You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Onsuz ebedi hayat benim olsa istemem

Kıdemli Üye
Bismillahirrahmanirrahim

Namaz

Namaz sancıma ilaç, yanık yerime merhem

Daima Allahin huzurunda bulundugunuzu unutmayinNicin?
Insanoglu kendini kaybettigi icin, kendini kaybeden kendini bilmez
Kedini bilmeyen haddini bilmez, haddini bilmeyen kadrini ve kiymetini bilmez.
Insanoglu yaratilmislar icerisinde bilgiyi en cok üreten ve kullanan varliktir. Fakat bu meziyetine ragmen birde zaafi vardir: Yine yaratilmislar icerisinde en cok unutan varlik da insandir!
Unutur! Kendisini unutur. Haddini ve hududunu unutur. Bu unutma o derekeye varirki, artik kendisine „sah damarindan yakin olani“ unutur! Sah damarindan yakin olani unutmak, unutmalarin en vahimidir. Unutma oraya varmissa, o insan artik her kötülük beklenir.
Allahini bile unuttuktan sonra hangi güzelligi hatirlayabilirki? Varligin bu en temel ve istisnasiz yasasini her an akilda tutmak, ancak her an Allahin huzurunda bulundugumuzuz unuzmamakta mümkündür. Iste Kuran da bu gercegi hatirlatir:

„Deki: Size tek bir ögüdüm var: Ister baskalariyla birlikteyken, ister yalniz, daima Allahin huzurunda bulundugunuzu unutmayin.“ (Sebe: 46)

Bu kulun Allah karsisinda esas durusudur. Ve Allahu teala her gün Onu unutmamak amaciyla bizlere 5 vakit namazi farz kilmistir. Dinimizin direği olan namaz da günah ve kusurlarla kirlenen gönüllerimizin aydınlanmasına katkı sağlayan bir ibadettir. Onunla gönül sarayımız Yüce Yaradana yaraşır hale gelir. Namazla özümüze, kimliğimize döneriz. Yüce Mevla’ya sığınmanın haz ve lezzetini, varoluşun sebep ve hikmetini, düşüncelerin enginliğini, kulluğun zirvesini onunla yakalarız. Onunla hayatımızı düzene sokar, vakitlerimizi kıymetlendiririz. Şüphesiz namaz, yakarışın, sığınışın, ilahi huzura kabulün en güzel biçimidir.

„Bilinki, ancak Allahi anmakta kalpler güvene kavusur“(Rad:28)
Yüce Allahin bizim ibadetimize hicbir ihtiyaci yoktur, ama bizler Allaha onunla ilisk vesilesi olan ibadet ve namaza mutaciz. Zayif ve gücsüz insanin, güclü ve kadir olan Allahu Teala ile bu manevi iliskisi, cesitli zorluklar karsisinds insana güc verir. Hayatin zorluklarinda saskinliga ugramis insan sadece Allaha yönelmekle huzura kavusabilir ne namaz insanin Allah yönelmesini, Ona baglanmasini saglar. En yüce hedef Allaha kavusmak, ve yanlis yollardan sapmakta korumaktadir. Baska ayette gectigi gibi:
„Rasûlüm! Sana vahyedilen Kitab’ı oku ve namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz, insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak (olan namaz) elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut: 45)

Gercekten suurla ve hakikatina erilerek farkinda okunarak, ne oldugu bilinerek kilinan namaz, namaz disinda her türlü cirkinlikten, uygunsuz davranistan, edep disi hareketlerden alikoyar.
Onun icin Resuli- Ekrem Efendimiz (sav): „Kim namaz kilarda o namaz kendisini hayasizliktan ve kötülükten alikoymazsa, o namaz olsa olsa Allahtan daha fazla uzaklasmasini saglar“ (Münavi, Feyzul- kadir, VI, 221)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken işittiğini söyledi:

- "Ne dersiniz? Birinizin kapısının önünde bir nehir olsa da, o kimse her gün bu nehirde beş defa yıkansa, kirinden bir şey kalır mı?" Sahâbîler:

- O kimsenin kirinden hiçbir şey kalmaz, dediler. Resûl-i Ekrem:

- "Beş vakit namaz işte bunun gibidir. Allah beş vakit namazla günahları silip yok eder" buyurdular

(Buhârî, Mevâkît 6; Müslim, Mesâcid 283. Ayrıca bk. Tirmizî, Emsâl 5; Nesâî, Salât 7; İbni Mâce, İkâmet)

Baska hadislerde de :

Osman İbni Affân radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i benim şu abdestime benzer şekilde abdest alırken gördüm. Sonra da şöyle buyurdu:

"Bir kimse bu şekilde abdest alırsa geçmiş günahları bağışlanır. Onun namazı ve mescide kadar yürümesi de fazladan kazanç sayılır." (Müslim, Tahâret 8. Benzerleri içi bk. Ebû Dâvûd, Tahâret 50; Nesâî, Tahâret 84; İbni Mâce, Tahâret 6)

Osman İbni Affân radıyallahu anh, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i şöyle buyururken işittiğini söyledi:

"Bir müslüman, farz namazın vakti geldiğinde güzelce abdest alır, huşû içinde ve rükûunu da tam yaparak namazını kılarsa, büyük günah işlemedikçe, bu namaz önceki günahlarına keffâret olur. Bu her zaman böyledir."

