına gitmek istediğinde bir kadın kocasına “Devenin üzerinde beni de Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellemle beraber hacca gönder” dedi.

Kocası, “Yanımda sana hac için vereceğim devem yok” dedi.

Kadın, “Beni falan erkek deven üzerinde hac ettir” dedi.

Kocası, “O Allah yolunda kullanılmak üzere muhafaza ediliyor” dedi ve Resûlullah Sallallâhu Aleyhi Veselleme geldi.

“Hanımım size selâm ve Allah’ın rahmetini gönderdi. O kendisini sizinle hacca göndermemi istedi. ‘Beni Resulullah ile birlikte hacca gönder’ dedi. Ben de ‘Yanımda hac yapman için vereceğim deve yok’ dedim.

“Fakat hanımım, ‘Falan deve ile hacca gönder’ dedi.

“Ben, ‘O deve Allah yolunda kullanılmak için muhafaza ediliyor’ dedim.”

Bunun üzerine Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, “Eğer hanımını o deve üzerinde hacca gönderirsen, deve de Allah yolunda olur” buyurdu.

Adam:

“Hanımım bana, sizinle hacca denk ameli sormamı istedi.”

Resulullah, “Hanımına selâmımı, Allah’ın rahmeti ve bereketini söyle ve ona haber ver: Ramazan’da umre benimle hacca bedeldir” buyurdu. (Ebû Dâvûd, Menasik: 80; Müslim, Hacc: 221)


Ramazan’da umre yapmak hacca denktir

Abdullah ibni Abbas Radiyallâhu Anhümâ rivayet ediyor:

Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem, Ensardan bir kadına şöyle buyurdu:

“Ramazan ayı geldiği zaman umreye git. Çünkü bu ayda yapılan umrenin sevabı hacca denk gelir.” (Nesâi, Sıyam: 6)


Ramazan umresinin sevabı

İbni Abbas Radiyallâhu Anhümâ rivayet ediyor. Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem şöyle buyurdu:

“Kim Ramazan ayında Mekke’ye kavuşup orucunu tutar ve kolayına geldiği kadar gecesini ibadetle geçirirse, Allah ona Mekke dışında yüz bin Ramazan ayı orucunu tutma sevabı yazar ve Allah ona her gün ve her gece karşılığında bir köleyi hürriyetine kavuşturma sevabı verir.

Her günün karşılığında Allah yolunda bir atın düşmana hücumunun sevabını yazar. Yine gündüz bir hasene (ecir, sevap), gece bir hasene yazar.”
(İbni Mâce, Menasik: 106.)
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.