You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kıdemli Üye
Ölüm ve Ötesi
Ölümü ve ötesini merak etmeyenimiz yoktur. O, kimsenin tadıp taanlatmadığı ama seçkinlerin görüp te anlattığı bir şeydir. Biz o yoldaölmeden önce, öldükten sonra göreceklerimize Kuran ve Sünnet ışığındaölmeden nefsini öldürenlerin rehberliğinde bakacağız Hemen hemen ruhunbedenden ayrıldıktan sonra uğradığı her durağa uğrayacak ibret almaya,ibretle bakmaya çalışacağız, ahirete bir gidip gelseydim beni bekleyenher şeyi hem cennette, hem de cehennemde bir tadıp gelseydim nasılolurdum nasıl yaşardım, haramlarla arama ne kadar mesafe koyardım,kökleşmiş günahlarımın kökünü kazımak için ne yapardım, karanlık geçengecelerime, boş geçen saatlerime, kaçırdığım namazlarıma nasıl nedametederdim, daha çoğaltmamız mümkün olan bu nasıllara hayaliyoculuğumuzla cevaplar arayacak. Kuran ve hadisdeki naslarla yolaçıkacak, ölüm anına, ruhun bedenden ayrılışına bakacağız. Sonra ruhunpeşini bırakmayacak, tekrar ceset elbisesini giyipte gideceği sonnoktaya kadar takip etmeye çalışacağız. Bu arada kabrin karanlığınaKuran sünnet ışığı yakacak aynı ışık altında münker-nekirinsorduklarına kulak verecek, sorguya çekilenle birlikte terleceğiz. Amabelki korku bizi inkara itecek, bu ölmüş çürümüş kemikleri kimdiritecek diyeceğiz? Bu tünele gireceğiz. Yani ölüm, ruh, sur,kıyamet, kabir, sorgu, haşr (tekrar diriliş), berzah alemi, mahşer,mizan (terazi), hesap, sırat, şefaat, cennet ve hafizan Allah ebedicehennem koridoruna gireceğiz. koridorun her karışını duygularımızlayaşarken, şeytanın ve nefsinde fısıltılarına kulak verecek, onlardangelebilecek her türlü şüpheye, elimizde Kuran ve sünnet olduktan sonrabir değil binlerce gelsin bir şey ifade etmez diyecek akıl ve duygubir yüklü hayili seyahatimize devam edeceğiz. Bu seyahatimizde belkibazen haddimizi aşacak büyüklerimizin hoşgörülerinden cesaret alıp,onlara arkadaş olmaya, onlar gibi duyup, hissetmeye, eğer olursa,kendimizden geçmeye, cesedin karanlık koridorlarında değil de, ruhunaydınlık zirvelerinde dolaşmaya, her zaman olduğu gibi ona tevekküledip ulaşmaya çalışacağız.. İşte böyle bir seyahate doğru ilk adımlar Bu ilk dersde seyahatimiz hakkında yola çıkmadan kısa bilgilervereceğiz. Nerelere uğrayacak, hangi manzaraları göreceğiz onlarhakkında kısa bir bilgi veya uygun bir tabir olursa yol haritası.... "Her canlı ölümü tadacaktır..." (A. İmran 185) mecburi istikametigereğince, hareketimiz ölüm istasyonundan başlayacaktır. İstasyonagiderken başka levhalarda görüyoruz. "Nerede olursanız olun ölüm sizeulaşır; sarp ve sağlam kalelerde olsanız bile!.." (Nisa 78) Evetkaçışı olmayan mecburi istikamet. Fakat ilginç birdurum var herkestrende aynı rahatlıkta gidemiyorlar. Hatta parası az olduğu için, dahadoğru bir ifade ile verilen parayı iyi kullanmadığı için çok perişanolanlar var. Hiç ayrılmayacağım düşüncesiyle ruhu cesedine öylebağlanmışlar varki. ipeğin çalılardan ayrılışı gibi ayrılıyor. veayrıldıktan sonra beş para etmez bez parçası muamelesi görüyor. Diğeryolcuların ruhlarına bakıyoruz. yer den ayrılmak isteyen lastik topunmisali ne zaman yerçekiminden kurtulacağım dercesine zevkden yerindeduramıyor. Ölüm iman sayesinde hayattan daha lezzetli hale geliyor. Okadar lezzetli ki, çok zaman şehadet mertebesinde her zaman beklenirhale bile gelebiliyor. "Nihayet onlardan (müşriklerden) birine ölüm gelip çattığında:..."Azrail onun ruhunu kucağına aldığında, daha yolun başında öylemanzaralar görecek ki; "Rabbim! der, beni geri gönder;" (Mü'minun 99)Evet Ölüm istasyonudan haraket edince ikinci menzil kabir... Kimi için çok korkunç olan, kimine görede herşeyden tatlı olan, mümineayrı kafire ayrı olan yine kafire akrep, çıyan ve yılanlar la dolu birkuyu olan, mümin içinde cennetin bekleme salonu gibi manzaralarlasüslü bu kabir istanyonundan ayrılırken hesabın yani ön soruşturmanınnasıl zor ve kolay alındığınada