You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namazdan Sonra Konuşmak

Namazdan Sonra Konuşmak

General
Namazdan Sonra Konuşmak
Aişe validemiz diyorkiTongueeygamber sabah namazınının sünnetini kıldıktan sonra eğer ben uyanıksam benimle konuşur,değilsem müezzin ezan okuyuncaya kadar uzanırdı.

Hanefi Mezhebi derki: Sünnetle farz arasında konuşmak doğru değildir.Hanefideki görüşlerden ikisi şöyledir:

-Sünnetle farz arasında konuşmak sünnet namazı iptal etmez ;ama sevabını azaltır.

-Sünnet namazdan sonra konuşmak ,sünnet namazı tekrar kılmayı icap ettirir.

Yani her halükarda sünnet namazdan sonra konuşmak sevap eksilmesine yol açar.

Hanefi Mezhebi yukarıda yazdığım hadise rağmen bu görüşe nasıl varmıştır?Yukarıdaki hadis hakkında ne demiştir?

Cevaplarınızı bekliyorum inşaAllah.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 17-10-2014, Saat:09:05 PM, Düzenleyen: ibni-mesud.
General
RE: Namazdan Sonra Konuşmak
Kusura bakmayın müsait olamadığımdan dolayı gün içinde mesaj yazamadım konuya.

Konuyu Reddül Muhtar' da geçen sünnetten sonra dünya kelamı konuşmak sünnet sevabını eksiltir eksenince inceleyelim.Dünya kelamı olmayan sözlerin sünnet namazın sevabını azaltmayacağı/iptal etmeyeceğini baz alalım.

Sizce Hanefi Mezhebi ilk mesajımda yazmış olduğum hadis hakkında ne demiş olabilirler?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
farklılıklar hadisin ulaşıp ulaşmaması ile alakalıdır

dünya kelamı da olsa konuşmak sünneti iptal etmiyor ,sıkıntı yok

ama yine de gerekmedikçe konuşmamak gereklidir...

kaldı ki hadiste peygamberimiz sallalahu teala aleyhi vessellemin hz Aişe ile dünyevi mi yoksa dini bir konuda mı konuştuğu geçmiyor

sonuç olarak bu hadis bize ulaştığına göre sünnetten sonra kelam etmek sünneti iptal etmiyor

ama sevabının azalıp azalmaması konusunu da ancak hz aişe hadisinin ayrıntılarına ulaşırsak karara bağlayabiliriz

orda peygamberimiz sallalahu teala aleyhi vessellem hz aişe ile dünyalık mı konuştu yoksa dini bir sohbet mi yaptı

kaldı ki peygamberimiz sallalahu teala aleyhi vessellemin dünyalık konuşmasının bile dini tarafı vardır sanırım

o yüzden alimlerde peygamberimiz sallalahu teala aleyhi vessellemin konuşmasını "dini" kabul etmiş ki dünyalık konuşmaların sünnet sevabını etkileyeceğini söylemişler...
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Yukarıda yazılan gibi Hanefi Mezhebi derkiTongueeygamberimizin her anı zikir,tesbih,dua,şükürdü.O hadiste bahsi geçen konuşma da sadece bu yazılanlar ekseninde yapılan bir konuşma olabilir.Bu sebeple dünya kelamı dışında yapılan konuşmalar sünnet namazın sevabını eksiltir.

Hangi kitabı kaynak olarak kullandınız?
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
herhangi bi kitap kullanmadım kardeşim

sadece bi an aklıma peygamberimiz sallalahu teala aleyhi vessellemin her kelamı bir nevi hadis bir nevi dini sohbettir fikri geldi

üstlerde de yazdım

iptal olur diyenler bu hadisi almamışlar ,haberleri yok sanırım gülücük

duada ,zikirde birşey olmaz ama dünyalık konuşmalar vs sünnet sevabını eksiltir diyenler Hz Aişe ile olan hadisi almışlar

sonuç olarak da senin de belirttiğin gibi sallallahu teala aleyhi vessellemin her sözünün her kelamının ahiretle ilgili olduğunu düşünmüş alimlerde

sünnet insanı farz namaza yakınlaştırmak içinse ,sünnetten sonra yapılan dünyevi konuşmalar da bu yakınlığın geri gitmesine neden oluyor

ben hep sünnet namazlarının farz namazların provası olduğunu düşünmüşümdür bir nevi maça çıkmadan önce yapılan hazırlık ,maça ısınma

sünnetten sonra yapılacak dünyevi eylemler yada söylemlerde insanın manevi atmosferdenn tekrar maddi atmosfere geçmesine neden olacağı bir nevi farz namaza iyi hazırlanamamasına sebep olacağı için uygun görülmememiş....
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Kitabı bilerek sordumki ilgili kitaba bakmak istedim,daha detaylı bir bilgiye ulaşabilirim diye.Ama bakmadım diyorsunuz zaten.

Fikir yürütmek saçma,bu işin bencesi olmaz diyenler vardı.Şimdi kitap açmadan,benim soruma kendi fikrinizi söylediniz.Şu sebeple böyle denmiş olabilir dediniz ve bende sizi x kitabına dayanarak tasdikledim.Bu durumun ne gibi bir zararı olabilir?O arkadaşlardan cevap bekliyorum.

Ayrıca şunu hatırlatmak gerekir,hadisin ulaşması o hadise göre hüküm verilmesini gerektirmez.Hadis sıhhatlı bulunmadığından dolayı hüküm verilmeyen birçok mesele vardır.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.