You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

namazı camiide cemaatle kılmayı geçici de olsa terk etmek

Forumcu
Merhaba, 

kendi durumum hakkındadır. Biçok şeyi kendi kendine öğrenme kabiliyetine sahibim. Dolayısı ile ben her yönden bağımsız ve özgür bir kimseyim. Allah'a şükürler olsun. Elhamdulillah. 
Ben umreye tek başıma gidip geldim, mevcut Arapça dilbilgisi ile de mükemmeldi bence. Suudi bir -iki imama ısındım ama sadece bir tanesinin telefon numarasını edinebildim.  Mekkede iken ben genelde hep camiide namaz kılıyordum. Küçük şirin bir mescit idi. Ama o imam bana yakınlık gösterdiği için bende o camiye gidiyordum genellikle yani vakit buldukça. Neyse, Türkiye'ye döndükten bir süre sonra bir kez ona bir soru sordum , ve benim durumumda biri için yapılacak en hayırlı ibadet veya şey ne olabilir diye sormuştum. O da bana 2 gün sonra döndü ve bana "Size şunları nasihat ediyorum...." diye başlayan cümlesinde sıraladıkları arasında sanıyorum ilki 
camide cemaatle namaz kılınız ve buna devam ediniz , diyordu. 

tamam imkan buldukça güzel birşey idi bu. Ve ben erken kalkma konusunda da sorun yaşamayan biri olduğum için (Elhamdulillah Elhamdulillah Elhamdulillah) bu bağlamda sabah namazına katılma noktasındada sorun çekmeyecektim. 

Tamam bir gün -2 gün derken benim namaza gidiş gelişlerim imamın ilgisini çekti. Ve aramızda hoş olmayan bir konuşma geçti bence. (Yani ben genelde (kendi seçtiklerim hariç) hemen herkesle arama görülür bir mesafe koyduğum için hoş bulmadım...) 

madem bunları söylediniz o zaman o hoş olmayan şeyi de söyleyin diyebilirsiniz anlatayım: cami imamı benim ev sahibimle anlaşamıyor. Bana o kişi benden bahsederse -birşey sorarsa- şunları şunları söyleyiniz dedi. Aslında buraya kadar çok önemli bir sorun yok (Ev sahibimi de çok tanımıyorum çünkü selamlar nasılsınız iyiyim buyrunuz bu ayki kiranız tammam bu kadar özetle. özet değil aslında geniş detay da bu. gülücük ) 

peki sorun nerde: üstteki olay güzel olmamakla birlikte "hoş değildi" diyebileceğim bir olay da değildi. Fikir noktasında bişiler söyledi ve işte bu noktada biz çok farklı düşünüyoruz dediğim kısım burada oldu. O imam bana dedi ki: "dillerin birbirine üstünlüğü yoktur. hayatınızı müslümanca yaşayacak kadar islami bilgi öğrendikten sonra gerisi çok da önemli değildir" gibi şeyler beyan etti (hatrladıklarım)

yani ben anladığım kadarı ile büyük bir heyecan büyük bir istek ve gerçekten hatrı sayılır bir eforla çok ciddi emek harcayarak öğrenmeye çalıştığım Arapça dili hakkında "boşverin canım, çok da ehemmiyeti yoktur, kendinizi bu kadar yormaya gerek yok öğrenmeseniz de olur " anlamını da ihtiva edecek şeyler işittim neredeyse. Ve bundan hoşlanmadım. 

Zaten kendi kendine öğrenen biriyim ve birileri bana ödül versin gibi bir beklentim yok bunları yaparken. Allah'tan ilim talep ediyorum (tam olarak Şahsiyetlerden değil)

O camide namaz kılmayı terkettim. 

ne varki aşağıki camiye gidişimin 2. vakit bir namazından hiçbir işe de geç kalmayı sevmediğim için erken gitmiştim bi 10 dk. ve bence normal olanı da buydu. 
neyse ordaki cami cemaati gerçekten hoş olmayan veya hoş bulmadığım bir konuşma yapıyordu. (Hatta biraz da korku duydum)

işine gidip gelen abid bir insanım tabii bazı yönlerden bakılacak olsa belki çok sıradan niteliklerim de mevcut.Ama Allaha hamdolsun. Elhamdulillah. 

o camide de namaz kılmayı terk ettim. 

evimde kılıyorum ve sünnetleri de kılıyorum. Annemle konuştuğumda durumu o bana dedi ki : oğlum sen yanlış yaptın bana diyorsun ki mekkede olsaydım her vakte giderdim ama ordada ordaki insanlar sana üçgün sonra hoşlanmayacağın bir söz söylese ordada belki camide kılmak istemeyecektin. 

Soru şu: annem netice itibari ile haklı mıdır sizce? 
yeniden başlamalı mıyım camide namaz kılmaya?
veya hatalı mıyım ?
Ayrıca bilgi gerektirebilecek bir soru: misal burada yakın bir cami var olsun. Ben vakit namazını uzaktaki bir camide kılmayı seçsem bunda bir beis var mıdır ?

o suudi imama söz vermedim ama tutmak istemeye de kuvvetli şekilde meyleder bir vaziyetteyim. içimde ukte kaldı ondan ben sanki bence camide namaz kılmaya tekrar başlamalı ve bırakmamalıyım gibi düşünüyorum. yani kişisel fikrim Annem haklı gibi. Ayrıca şöyle bir detay var: ben namaz kılmaya esaslı olarak bu Allah'ı bir emri olduğu için gitmiş oluyorum. Elbette değerli bulduğum suudi imam benden böyle bir nasihatte bulunduğu için de istekliyim ama esas olarak Allah böyle emretmiş. 

yinede görüş bildirirseniz okurum keyifle. 
hayırlı günler dilerim.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Yönetici
RE: namazı camiide cemaatle kılmayı geçici de olsa terk etmek
Merhaba @blue.

İnsanların söz ve davranışlarından çok çabuk etkileniyorsun.

Sana tavsiyem camiye tam vaktinde gitmen ve namaz tesbihatı biter bitmez hemen çıkman olur. Böylelikle kimseyle muhatap olmamış olursun.

Ya böyle yap yada hassasiyeti terk et ama camiyi terk etme.

Selametle.
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.