You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

namazda ayak baş parmağının durumu

Acemi Üye
Namaz da otururken sağ ayak baş parmağının kıbleyi göstermesi gerekiyor. Ancak parmağımı o şekilde tutamıyorum, tuttuğumda acıyor. O şekilde oturmasam namazım bozulur mu ?
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumun Uykucu Ninesi
RE: namazda ayak baş parmağının durumu
bende oturamıyorum bunun namazı bozacağını düşünmüyorum.
benim oturamama sebebim dizimin o yöne dönmüyor olması.
niyet önemli bence böyle detaylara takılıp vesveseye düşmeyin.
evet doğru olanı yapmak mühim olan.
ama elinde olmadan yapamıyosan bu Rabbimin takdirrine bırak derim.
[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]

"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Çalıkuşu
Namazi bozan bi durum yoktur.. Oturusta ve secde halinde ayak parmaklarinin yerden kalkmasi halinde ( ikisi birden ) namazi bozar..
Selametle..
"Her şey kaderle takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin...”
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
şöyle düşün sakat veya sorunu olanlar nasıl oturduğu yerde namaz kılabiliyor sende bununla ilgili gerekli çabayı gösterdiğine gönülden inanıyorsan namazın kabul olur Allahın izniyle en doğrusunu Allah bilir.
[Resim: tumblr_msdzly7kWi1st90nio1_500.gif]
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
arkadasım,namaz kılarken Aklın ve kalbın (Allahı)kabeyi gostermıyorsa ayak parmagının nereyı gosterdıgının ne onemı var.
boyle ayrıntılarla zıhnınızı yormayın.
.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Cezalı Üye
[Resim: 5154_Ahmet_sahin667.jpg]

Okuyucum camilerde ibadet ederken dikkatini çeken bir yanlışı şöyle soruyor:

- Camilerde namaz kılarken önümdeki safta secdeye inen bazı kimselerin ayaklarını yukarı kaldırdığını görüyorum. Başı secdeye koyunca ayaklar hemen yukarı kalkıyor, sanki doğru olan böyle yapmakmış gibi bir ısrarı da seziyorum bunlarda. Bu durumda, ben mi yanlış biliyorum, onlar mı yanlış yapıyor, diye şüpheye düşüyorum. Lütfen birazcık bilgi verin bize. Baş secdede iken ayaklar yerden kesilirse namaz bozulmaz mı?

………

Efendim, bazı alışkanlıklar zaman içinde öylesine kökleşiyor ki, özel bir gayret göstermedikçe o alışkanlığı terk etmek kolay olmuyor...

Böyle durumlarda Maun Sûresi’ndeki ikaz geliyor aklımıza. Bu ikazı düşündükçe insan, namazdaki alışkanlıklarını yeniden gözden geçirmesinin gerektiğini anlıyor. Ne diyor Maun Sûresi’ndeki bu ikaz? Mealen:

- Eyvahlar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarında yanlışlar yapmakta, düzeltmeye de gayret göstermemekteler...

Evet, namazı yanlış kılma alışkanlığında ısrar edenlere eyvahlar olsun!.. ikazı vardır.

İşte böyle bir ikaza müstahak olmamak için ayakların kaldırılmaması gereken secdeyi Efendimiz (sas) bizzat anlatmış, doğru yapılan secdeyi şöyle tarif buyurmuştur:

- Ben yedi aza üzerine secde etmekle emrolundum. Bu yedi aza, eller, dizler, ayaklar ve bir de alın!..

Yani baş secde için yere konulunca, bu yedi aza da birlikte secdeye iştirak edecektir ki, farz olan secde kemaliyle gerçekleşmiş olsun...

Demek ki alın zeminde secdede iken, eller de, dizler de, ayak parmaklarının uçları da zeminde secde halinde olacaklar ve yukarı kaldırılmayacaklardır.

Şayet alın secdede iken, ayak parmaklarının uçları hemen zeminden yukarı kalkmış halde boşlukta ise secde tamam olmamaktadır. Bu namazın sahih olduğunu söylemek de mümkün değildir.

En azından, birden fazla (sübhane rabbiyel ala) denecek kadar ayak parmaklarının uçları, alın secdede iken zeminde dikili durması gerekmektedir ki, yapılan secde tamam sayılsın.

Eğer ayak parmaklarının uçları değil de ayağın sırtı zemine yayılırsa secde yine sahih olmaz. Çünkü secde ancak parmak uçlarının dikili durması halinde secde sayılır. Ayağın sırtının yerde olmasıyla secde tazimi oluşmuş olmaz.

Sonuç olarak diyebiliriz ki: Alın secdede iken ayak uçları da aynı şekilde zeminde dikili halde secdede olmalı, bu halde iken secde tesbihleri üç defa okunmalıdır ki secde kemaliyle gerçekleşmiş olsun...

Secde tesbihini birden fazla söyledikten sonra ayaklar yukarı kaldırılmışsa bu secdenin yine sahih olacağını söyleyenler de vardır.

Secdede dikkat edilecek diğer bir konu da alnın secde yerine temasını önleyen baş giysileri.

Başa konulan takke, terlik, sarık gibi örtüler bazen alnın üzerine kadar iniyor, alnın secdede yere temasını önlüyor. Böylece zeminle alın arasında bir perde oluşturuyor.

Bu durumda alın (hakiki) olarak değil de (hükmen) zemine temas etmiş sayılıyor, secde kerahetten kurtulamıyor...

Öyle ise baştaki örtü, secdede alnın zemine temasını önlememeli, alın hep açık olarak zemine temas etmelidir. Çünkü alnın zemine teması farz, burnun teması vaciptir.

Yeri gelmişken secdedeki tesbih sayılarına da bir işarette bulunayım.

İmam olan zat, rüku ve secde tesbihlerinde üçü geçmemeli, cemaatin zorlanmasına sebep olmamalıdır.

Ancak tek başına kılanlar bu tesbih dualarını üç, beş, yedi kere de söyleyebilirler.

Efendimiz (sas) namaz kılanın en değerli vaktinin secde anı olduğunu bildirdiği hadisinde şöyle hatırlatmada bulunmaktadır:

- Kulun Rabb’ine en yakın olduğu an, secde anıdır. O değerli anda duayı çokça ve uyanık gönülle yapın...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.