You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Oruç ile ilgili Soru?

Oruç ile ilgili Soru?

Üye
Oruç ile ilgili Soru?
İyi Günler Size iki sorum olacak lütfen ciddi ve ehemniyetli bir şekilde cevap verirsek çok daha yararlı olur?

Soru 1:Arkadaş geldi Yarın bana oruçlumuyuz Neden dedim?Yarın üç ayların başlangıcı dedi?Üç ayların ilk günü oruç tutmak hakkında bilgilinize baş vurmak isterim?

Soru 2:Niyet etmeden oruç tutmanın durumu nedir?(Niyet etmemenin nedeni ise Bozma korkusudur aslında olayı böyle irdeleyelim...)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 11-05-2013, Saat:11:47 AM, Düzenleyen: Aciz_Beden.
General
RE: Oruç ile ilgili Soru?
Cevap 1: Recep ayında tutulacak oruçlar nafile oruçlarıdır. Kişi bu ayda oruç tutmak isterse daha önceden Kaza oruçları varsa öncelikle onları tutmak zorundadır. Recep ayı içerisindeki en hayırlı ibadet, oruçtur. İstersen tutmayabilirsin bir sakıncası ve günahı yok, ancak tutarsan sevabı vardır.

Abdullah bin Abbas, Peygamberimizin Recep ayı orucunu anlatırken şu rivayeti zikreder:

Alıntı:"Resulullah (a.s.m.) Recep ayında, bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz, "(Gâliba) hiç yemeyecek (ayın her gününde tutacak)'' derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi ki biz; "(Galiba) hiç tutmayacak'' derdik.'' (Buhari, Savm:53; Müslim, Siyâm:179; Ebû Dâvud, Savm 55)

Burada, Ramazan ayındaki gibi kesintisiz oruç tutmamamız belirtiliyor, ancak oruç tutmamız gerektiği de belirtiliyor.

Kur'ân'da geçen harem/hürmetli/saygın aylardan birisi de Recep ayıdır, bu aylara haram ayları denir. Peygamberimiz bu aylarda oruç tutmayı şu sözleriyle anlatıyor:

Alıntı:"Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak."

Hadisi nakleden Hz. Bâhilî diyor ki:

Alıntı:"Resulullah (a.s.m.) 'tut' dedikçe, üç parmağını yumdu, 'Bırak' deyince de üç parmağını bıraktı." (Ebû Davud, Savm:54)

Böylece Peygamberimizin "Üç gün tut, üç gün ara ver" dediği anlaşılıyor.

Özetle istersen bu ayda oruç tutmayabilirsin, ama tutarsan sevabı var. Sevap kazanacağım diye da bütün Recep ayının oruçlu geçirilmemesi gerek, çünkü böyle yapanlar yüzünden Recep ayı Ramazan ayına benzetilmiştir. Genellikle de üç aylar baktığımızda oruç ayı olarak bilinmektedir.

Cevap 2: Niyet için en önemli şey kalben niyet etmektir, ama bunu dilimizle söylemekte güzeldir. O zaman soruna şöyle cevap vereyim kalben niyet etmediğin sürece oruç tutmuş olmazsın
Bunu ilk beğenen sen ol.
Üye
Yorumlarınız için teşekkürler

2nci sorunun cevabına binaen;

Sual: Ramazanda gece niyet etmeyi unutan ne yapmalı?
CEVAP
Öğleye bir saat kalıncaya kadar niyet edilir....

Sual: Bir Şâfiî, gece yatarken ertesi gün için oruç tutmaya niyet etmeyi unutsa, sahura da kalkamasa, güneş doğunca uyansa, niyet edip oruç tutsa sahih olur mu?
CEVAP
Şâfiî’de niyet imsak vaktine kadardır. Unutunca, Hanefî mezhebine uyarak niyet edip orucunu tutar. Böyle oruç tutmaya mani bir özür olunca, kurtaran hangi mezhep varsa, o mezhep taklit edilerek, oruç kurtarılır.

Yada;

Niyetsiz oruç sahih olmaz. Kaza etmek gerekir. Ancak bunun gibi istisnai durumlarda, ibadeti kurtarmak için, zayıf da olsa başka kavil veya diğer hak mezheplerde bir çaresi varsa, o taklit edilerek ibadet kurtarılır. Bu hususta zayıf da olsa bir kavil vardır. Hanefî mezhebindeki müctehid imamlardan İmam-ı Züfer'e göre, niyetsiz oruç sahihtir. Bu imama göre, niyet unutulmuşsa veya herhangi bir sebeple niyet edilmemişse, o gün orucu bozan bir şey de yapılmadıysa oruç tutulmuş olur. Böyle zaruri durumlarda İmam-ı Züfer'in kavliyle amel etmek caiz olur.

Diyanetin Yorumu;

Niyet zamanı itibariyle oruçlar ikiye ayrılır:
1- Akşamdan itibaren gündüz kuşluk vaktine kadar niyet edilebilen oruçlar;
Bunlar, Ramazan ayında tutulan, belirli günlerde tutulması adanan oruçlar ile nafile olarak tutulan oruçlardır.

2- İmsak vaktinden önce geceleyin niyet edilmesi gereken oruçlar:
Bunlar da; Ramazanda tutulamayıp başka zamanda kaza edilen Ramazan orucu ile her çeşit keffaret oruçları, başlanıp ta bozulan nafile oruçların kazası ve mutlak olarak adanan (zamanı belirlenmeyen) oruçlardır.
Bu oruçlar için belirlenen bir vakit olmadığından bunlar için imsaktan önce geceleyin niyet etmek lâzımdır. Bu oruçlara tan yeri ağardıktan yani imsak vakti geçtikten sonra niyet edilmez.

Kuşluk vaktini Açalım(Kuşluk, güne ait bir zaman dilimidir. Güneşin doğuşundan kırkbeş dakika sonrasında başlar ve öğle vaktine kadar devam eder.)

Saygılar...
Bunu ilk beğenen sen ol.
Göğe Bakma Durağı.
Hazır konusuyken bende bi soru sormak istiyorum.

Sünnet diye pazartesi perşembe genelde oruç tutmaya özen gösteriyorum ama bazen gece kalkamadığımdan sabah belki dayanamam diye niyetlenmiyorum.Ve bu durumda olduğum çoğu günlerdede tutamıyordum ama geceden yada genel olarak her pazartesi ve perşembe niyet halinde olduğum için bunun bi sakıncası olabilir mi ?

"Ezanı duyunca müziğin sesini kısmaması normaldir,
        Ben ezanı duyunca namaz kılmayan insanlar gördüm..!!"

"Ezana hürmetin esaslısı davete icabetle olur şarkıyı kapatmakla değil -dedi biri, haklıydı."
H
Bunu ilk beğenen sen ol.
Göğe Bakma Durağı.

"Ezanı duyunca müziğin sesini kısmaması normaldir,
        Ben ezanı duyunca namaz kılmayan insanlar gördüm..!!"

"Ezana hürmetin esaslısı davete icabetle olur şarkıyı kapatmakla değil -dedi biri, haklıydı."
H
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.