tanık olacağız. Burada Hz Ömerihatırlayacak ve ölümünden bir müddet sonra rüyasında Hz. Abbas'layaptığı konuşmaya kulak vereceğiz. Rüyada Hz Abbas, Hz Ömer'e soruyor;" Ya Ömer nerede kaldın? Sana olan özlemimi seni rüya penceresindengörerek gidermek istiyordum, fakat o da ancak 6 ay sonra nasip oldu "uzun zaman göremedim dediğinde; Hz Ömer'in cevabı kabir ahvalininokunmakla, düşünmekle hatta yaşanmakla değil, ancak geçilmekleanlaşılabileceğini vurgular mahiyette" 6 ayda hesabımı ancak verdim,kabir beni çok sıktı Ya Abbas "demisinde ancak anlamaya çalışıyoruz.Onu bile sıkan kabir beni ne yapar? Benim gibileri, canım gibisevdiğim insanları, dostları ne yapar? Ey Ömerin geçeceği yerden Ömerolmadan geçecekler, başınıza bu sıkıntılar gelmeden, orada sıkılmadanburada kendiniz Ömer olmak için sıkın sıkın ki, sıkılmayasınız. Hemkabirde hem de Rabbin karşısında ...... Şu ayete iyi kulak ver "Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!" (Hicr 99)Hemde öyle bir kulluk etki, sıkılmayacağın bir kulluk olsun. Eğerkabir bu güne göre bir yarınsa " herkes, yarına ne hazırladığınabaksın. ..." (Haşr 18) diyen Kuran bizi bu günden yarına düşünmeyeteşvik ediyor. Gelmeyeceğini zannettiği yarın; yani ölüm ve arkası"ölüm gelip de: Rabbim! Beni yakın bir süreye kadar geciktirsen desadaka verip iyilerden olsam!demesinden önce,(iş işten geçtikten sonraanlamadan önce ) Herhangi birinize, size verdiğimiz rızıktanharcayın."(Münafikun 10) Kuran bu ayette rızık kelimesini takyitsiz( belli bir rızka işaret etmeyip her verileni içine alacak şekilde.)vererek verilen her şeyin onun yolunda verilebileceğine işaret veteşvik ediyor. Haşrin ibretli tablosu Haşirden bir manzarada " Allah'ın onları, sanki günün ancak bir saatikadar kaldıklarını zanneder vaziyette yeniden diriltip toplayacağıgün...." (Yunus 45)Evet bitmeyen günlerin başlangıcı olan haşirsabahında uyandıkları vakit, bitmeyeceğini zannettikleri dün onlar birsaat gibi geliyor. Müminlere nasıl yaşamışlarsa ona uygun bir muamele Peki ya o cennete girecek insanlar nasıldır. Özellikleri nelerdir vekimlerdir. " (Onlar,) meleklerin, "Size selam olsun. Yapmış olduğunuz(iyi) işlere karşılık cennete girin" diyerek tertemiz olarak canlarınıaldıkları kimselerdir. (Nahl 32) Dünyada yaptığı kulluğun sonucunda, haşrin sabahında "Ey huzurakavuşmuş insan! (nidasıyla uyanan insan) Sen O'ndan hoşnut, O dasenden hoşnut olarak Rabbine dön. (Seçkin) kullarım arasına katıl vecennetime gir! (Fecr 27-30) Ne büyük bir sadet! Bir de kafirlerin halini görsen Kur'an Allah'a karşı yalan uyduranların sonunuda şu ayetler letablolaştırıyor. "....O zalimler, ölümün (boğucu) dalgaları içinde,melekler de pençelerini uzatmış, onlara: "Haydi canlarınızıkurtarın!.. " (Enam 93) diyecekler ama bunu derken melekler değişikbir azap cinsi olan istihza (alaya alma) ile "Melekler yüzlerine vearkalarına vurarak ve "Tadın yakıcı cehennem azabını" (diyerek) okafirlerin canlarını alırken onları bir görseydin! " (Enfal 50) Ah birgörseydim, görseydim de sırtına vurulanlardan bir de ben olmasaydım.
"Aç açabildiğin kadar sineni ummanlar gibi olsun...
İnançla geril ve saygı duy..
kalmasın el uzatmadığın ve alaka duymadığın
mahzun bir gönül... "
M.F.G

ÖFKELERİMDE BİLAL'İN SESİ YANKILANIR "EHAD ALLAH" DİYE...
BİR HİCRET YALNIZLIĞA BÜRÜNÜR...
Bunu ilk beğenen sen ol.
>295457<
Cvp: Ölüm ve Ötesi
"Ve sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et!" (Hicr 99)Hemde öyle bir kulluk etki, sıkılmayacağın bir kulluk olsun. Eğer kabir bu güne göre bir yarınsa " herkes, yarına ne hazırladığına baksın. ..." (Haşr 18)

Rabbim bizleri iyi ameller işleyen sevdiği kullarından eylesin inşallah.AMİN.

Allah razı olsun kardeşim...
...Aç sineni açabildiğin kadar ummanlar gibi olsun, inançla geril insana sevgi duy, kalmasın alaka duymadığın ve el uzatmadığın bir mahzun gönül...

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.