You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namaz kılmayan kafir midir?

Acemi Üye
Ebû Süfyan'dan, dedi ki: Ben Câbir'den duydum şöyle diyordu: Ben Nebiyyu (S.A.V.)'den, şöyle derken işittim. "Şübhesiz ki, kişi ile "şirk ve küfür" arasındaki şey sâdece namazı terketmektir."
Bu Hadis'i Müslim (82) Ebû Davut (4678) Tirmizi (2619) Nesei (465) ve ibnu Mâce (1078) rivayet etmişlerdir.

Câbir (Ibnu Abdillah) (R.A.)'dan, (şöyle dedigülücük Nebiyyu (S.A.V.)'den, buyurdu ki: "iman ile küfür arasındaki şey namazı terketmektir."
Bu Hadis'i Tirmizi (2618) Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat da (887) ve İbnu Ebi Şeybe İman da (44) sahih olarak rivayet etmişlerdir.

Bureyde (R.A.)'dan, şöyle dedi: Resûlullah (S.A.V.) buyurdu ki: "Bizlerle onların
(ya'ni münafıkların) arasındaki ahd (ya'ni onlarla mukatele etmemize mani olan) "namaz"dır. kim bu namazı terkederse kâfir olur."
Bu Hadis'i Tirmizi (2623) Nesei (1/231) İbnu Mâce (1079) ve Ahmed (5/346) sahih olarak rivayet etmişlerdir. Ayriyeten Şeyh Elbani Terğib'in sahihinde tahric etmiştir.

Enes İbnu Malik (R.A.)'dan, şöyle dedi:
Nebiyyu (S.A.V.) şöyle dedi: "Her kim ki, kasten "namazı" terkederse "açıkça küfre" düşmüştür."
Bu Hadis'i Taberâni Evsat'ta rivayet etmiştir. Heysemi Mecmau-Zevaid'de (1/295) zikretmiştir.

Enes (R.A.)'dan, Resûlullah (S.A.V.)'i şöyle derken işittim dedi: "Kişi ile küfür ve ya şirk arasındaki şey namaz'dır. "namazı" terk ettiği zaman kâfir olur."
Bu Hadis'i Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat'ta (899) rivayet etmiştir.

Bu mevzuda Allah Resulü (S.A.V.)'in ashabından rivayet edilen eserler.
İbnu Mes'ud (R.A.)'dan, "Kim namazı terkederse "kâfir" olur" dedi.
Bu Eser'i Taberâni Kebir de (8939) ve Âcurri Şeria da (133) sahih olarak rivayet etmişlerdir.

Câbir İbnu Abdillah (R.A.)'dan, "namaz kılmayan kâfir'dir" dedi.
Bu Eser'i Ibnu Abdu'1-Ber Temhid'de (4/225) sahih bir senedle rivayet etmiştir.

İbnu Abbas (R.A.)'dan, şöyle dedi: "Her kim ki "namaz'ı" terk ederse "kâfir" olmuştur."
Bu Eser'i Muhammed İbnu. Nasr Kitabu's-Salat'ta (939) ve İbnu AbdilBer Temhid'de (4/225) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.

Ali İbnu Ebi Talib (R.A.)'dan, şöyle dedi: "Her kim ki namaz'ı kılmazsa o kâfirdir."
Bu Eser'i Muhammed İbnu Nasr Kitabus-Salat'ta (933) Acurri Şeria'da (135) İbnu Ebi Şeybe Musannaf da (10485) ve İman'da (126) Beyhaki Şuabul' İman'da (41) ve Buhâri Tarihul' Kebir'de sahih olarak rivayet etmişlerdir.

Diğer kaynaklar:
Ahmed b. hanbel:"Namaz kılmayan kafirdir."
Sahabenin tamamı namaz kılmayanı kafir görürmüş.
İmam buhariye soruyorlar namaz kılmayan kafir olur mu? imam buhari düşünüyor müslüman olduğuna dağir birşey bulamadım diyor.
Allahu teala hazretleri "namazınızı kılın, müşriklerden olmayın." buyuruyor.

(Namazı kasten terk eden kâfirdir.) [Taberânî]

(Namaz kılmayanın dini yoktur.) [İbni Nasr]

(Namaz kılmayanın Müslümanlığı yoktur.) [Bezzar]

Şuanlık hanefi maturidi olmama rağmen bu görüşteyim.Görüşüm değişebilir.Fakat ben senelerce bir gün bile namazı bırakmamışsam bu bilgilerin çok büyük faydası dokunmuştur bana, bana faydası dokunmuşsa başkalarına da faydası dokunur diye düşünüyorum.
Belki de insan bu görüşte olursa 1 namazı 1 kere bile terk etmeyecek inşaallah.
"Konu buraya uygun değilse lütfen uygun yere taşıyınız."
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Namaz kılmayan kafir midir?
her namaz kılmayan dinden çıkmış olmaz.
eğer haberdar olduğu halde dese ki;

"namaz farz değildir"

o zaman bu kişi farzı reddetmiştir. Allah'ın kendi kelamı olan kur-an ayetine açıkça muhalefet etmiştir denir ve böylece ayeti yalanlamış olduğundan o zaman dinden çıkmış olur ancak;

namazın farz olduğunu tasdik ediyorum fakat kılmıyorum dese o zaman günahkar olur.(böyle bir zat hakında dinden çıkmıştır denilemez)

