You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Ne güzel bir sohbet

Ne güzel bir sohbet

Uzman
Ne güzel bir sohbet
Ludwig Wittgenstein, Piero Sraffa diye bir İtalyan arkadaşıyla İngiltere'ye seyahat yapıyor. Uzun süre susuyorlar. Karşılıklı bakıyorlar birbirlerine ve susuyorlar. Hiç konuşma yok, bir kelime bile yok. Wittgenstein en sonunda "Görüyorsun ya kelimeler olmadan konuşulamıyor" diyor. Ben bu hikâyeyi bir dostuma göndermiştim. O da bana şu cevabı yazdı: İki derviş bir araya gelmişler. Uzun uzun susmuşlar. Sonra kucaklaşıp ayrılırlarken, "Ne güzel bir sohbet oldu" demişler... Aslında doğu, biraz da ima ile geçmenin, söze dökmeden konuşmanın, biraz hâlden anlamanın yeri. Biz görsel bir uygarlık değiliz. Her şeyi göstermemiz gerekmiyor. Biz her şeyi gösterdiğimiz zaman onun esrarını zedeleriz. Hani Ferîdüddin Attâr der ya "Binlerce binlerce sır bilinecek / o gizli yüz gösterince kendini" diye. Esrar, sır, sırlanmışlık bunlar doğu için önemli metafizik kavramlar. Hatta ölülerimizi bile toprağa verirken "sırlandı" diyoruz.

Kemal Sayar
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.