You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namazda Otururken Parmak Kaldırmak

Profesör
Şehâdet parmağı ile işâret etmenin câiz olduğunu bildiren hadîs-i şerîfler çokdur. Hanefî mezhebindeki âlimlerin bir kısmı da, böyle söylemişdir. Hanefî mezhebindeki kitâblar, çok dikkatle okunursa, parmak kaldırmanın câiz olduğunu bildiren haberlerin, üsûl bilgileri olmayıp nevadir (az bulunan) haberlerden olduğu görülecektir.

İşâret etmenin harâm olduğunu söyliyen âlimler vardır. Mekrûh olduğunu bildiren fetvâlar mevcûddur. İşâret edilmez, üsûl haberleri böyledir diyenler çokdur. O hâlde, bizim gibi mukallidlerin, hadîs-i şerîf vardır diyerek, işâret etmeğe kalkışmamız ve böylece, birçok müctehidlerin fetvâları ile harâm veyâ mekrûh ve yasak olduğu bildirilen bir işi yapmamız doğru olmaz.

Hanefî mezhebinin âlimleri, işâret için bildirilen hadîs-i şerîflerin çok ve başka başka olduğunu görünce, nemâz hakkındaki kesin ve açık emrlere uygun olmıyan, fazla bir hareketin yapılmamasını söylediler. Çünki nemâzda esâs, fazla hareketden sakınmak ve olgun bir şekilde bulunmakdır.
Kaynak:
Mektubat, İmam-ı Rabbani, 312.Mektup
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Namazda Otururken Parmak Kaldırmak
evet yapıyolar ama dogru değilmiş
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Ee bende yaparım şafi değilim icon birde bu tür anlatım yazılarını sevmiyorum şunu düz herkesin anlayacağı dilde yazsalar olmuyor sanki.
Bunu ilk beğenen sen ol.
~aşk lâyezâlî~
ewet şafii ler daha fazla yapıyo ben sünnet diye biliyorum ve o yüzden ypyorum
Askim ümitvar olunuz:şu istikbal inkılabı içinde en yüksek gür sada islamın sadası olacaktır...

Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
namazi ögreten bi kitap aldim yabanci dilde orda Şehâdet parmağı ile işâreti göstertiyolar
Bunu ilk beğenen sen ol.
Acemi Üye
hem hanefi hem şafi yapıyor herkes ve cok sahit oldum..
Rabbim, diye devam etti Yusuf duasına;
"istemeyi istemek kadar , istememeyi istemek de zor"..
Bunu ilk beğenen sen ol.
هل أنا حقاً أنا ؟
Allahın resulu bize bunu öğretmiştir... isteyen şehadet yerinde yapar, isteyen her Allah lafızlarında yapar... bu davranış sünnettir.. haram birşey helal olmaz helal olanda haram olmaz.. iki zıttın aynı anda olması bunun islamdan olmadığının en açık kanıtıdır...
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
sürekli parmağı indirip kaldırmak sünnet olandır diye biliyorum ve buna uyuyorum, yanlış değil dimi abi?
Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.(Şehid İnşaAllah Malcolm x-Malik El Şahbaz)

Sizi rahatsız etmeye geldim!
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.