Her peygamber kendi zamanında üstündür. Şimdi peygamberimizin zamanıdır ve bu nedenle de Peygamberimiz kıyamete kadar üstün olacaktır. Hiçbir kimse hiçbir bakımdan O'nun üstünde değildir.
Allahü tealanın her şeyden önce Muhammed "aleyhisselam"ın nurunu yaratmasıyla ilgili olarak şu konuyu ele alalım. Eshab-ı kiramdan Abdullah bin Cabir (radıyallahu anh) (Ya Resulallah, Allah'ın her şeyden evvel yarattığı şey nedir, bana söyler misin?) deyince Peygamberimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu: "Her şeyden evvel senin peygamberinin yani benim nurumu kendi nurundan yarattı. O zaman ne Levh, ne kalem, ne Cennet, ne Cehennem, ne melek, ne sema (gökler), ne arz (yeryüzü), ne güneş, ne ay, ne insan, ne de cin vardı." Adem aleyhisselam yaratılınca Arş-ı alada muazzam bir nurla bir isim yazılı gördü. Bu nurda "Ahmed" yazıyordu. "Ya Rabbi bu nur nedir?" diye sorunca Allahü teala, "Bu, senin zürriyetinden bir peygamberin nurudur ki onun ismi göklerde (Ahmed) ve yerlerde (Muhammed)dir. Eğer o olmasaydı, seni yaratmazdım." buyurdu. Adem aleyhisselamın alnına bu nur kondu ve zamanla asıl sahibine ulaştı.
Muhammed aleyhisselam Hicretten 53 sene önce Rebiulevvel ayının 12. pazartesi gecesi, sabaha karşı Mekke'de doğdu. Tarihçiler bu günün miladi 20 Nisan 571 tarihine rastladığını söylüyor. Doğmadan birkaç ay önce babası, altı yaşındayken de annesini kaybetti. Bu nedenle de Peygamberimize "Dürr-i yetim" (Yetimlerin incisi) de denilmişti. Sekiz yaşına kadar dedesi Abdülmuttalib'in yanında kaldı. Dedesi öldükten sonra Ebu Talib'in yanında kaldı. Daha sonra Hadice-tül-Kübra ile evlendi. Bu hanımından ilk olarak Kasım adlı oğlu doğdu. Bundan dolayı Peygamberimize (Ebü'l Kasım) Kasımın babası da denilmiştir. Araplarda böyle künye ile anılmak adetti. Kırk sene sonra bütün insanlığa ve cinlere peygamber olduğu Allah tarafından kendisine bildirildi. Üç sene sonra peygamberliğini yaymaya başladı. Elli iki yaşında Mirac vukû buldu. 11 (m.632) yılında Rebiulevvel ayının 12. pazartesi gecesi öğleden evvel 63 yaşında vefat etti. "sallallahü aleyhi ve sellem"