VE TAKTIRANLAR
BUNA MÜSAADE EDENLER
Müslim'de rivayet edildiğine göre, İbn Mes'ud Radıyallahu Anh Hz. Peygamberimiz Aleyhissalâtü Vesselâm'dan:
"Dövme yapan ve yaptıran, peruk takan ve taktıran kadınlara lânet olsun!" hadisini rivayet edince, bu hadisi işiten Ümmü Yakup adında Kur'an'ı okuyan bilgiç bir kadın gelerek itiraz eder:
"Sen dövme yapan ve yaptıranları, peruk takan ve taktıran kadınları lânetliyormuşsun!" der.
İbn Mes'ud Radıyallahu Anh:
"Resûlullah'ın lânetlediğini ben niye lânet etmeyeyim, üstelik bu Allah'ın kitabında da var." diye cevap verir. Kadın:
"Ben Kur'an'ın iki kapağı arasında her ne var ise, eksiksiz okudum; fakat senin söylediğini bulamadım." deyince İbn Mes'ud Radıyallahu Anh:
"Şayet hakkıyla okusaydın mutlaka bulurdun. Allah Kur' an'da, "Peygamber size ne getirmişse onu alın, yasakladığı şeylerden de kaçının." (Haşr, 7) buyurmuyor mu?" cevabını verir. (8)
"Bize Kur'an yeter." diyerek sünneti devre dışı bırakarak sadece Kur'an ile hüküm çıkaranlara bu âyet ve İbn Mes'ud Radıyallahu Anh'ın o güzel cevabı sanırım yeterlidir. Fakat biz konuyla ilgili Saadet Devri'nden bir delil daha sunmak istiyoruz:
Hz. Esma Radıyallahu Anhâ anlatıyor:
"Bir kadın Resûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'e gelerek:
"Kızım çiçek hastalığına yakalandı ve saçları döküldü. Ben onu evlendirdim. İğreti saç takayım mı?" diye sordu. Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi ve Sellem:
"Allah takana da taktırana da lânet etti." (9) diye cevap verdi.
Görüldüğü üzere Resûlullah saç takma işine müsaade etmez ve yasağı bu hâliyle gelen muhtelif rivayetlerde sert bir üslupla dile getirir.
Dipnotlar:
1– "Kütüb–i Sitte", 3.cilt, Al–i İmran Suresiyle İlgili Tefsirler Bölümü, s. 357–358; 12. cilt, Gazveler Bölümü, Beni Kaynuka, s,109
2– A'raf, 26–27
3– Ebû Davud, Libas
4– Nur, 31
5– Ahzab, 59
6– Ahzab, 33
7– Ebû Davud, Libas 37, 4112; Tirmizî, Edeb 29, 2779; Kütüb–i Sitte, 10. cilt, s.233
8–Kütüb–i Sitte, 1.cilt, Sünnet Bahsi, s.344
9– Buhârî, Libas, 83–85; Müslim, Libas, s.115, hadis no:2122; Nesâî, Zînet 71, hadis no: 8, 187, 188; Kütüb–i Sitte, 7. cilt, s.105
![[Resim: 9qfd91186dd20fz6.gif]](http://img147.imageshack.us/img147/9978/9qfd91186dd20fz6.gif)