You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

PEYGAMBER EFENDİMİZ TERAVİH NAMAZINI NASIL KILMIŞTI?

>295457<
[Resim: teravih2.jpg]

Önce Âişe validemizi dinleyelim. Şöyle anlatıyordu gördüklerini:

Bir gece Rasûlullah (sav)'ı yanımda bulamadım. Etrafı araştırırken Onun namazda olduğunu anladım. Kulağımı verip dinlemeye başladım. Rükûa eğiliyor, ümmetî, ümmetî! diye inliyordu. Secdeye iniyor, yine ümmetî, ümmetî! diye yalvarıyordu... Onun böylesine inleyişi beni çok meşgul etti. Bunu O da anladı da dedi ki:

Ya Âişe, benim halim hayretini mi celbediyor?

Evet, Ya RasûlAllah, dedim. Buyurdu ki:

Ben yaşadığım müddetçe Ümmetî, ümmetî! diyeceğim.

Kabrimde yattığım müddetçe ümmetî, ümmetî! diyeceğim.

Sura üflenince, Ümmetî, ümmetî! diyeceğim.

Mahşerde bütün peygamberler Nefsî, nefsî! derken de yine Ümmetî, ümmetî! diyeceğim.

Evet, Rasûlullah (sav)'ın ümmetine şefkati budur. Hatta denir ki:
Bütün annelerin yavrularına şefkati toplansa, Rasûlullah (sav)ın ümmetine olan şefkatinin yarısına ulaşamaz!

Nitekim mahşerde anneler evlatlarını dahi unutacak, karşılaştıkları dehşetten dolayı şaşıracak, hep nefsî, nefsî! diyecekler... Ancak iki cihanın fahr-i ebedisi yine orada da:

Ümmetî, ümmetî! diyecektir. Onun ümmetini böylesine düşünüşü teravih namazında bile kendini göstermektedir. Teravihi cemaatle kılmazdı. Ancak ilk zamanlarda birkaç kez kıldırmıştı. Ashabı buna büyük bir alâka göstermiş, mescidin içi, dışı cemaatle dolmuştu.

Bu derin alâkayı gören şefkat ve merhamet menbaı bizim hissetmediğimiz endişeyi yine ümmeti hesabına hisseder.
Bu alâkadan dolayı Rabbim bu namazı farz kılarsa, ümmetimin hali nice olur? Kılamadıkları tardirde farzı terk etmiş olurlar! diyordu.

Bu endişeden dolayıdır ki, sonraki gecelerde cemaate teravih kıldırmayan Efendimiz (sav), onları kendi hallerine bırakır. Herkes tek tek (Efendimiz (sav)in evinde kıldığı gibi) kılmaya başlar.

Durum Hazret-i Ebu Bekir (ra) zamanında da aynı şekilde devam eder. Hazret-i Ömerin halifeliğinin ilk senelerinde de aynı sürer. Bir gün, sünnetleri yerli yerine oturtmasıyla bilinen Hazret-i Ömer, müsteşarlarına sorar:

Bu cemaat, teravihi neden hâlâ tek tek kılıyor da Rasûlullah (sav)ın kıldırdığı ilk günkü gibi cemaatle kılmıyor? Müzakere uzar ve sonunda karar çıkar:

Büyük âlim Übey bin Kâb, bu akşamdan itibaren teravihi ilk günler Rasûlullah (sav)ın kıldırdığı gibi kıldıracaktır. Cemaatin haberi olsun... Artık teravihin farz olma ihtimali yoktur. Sünnet olarak ibadet hayatımızda yerini Efendimizin ilk kıldığı gibi almalıdır.

O gece Mescidi Saadet'te Rasûlullah (sav)'ın kıldırdığı ilk teravih gibi teravih kılınır. Bunu görenler halifeye duâ ederler:

Allah (cc) Ömer'in kabrini nurlandırsın. Mescidimizi nurlandırdığı gibi. Bölük börçük cemaatleri toplayıp birlikte ibadet etmemizi sağladı. Tıpkı Rasûlullah (sav)'ın kıldırdığı gibi...

Bu olay daha sonraları Ebu Hanifeye sorulur:

Ömer (ra)ın yaptığı bu iş bidat değil midir?

