Bu konuda Tuheyf'ul Ukul adlı hadis kaynağından derlediğim hadisleri paylaşacağım. Farklı kaynaklardan eklemeler yapan olursa şimdiden teşekkür ederim.
Rasulullah (s.a.a) şöyle buyuruyor:
"Ya Ali, yemeğe tuz ile başka ve tuz ile bitir. Çünkü tuz, yetmiş derde devadır. Onların (dertlerin) en küçükleri delilik, cüzam ve alaca hastalığıdır"
"Bırakın yemek soğusun ve yenilebilir hâle gelsin. ALLAH-u Teala sıcak yemeği bize yedirmez; bereket soğuk yemektir; sıcak yemeğin bereketi olmaz."
"Eğer insanlar menekşede olan özelliği bilselerdi, (suyunu) yudum yudum içerlerdi."
İmam Ali (a.s) şöyle buyuruyor:
"Elma yemek, mideye güzel koku verir. Günlük (tütsünün ana maddesi) çiğnemek dişleri sağlamlaştırır, balgamı yokm eder ve ağız kokusunu giderir."
"Sofraya dökülen ekmek parçalarını toplayıp yiyin. Çünkü onları şifa niyetiyle yemek, ALLAH'ın izniyle her hastalık için şifadir."
"Şarap içenlere karşı çıkın; hurma yiyin. Çünkü hurma dertlere dermandır."
"Zemzem suyunu içmek hastalığı giderir. Öyleyse Hacer-ül Esved taşının önünde o sudan için."
"Kabak yiyin; çünkü kabak insanın akıl gücünü çoğaldır; Peygamber de (s.a.a) ondan (kabaktan) hoşlanırdı. Yemekten önce ve sonra turunç yiyin."
"Armut kalbi aydınlatır ve ALLAH'ın izniyle onun (kalbin) ağrılarını durdurur."
"Balık yemeyi azaltın. Çünkü çok balık yemek bedeni eritir; balgamı çoğaltır; kanı katılaştırır. Süt, ölüm hariç her derdin devasıdır"
"Narı içindeki perdesiyle yiyin. Zira mideyi sepiler; kalbi diriltir ve şeytanın vesvesesini giderir."
"Hindiba otu yiyin. Zira her sabah vakti cennet suyundan bir damla su onun yaprağının üzerine konar."
"Yağmur suyu için. Çünkü yağmur suyu bedeni temizlediği gibi dertleri de giderir. Nitekim ALLAH-u Teala (Enfâl su'resinde) şöyle buyurmuştur: "Sizi artımak, sizden şeytanın pisliğini gidermek için gökten bir yağmur yağdırdı."."
"Çörek otu, ölümden başka her derdin dermanıdır. Sığırın eti derttir; sütü, yağı ise şifadır."
"Ey Kumeyl, midenin tümünü yemekle doldurma, su ve havaya da yer bırak; henüz iştahlıyken el çek ki yemeğin lezzetini alasın. Vücudun sağlığı az yiyip az içmededir."
Hiç Resûlullah (s.a.v) Efendimiz’ in kaç çeşit yemek yediklerini araştırdınız mı?
Resûlullah (s.a.v) Efendimiz genellikle tek çeşit yerlerdi. Yemeğin yanında salat (yeşillik) bulunmasını tavsiye buyururlardı. Bazen Hurmayı (yan tesirini gidermek için) Acurla (salatalıkla) yerlerdi. Süt içtikten sonra, “Süt yağlıdır” buyurur üzerine su içerlerdi.
Ashab_ı Kiram’ın çok az hasta olmasının sebebi Sünnet-i Seniyye’ye riayet etmeleri Misvak kullanmaya özen göstermeleri, insanoğlunun Halası olan ve insan vücüduna çok faydalı olan Hurmayı çok yemeleri, doymadan sofradan kalkmaları diye özetleyebiliriz.
Ne kadar toplarsan topla, bir gün bırakacaksın.
Ne kadar yaşarsan yaşa, bir gün öleceksin.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
![[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]](http://img147.imageshack.us/img147/9978/9qfd91186dd20fz6.gif)