You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Peygamber Efendimizin Namazı Nasıldı?

kıdemli üye
1Tongueeygamber efendimiz kıraat okurken her ayet sonunda durur sesini uzatırdı.

2:Fatihayı okuyup bitirince amin derdi.

3Tongueeygamber Efendimiz sahabelere cemaate namaz kıldırırken namazı kısa tutulmasını söylemiştir.Ardındanda kendisi namaz kıldırır iken saffat suresini okumuştur.

İşte peygamber efendimiz cemaate namaz kıldırırken namazı kısa tutun demesinde ki ölçü budur.Yani günümüzde bizlerin yaptığı kısa sure okumaktan muradı o bildiğimiz kısa sureleri okumak değildir.

4:Bir sureyi tamamen okumak Rasulallah Efendimizin tutumlarındandı.Bazen bir sureyi her iki rekattada okurdu.Buradan şu anlaşılıyor ki kişi bir süreyi her ik rekat ta okuyabilir.

5Saskinabah namazını diğer namazlardan biraz daha fazla tutardı. Bununda hem fıkhı hem de hikmet boyutları vardır inş.

6:Ruku yaparken başını ne yukarı kaldırır nede tam aşağı egerdi.Sırtıyla aynı izada tutardı.Rukuda kalan müddeti ise 10 kere subhanallah diyecek kadardı.

7:Enes bin malik der ki Ömer bin Abdulaziz için;Ben onun kadar namaz kılışı Rasulallah Efendimize benzeyen kimseyi görmedim der.

8: Peygamber efendimiz rukudan kalktığı zaman rukuda durma yada secde de durma miktarı ayakta dururdu. Sağlam bir rivayettir.

Hatta bu konuda Enes bin malik der ki:Allah Rasulu (s.a.v) ruku dan doğrulduğunda biz galiba secdeye varmaktan vazgeçti diyecek dereceye gelene kadar ayakta kalırdı,sonrada secde ederdi.Sonra o iki secde arasında o kadar dururdu ki biz artık secdeye varmaktan vazgeçti düşüncesi hasıl olunca secdeye giderdi.

9Tongueeygamber efendimiz secdeye giderken öncelikle dizlerini sonra ellerini daha sonrada başını yere koyardı.

10: Kıyamda durmak mı daha faziletlidir yoksa secdede durmak mı?

Bu konuda en muteber olan görüş şudur;
İbn-i teymiye der ki;kıyam ve secde fazilet olarak birbirine eşittir.Kıyam içerinde kuran okunma kıratı zikir kıratı olduğu için daha faziletlidir.Secde ise vaziyet itibari ile kıyamdan daha faziletlidir.

Efendimiz secde esnasında dua etmeye çalışmamızı istemiştir.

11:Dua iki türlüdür.Birincisi Allaha övgü duası ,ikincisi ise istek duasıdır.ayeti kerimede BANA DUA ETTİĞİNDE DUA EDENİN DUASINI KABUL EDERİM(Bakara-187)

Bu ayeti kerime ağırlıklı görüşe göre her iki dua türünü de kapsar buyrulmuştur

12Tongueeygamber efendimiz oturuşunda sağa sola bakmaz sadece secde yerine bakardı.

13:Dörtrekatlık namazlarda ilk iki rekatını sonraki iki rekattan daha uzun tutardı.Aynı şekilde ilk iki rekatın birinci rekatını ikinci rekatından uzun tutardı.

15Tongueeygamber efendimiz s.a.v sürekli surette sol tarafına da selam vermiştir.müekked sünnetlerindendir.

16:Namazdayken dua ederdi. Bunlardan biri Allah ım benim günahlarımı doğu ve batı arasını ayırdığın gibi ayır. Derdi.

17:Efendimiz kişi bir cemaate imam olduğunda cemaat içinde dua etmemezlik yapmasın.kendisi için herhangi bir dua etmemeli diye buyurmuştur.
[Alıntıdır]
''Kim Bir Bardak Su İçerse Beni Hatırlasın''[Hz.Hüseyin]

Zalimler İçin Yaşasın Cehennem!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.