Kesin cevap verir:

Hayır, bidat değildir. Ömer (ra) kendiliğinden bir şey yapmamıştır. Rasûlullah (sav)ın farz olur endişesiyle ilk günlerden sonra terk ettiği cemaatle kılmayı tekrar ihya etmiştir. Bunda bidat yoktur. Bir nevi sünneti yeniden ihya vardır

Resulullah efendimiz teravih namazını 20 rekatlık teravihi 3 şekilde kılmıştır

* 10 birinci rekat 10 ikinci rekat olarak tamamlama.
* baştan sona 4 er rekatlı kılınışı.
* baştan sona 2 şer rekatlı kılınışı.

4 rekatlı kılınışı genelde hanefiler alırken 10 rekatlığını imam malik almış 2 rekatlı kılınışı ise imam şafii ve imam hanbeli almıştır.
...Aç sineni açabildiğin kadar ummanlar gibi olsun, inançla geril insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ TERAVİH NAMAZINI NASIL KILMIŞTI?
ne mutlu bizeki O'nun gibi bir peygambere ümmet olma şerefine eriştik şükürler olsun

rabbim razı olsun canım paylaşımın için
"Ey Sevgili!..
Bir geceliğine değiş tokuş etseydik yüreğimizi,
Taşıyabilir miydin acaba bendeki seni!..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
ALLAH razi olsun kardeş
"Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar gibi olsun...
İnançla geril ve saygı duy..
kalmasın el uzatmadığın ve alaka duymadığın
mahzun bir gönül... "
M.F.G

ÖFKELERİMDE BİLAL'İN SESİ YANKILANIR "EHAD ALLAH" DİYE...
BİR HİCRET YALNIZLIĞA BÜRÜNÜR...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
çoğu kardeşlerimiz 5 vakit namazdan gafil bir şekilde teravih namazı kılıyor.günlük hayatlarına baktığımızda 5 vakit ezan okunuyor namaza gelen giden yok.Allah cc şeytana birkez secde etmesini emretti .şeytan kibirlenip secde etmedi .sonsuza dek lanetli oldu bu ümmetin başına.Allah cc günde 5 sefer secde emri veriyor.ayda 150 sefer senede 1800 sefer secde emri veriyor.hala bizim insanımız müslüman kimlikli bu insanlar namazdan gafil birşekilde yaşıyorlar.vallahi içler acısı bu ümmetin hali.Allah cc farzlardan bizleri hesaba çekecek.namaz kılmayan insanlar teravih namazıyla kendilerini avutuyorlar.Allah cc hidayet versin böyle kardeşlerimize içinde bulunduğumuz ramaznın ve bin aydan hayırlı olan kadir gecesi hürmetine namaz kılmayı nasip etsin.
Ne kadar seversen sev, bir gün ayrılacaksın.
Ne kadar toplarsan topla, bir gün bırakacaksın.
Ne kadar yaşarsan yaşa, bir gün öleceksin.
Ne yaparsan yap, bir gün hesabını vereceksin.
[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]
[Resim: 373jx0.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Cvp: RE: PEYGAMBER EFENDİMİZ TERAVİH NAMAZINI NASIL KILMIŞTI?
konyevi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:çoğu kardeşlerimiz 5 vakit namazdan gafil bir şekilde teravih namazı kılıyor.günlük hayatlarına baktığımızda 5 vakit ezan okunuyor namaza gelen giden yok.Allah cc şeytana birkez secde etmesini emretti .şeytan kibirlenip secde etmedi .sonsuza dek lanetli oldu bu ümmetin başına.Allah cc günde 5 sefer secde emri veriyor.ayda 150 sefer senede 1800 sefer secde emri veriyor.hala bizim insanımız müslüman kimlikli bu insanlar namazdan gafil birşekilde yaşıyorlar.vallahi içler acısı bu ümmetin hali.Allah cc farzlardan bizleri hesaba çekecek.namaz kılmayan insanlar teravih namazıyla kendilerini avutuyorlar.Allah cc hidayet versin böyle kardeşlerimize içinde bulunduğumuz ramaznın ve bin aydan hayırlı olan kadir gecesi hürmetine namaz kılmayı nasip etsin.

alkışSmilealkışSmilerabbim razı olsun zehracımrosegul

Yüzü Dost,Özü Düşmandan usandım,
Dili Mümin Kalbi Şeytandan usandım,
Dostum, Herkesin Kahrı Çekilirde Ben DAVASIZ MÜSLÜMAN dan usandım.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.