You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Neden Sünnet Namaz Rekatları Farklı

General
Neden revatip sünnet namaz rekatlarında çok farklı rivayetler var.Mesela peygamberimizin ikindiden önce iki rekat kıldığını da biliyoruz,dört rekat kıldığını da,yatsıdan sonra dört rekat kıldığını da biliyoruz,iki rekat kıldığını da,cumanın farzından sonra iki rekat kıldığını biliyoruz,dört veya altı rekat kıldığını da biliyoruz.Bu ve bunun gibi birçok rivayet var.

Sizce neden bu farklılık?Bize ulaşan hadisler de mi sıkıntı var?Yoksa peygamberin sünnet namaz algısı ile bizim şuanki sünnet namaz algımız mı farklı?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 25-10-2014, Saat:11:06 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
General
RE: Neden Sünnet Namaz Rekatları Farklı
Cevap vermeyen herkese teşekkür ediyorum. :D
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
Sünnet algısında sıkıntı yok mesud.
Namazdan önce ya da sonra kılınan kılınan 4 ya da 2 rekatlık namazları,şeytanı kahretmek için kılmıştır peygamberimiz.yani peygamberımıze göre nafıle,bıze gore sunnettır bu namazlar.misal;peygamberımız ogle namazının ilk sunnetını genelde 4 rekat kıldıgı için bizde o sekılde kılıyoruz.
İki rakat kıldıgını goren 2 rekat kılmıstır dıye rıvayet etmıs.4 rekat kıldıgını goren de 4 rekat kılıyor dıye rıvayet etmıs.iki rekat kılsan da sunnetı eda etmıs olursun 4 rekat kılsanda.

dikkat ettiysen mezheplerde de farkılılıklar vardır bazı konularda.bu durum da oyledır.

en dogrusunu Allah bilir...
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
bu muslumanların cahıllıgıdır.
namazın hukumlerıne uyularak kılınan namaz daha efdaldır.eger iki rekat kıldıgın zaman hukumlere uymus olacaksan iki kıl.İslamiyet "elalem ne der" mantıgı ıle yasanacak bir din değil.
önce kendınden baslayacaksın sonra da yalnıs yapanları dogru yapmaları konusunda uyaracaksın.bana burda sorular sorarak bir yere varamazsın gülücük

"Amellerin en guzelı az ama devamlı olandır."

yalnız şu da var:
"bu namaz boyle kılınmaz,boyle kılacaksan hıc kılma" dıyemeyız.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-10-2014, Saat:02:04 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
Profesör
çok alakalı:
pataküte kılınan namaz,(cemaat içindeysen) oradaki herkes bu namazı kılmış bende kılmalıyım mantıgı ıle kılınır.bazen bende aynı duyguları yaşıyorum,ordan bılıyorum.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Mezhep imamları ve peygamberimiz ömürleri boyunca sünnet-farz ayrımını insanlara göstermek istemiştir.

Şuan aklıma Mezhepler bazında Maliki Mezhebi geliyor.(birçok örnek var ibni mesud vs.camide nafile namaz kılanları kovaladı gibisinden.Ama tam olarak hatırlayamadığım için isim verip örnekleme yapmayacağım) Maliki Mezhebine göre cumadan sonra yerinden ayrılmadan nafile namaz kılmak mekruhtur.Ya cemaatin ekserisi camiden çıkmış olacak ya da araya bir iş koyulacak.Yani aradan bir miktar zaman geçecek.

Sizce İmam Malik ne amaçladı bu ictihadıyla?Ben her müctehidin ictihadını okudukça onların zekalarına,ileri görüşlülüklerine hayran kalıyorum.

Onlar,toplum baskısı yüzünden namaz kılmamak için,onlar namaz kılıyor ben kılmazsam ayıplanırım endişesi taşımamamız için bu ictihadı yaptı.El hak.Çok da isabetli bir ictihad yaptılar.

Ayrıca Maliki Mezhebi biz bir nevi Medine uygulamalarını verir.

Benim yazılarımı okudunuz mu bilmiyorum.Dini soru cevap bölümü en aktif sitelerden birinde yöneticiyim.Siteye günde 20 civarı soru geliyor.İnsanlar farz ve sünnet ayrımını bilmediği için namazlarını terk ediyor.Bilseki farzı kılıp yatsa mesuliyeti olmayacak,emin olunki kılacak.Siteye bu yönde çok soru geliyor.Adam işten geliyor,ağır bir işte çalışıyor.13 rekat namaz çok gözümde büyüyor,çoğu zaman kılmadan yatıyorum diyor.

Bu soruları okudukça müctehiclerin neden bu ayrımı yaptıklarını çok daha iyi anlıyorum.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 26-10-2014, Saat:02:24 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.