HARİCEN :

herkes kendine özel durumdadır aslında, sizin fayda görmüş olduğunuz birşeyden herkes fayda görecek diye birşey yok. pekala hasta olduğunuzda sizin kullandığınız ve sizi iyileştiren bir ilaç,aynı hastalığı yaşayan başka kimsede hastılığı iyileştirmek bir yana o hastalığı derinleştirebilir,yada başka bir hastalık ortaya çıkarabilir , kişi çok duyarlı ise ölüm ihtmali bile var olur...

birde böyle hassas konularda bence bu şekilde kesin hükümlerde bulunmak doğru değil. haddizatında siz fayda gördüğünüzü söylüyorsunuz fakat siz kendiniz öyle zannetmiş de olabilirsiniz. (faraza,hergün sadece 5 vakit namazı kıldınız, orucunuzu tuttunuz,zekatınızı verdiniz bu artık sizin kurtulmuşlardan olduğunuzu göstermez)
Bunu ilk beğenen sen ol.
Son Düzenleme: 04-01-2020, Saat:12:34 AM, Düzenleyen: blue.
Yönetici
Alimlerin ezici bir kısmı namazın Müslüman ile Kafir arasındaki farkı ortaya koyan bir amel olduğunu söylüyorlar.

Namaz kılmayanlara şirin görünmek yada İslam'ı şirin göstermek adına kafir demeyenler var. Ancak bu ne kadar doğru bir yaklaşımdır tartışılır.
Müddesir Suresi Adlı Kullanıcıdan Alıntı:40. Onlar cennetler içinde sorarlar.
41. Günahkârların durumunu:
42. "Sizi şu yakıcı ateşe sokan nedir?" diye
43. Onlar şöyle cevap verirler: Biz namaz kılanlardan değildik,
44. Yoksulu doyurmuyorduk,
45. (Bâtıla) dalanlarla birlikte dalıyorduk,
46. Ceza gününü de yalan sayıyorduk,

Ayette geçenlerin namaz kılmayan Müslümanlar olduğunu iddia eden olursa dikkat etsin son ayette Ceza Gününü yani Ahireti inkar ederdik diyorlar. Ceza gününü inkar eden kafir oluyor bunda herkes hem fikir peki namaz kılmayan ne oluyor?
Diğerleri iyi vatandaş, İslam iyi insan yetiştirmeyi amaçlar.

Herkes aynı fikirdeyse,
hiç kimse yeterince
düşünmüyor demektir.
Mevlana
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Namaz kılmayan neden kafir olsun..?

Şayet öyle olsa idi şu an namaz kılmayan bütün insanları kafirlik ile itham etmemiz gerekirdi.

Namaz kaza edilebilen bir ibadettir. Kılmayan kafir olamaz.

İşe en başından başlamak gerekirse, Müslüman ile imanı birbirine karıştırmışsınız.

İslam : Allah 'ın biz kulları için seçmiş olduğu Din 'in adıdır.

Müslüman : Bir olan Allah 'ın iradesine bağlanmaktır.

Mü-min : Amentünün altı şartını da acabasız kabul etmektir.

Müttakiy : Amentüye acabasız iman 'dan sonra, İslam 'ın temel ibadet ve taatlarını yerine getiren kişidir.

Namaz ibadetini yerine getirmeyene nasıl kafir ifadesi kullana biliyorsunuz.? Bakın ayetlerde Müslüman ve İman kelimelerini Hz. Allah Kuran 'da nasıl ayırt ediyor.?

‘‘Bedeviler dediler ki: ‘‘İman ettik.’’
De ki: ‘‘Siz iman etmediniz, amma ‘‘Müslüman olduk’’ deyin.
İman henüz kalplerinize yerleşmedi.
Şayet Allah’a ve peygamberine itaat ederseniz amellerinizden bir şey eksiltmez.
Muhakkak ki Allah çok esirgeyen çok bağışlayandır.’’
Hucurat 14

Hz. Allah 'ın, varlığını ve birliğini kabul eden, kullarına buyruğu ise;

Ey inananlar, Allah'a, Elçisine, Elçisine indirdiği kitaba ve daha önce indirmiş bulunduğu kitaba inanın. Kim Allâh'ı, meleklerini, kitaplarını, elçilerini ve âhiret gününü inkâr ederse o, delalete uğrayanlardandır.
Nisa 136

İşte bu yönde inancı ve imanı olanların aldığı isim mü-min 'dir.

Hz. Allah 'ın Müttakiy kullarını tarifi ise :

Kendisinde hiçbir şekilde şüphe olmayan o kitap, Muttakiler için bir hidayet kaynağı ve yol göstericidir.
O müttakîler ki, gaibe inanırlar, namazı kılarlar ve kendilerine verdiğimiz mallardan infak ederler...
Onlar ki, Sana indirilenlere ve senden önce indiren kitap ve peygamberlere ve ahiret gününe iman ederler
Onlar, Rablerinden bir hidayet üzeredirler ve kurtuluşa erenler de ancak onlardır.
Bakara 2-3-4-5

İslam dini senin ifade ettiğin gibi dar bir kalıba sıkışmış bir din değildir. Hz. Allah 'ın rahmet sıfatını kendi anladığın gibi kısıtlayamazsın.

Hiç bir kul namaz kılmıyor diye kafir olmaz, olamaz. Çünkü Allah inancı olmadan Müslüman olunamayacağı gibi, mü-min olunmadan da namaz ibadeti tek başına hiç bir şey ifade etmez.

Uzun lafın kısası, önce Allah inancı, sonra amentüye acabasız iman, sonrasında İslam 'ın temel ibadet ve taatları..!

Abdest, namaz, oruç, zekat, hac ve kelime-i şahadet..

Allah hidayet versin.
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.