RE: NAMAZ VAKİTLERİ
KUR'AN ' DA NAMAZ
"Sizin gönül dostunuz Allah'tır, O'nun resulüdür, bir de rükû eder bir halde namazı kılıp zekâtı vererek iman edenlerdir. "(Maide-55)
Allah namazda rüku etmemizi emrediyor.
"Gündüzün iki tarafında ve geceye yakın saatlerde namaz kıl! Güzellikler kötülükleri silip süpürür. İşte bu, Allah'ı ananlara bir öğüttür." (Hud-114)
Gündüzün iki tarafı yani sabah ile akşam arası yani öğlen namaz kılmamızı emrediyor Yaratan. Sonra geceye yakın saatlerde namazı emrediyor.
Güneşin batıya kaymasından, gecenin karanlığına kadar (belirli vakitlerde) gereği üzere namazı kıl, bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazında, gece ve gündüz melekleri hazır bulunur.
(İsra-78)
Diyor ki Yaratan güneşin batmasından gecenin çökmesine kadar olan sürede -yani buna yatsı namazı diyebiliriz- namaz kılmamızı emrediyor. Ve diyor ki; sabah kuran okumayı gözet çünkü sabah okunan tanıklarca izlenmektedir. Buradaki tanıklardan melekler de kastediliyor olabilir. Fakat kesinlik olmadığı için Allah bilir diyorum.
"Hiç kuşkun olmasın, Rabbin senin durumunu biliyor. Gecenin üçte ikisinden daha azını, yarısını, üçte birini ayakta geçiriyorsun.. Allah, geceyi de gündüzü de ölçüye bağlamıştır. . O halde Kur'an'dan, kolay geleni okuyun. Sizden hastalar olacağını bildi. Bir kısmının yeryüzünde dolaşıp Allah'ın lütfundan bir şeyler isteyeceklerini, diğer bir kısmının da Allah yolunda çarpışacaklarını bildi. O halde Kur'an'dan, kolay geleni okuyun! namazı kılın! Zekâtı verin. Öz benlikleriniz için önden gönderdiğiniz iyiliğin, Allah katında hayrını daha çok, ödülünü daha büyük olarak bulacaksınız. Allah'tan af dileyin. Hiç kuşkusuz, Allah çok affedici, çok esirgeyicidir." (Müzemmil-20)
Yukarıda gece namaz kılmamızı emrettiğinden bahsettim Allah'ın. Burada da gecenin ne kadar süresinde namaz kılabileceğimizi anlatmış. Ayakta geçirmekten bahsederek namazın ayakta kılınmasından bahsediyor. Ve diyor ki; Kuran'dan kolayınıza geleni okuyun. Yani namazda zorlandığımız duaları okumamızı söylemiyor, hangisi kolayınıza geliyorsa onu okuyun diyor. Bize illede belli başlı duaları okuyun demiyor.
“Ey Meryem, Rabbinin huzurunda saygıyla el bağla.Secdeye kapan ve rüku edenlerle birlikte rüku et.” (Ali İmran-43)
Diyor ki; secde et, rüku et.
"Ama hepsi bir değildir.Ehlikitap içinden Allah için baş kaldıran/Allah huzurunda el bağlayan/hak ve adaleti ayakta tutan/kalkınıp yükselen bir zümre de vardır; gece saatlerinde secdelere kapanmış olarak Allah’ın ayetlerini okurlar." (Ali İmran-113)
Huzurda el bağlayıp, gece secdeye kapanılmasından bahseder. Ayakta el bağlayıp, rükü ve secde etmemizi emreder. Allah'ın ayetlerini okurlar diyerek namazda Kuran okunmasından bahseder.
"Geceleri, Rableri huzurunda secde ederek, ayakta durarak geçirirler." (Furkan-64)
Secde ederek, ayakta durarak Allah'ı anacağız.
"Böyle birisi; gece saatlerinde secde ederek, ayakta durarak ibadet eden, ahiretten korkan, Rabbinin rahmetini uman biri gibi midir? De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler eşit olur mu? Ancak gönül ve akıl sahipleri düşünüp ibret alır." (Zümer-9)
Alçak gönül ve akıl sahipleri düşünüp ibret alır. Ayakta durarak, rüku ederek, secde ederek Allah'ı anacağız yalnız Allah'ı.
"Rabbini, öz benliğinin içinde yalvarıp ürpererek, bağırtılı olmayan bir sesle sabah-akşam zikret. Sakın gafillerden olma." (Araf-205)
Yalvararak, ürpererek, normal bir ses tonu ile Alemlerin Rabbi olan Allah'ı anacağız gafillerden olmamak için.
"Kullarım sana benden sorarlarsa ben gerçekten çok yakınım. Dua edenin çağrısına, bana çağırıp yakardığı anda cevap veririm. Hadi onlar da bana karşılık versinler, bana inansınlar ki doğru ve iyiyi bulasilsinler." (Bakara-186)
Namazla yakarıp dua edeceğiz. Karşılık vereceğiz Yaratan'a.
Tüm bu ayetlerden sonra hala namaz nasıl kılınır anlayamadıysanız. Şöyle özetleyeyim:
Niyet edeceğiz namaz kılmaya, en başta kalben sonra zikren.
Namaza başlarken söylenen Allahuekber sözünü söyleyebilirsiniz. Burada Allah en büyüktür diyoruz. Allah'ı yüceltiyoruz. Sonra okuyacağızınız duaların hangileri olacağına siz karar verirsiniz. Belli bir düzeni ve standartı yoktur. Ne diyor Yaratan: Kolayınıza geleni okuyun. Ayakta iken Suphaneke ile başlayabilirsiniz: "Seni överek yüceltirim Allah'ım. Senin adın yücedir. Senin şanın uludur. Senden başka ilah yoktur." Sonra Fatiha suresi ile devam edebilirsinizSonra isterseniz Kuran'dan kolayınıza gelen bir dua okuyabilirsiniz. Burada şu noktaya da değinmek istiyorum. Suphaneke ve Fatiha surelerinin okunması şart değildir, Kuran'dan başka ayetler de okuyabilirsiniz.
Sonra rükuya ve secdeye gidersiniz. Rükuda ve secdede Allah yücedir, ya da Allah en büyüktür ya da Allah'ı öven sözler söyleyebilirsiniz. Secdede de yine aynı sözleri söyleyebilirsiniz. secdeden sonra oturduğunuzda da Kuran'dan kolayınıza geleni okuyabilirsiniz. Kuran'da çok güzel Allah'a yakarış ayetleri var. Birkaç tanesini okuyabilirsiniz.
Rekat sayısı diye birşey yoktur. İster iki kere secdeye varın, ister dört ister sekiz.Allah'a ne kadar çok secde edersek bu yararımızadır.
Ben namazımı kendi dilimle kılıyorum. Anlayarak, kalbimle ve dilimle söyleyerek. Yürekten yakararak, isteyerek, Allah'ı anarak.
Alıntıdır...[/b]
Bir kez gönül yıktın ise , Bu kıldığın namaz değil
Bunu ilk beğenen sen ol.