Müslim, Tahâret 7

Hesap aninda imandan sonra, kul namaz yönünden hesaba cekilecek

Resulullah sav buyuruyor: “Kulun, kıyamet gününde ilk hesaba çekileceği şey namazıdır. Eğer -bu hesabı- düzgünse diğer ameli de düzelir, yok bu- hesabı- fasit olursa diğerleri de fasit olur” (sahihtir, Taberani)

Ebû Hüreyre radıyallahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'i:

"Şüphesiz ki benim ümmetim, kıyamet gününde, abdest izlerinden dolayı yüzleri nurlu, elleri ve ayakları parlak olarak çağırılacaktır. Yüzünün nûrunu artırmaya gücü yeten kimse bunu yapsın" buyururken işittim.

Buhârî, Vudû' 3; Müslim, Tahâret 35

Namazı terk etmek Allah’a isyan etmektir, büyük günahtır

Ayette gectigi gibi:

“Onlardan (peygamber ve salih kimselerden) sonra yerlerine öyle bir nesil geldi ki namazı zayi ettiler ve şehvetlerine uydular. Bunlar, cehenneme atılacaklardır” (Meryem, 19/59).

Bu âyet; namazlarını kılmayanların cehennemde cezalarını çekeceklerini bildirmektedir. Çünkü dinin direği ve mü’minin miracı olan namazı kılmayan bir insan diğer dînî görevlerinde de gevşektir, günah bataklığına dalmış ve böylece nefsine zulmetmiştir demektir.

İnsanın cennete girmesine vesile olan ibadetlerin başında namazın geldiğinde şüphe yoktur.

Baska ayette gectigi gibi:

“Sizi cehenneme düsüren nedir? Onlar söyle derler: Biz namaz kilanlardan degildik.” (Mudessir 40-43)

Namaz mümin kimsenin dogruluk ve takvasinij artmasina sebep olur.Namazi kilmamak ise kisinin kalbinin kararmasina ve daha fazla günaha yönelmesine ve nihayet kurtulus yollarinin yüzüne kopanarak cehennemlik olmasina sebeb olur.

Ömer b. el-Hattab Radıyallahu Anh, vefatına neden olan hastalığı sırasında cemaate çıkamadığından -yanındakilere- şöyle sordu, “İnsanların tümü namazı kıldı mı? biz de “Evet” dedik. O da, “namazı terk edenin İslam’dan hiçbir nasibi yoktur” dedi.

Kisaca Ezan

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla diyerek, namazdan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rek'at namaz kıldığını bilemez olur."

Buhârî, Ezân 4, Amel fis'-salât 18, Sehv 6, Bed'ü'l-halk 11; Müslim, Salât 19, Mesâcid 83. Ayrıca bk. Dâvûd, Salât 31; Nesâî, Ezân 20, 30

Cemaat ile namaz

İbni Ömer radıyallahu anhümâ'dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan yirmi yedi derece daha faziletlidir." Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 249. Ayrıca bk. Nesâî, İmâmet 42; İbni Mâce, Mesâcid 16

Baska bir hadisde:

Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Bir kimsenin cemaatle kıldığı namazın sevabı, evinde ve çarşı pazarda kıldığı namazdan yirmi beş kat daha fazladır. O kimse abdestini güzelce alıp, sonra sadece namaz kılmak maksadıyla mescide giderse attığı her adım sebebiyle bir derece yükseltilir, bir hatası da silinir. Namazını kıldıktan sonra abdestini bozmadan namaz kıldığı yerde kaldığı müddetçe, melekler ona:

Allahım! Ona rahmetinle muamele et, ona acı! diyerek dua etmeye devam ederler. O kimse namazı beklediği sürece namazda imiş gibidir."

Buhârî, Ezân 30; Müslim, Mesâcid 272. Ayrıca bk. Buhârî, Salât 87, Büyû' 49; Ebû Dâvûd, Salât 48; İbni Mâce, Tahâret 6, Mesâcid 14
"Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar gibi olsun...
İnançla geril ve saygı duy..
kalmasın el uzatmadığın ve alaka duymadığın
mahzun bir gönül... "
M.F.G

ÖFKELERİMDE BİLAL'İN SESİ YANKILANIR "EHAD ALLAH" DİYE...
BİR HİCRET YALNIZLIĞA BÜRÜNÜR...
Bunu ilk beğenen sen ol.
>295457<
Cvp: Onsuz ebedi hayat benim olsa istemem
Rabbim bizleri namazımızdan ayırmsın inşallah.çok güzel bir paylaşım olmuş.

Allah razı olsun kardeşim...
...Aç sineni açabildiğin kadar ummanlar gibi olsun, inançla geril insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kayıtsız
<span style="color: #1C1C1C"><strong>Kayıtsız</strong></span>
Cvp: Onsuz ebedi hayat benim olsa istemem
RABBİM bizi namazı eksik kılmayalardan eyle
aminnn
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.