You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Namaz'da niyet - kaza namaz - vakit

Acemi Üye
Selâmün aleyküm ,

1) (Hanefi mezhebinde) Her sünnet namazdan sonra , farz namaz için ayağa kalkınca yeniden niyet edilir mi ve niyet sesli mi yapılmalı sessiz mi?

Her farz namazdan sonra , sünnet namaz için ayağa kalkınca yeniden niyet edilir mi ve niyet sesli mi yapılmalı sessiz mi?

2) (Hanefi mezhebinde) Ben namaza yeni başladım yaklaşık iki haftadır kılıyorum. (Çok şükür) Bundan önceki kılmamış olduğum namazlar için ne yapmalıyım? Şu an kıldığım sünnet namazlar önceki farz olanların yerine geçer de o boşluğu kapatır mı acaba? (Eğer kapatıyorsa sünnet namazları kılarken "Niyet ettim önceki kılmamış olduğum farz namazını kılmaya" mı derim - nasıl niyet ederim , hangi vaktin , kaç rekatı olduğunu nasıl belirtirim ve kendim kaç rekat kılacağımı nasıl hesap ederim. Tam olarak nasıl niyet ederim ve önceki namazlarımı da kılarım?)

Eğer kılmamış olduğum her bir farz namaz için yeniden namazları kılmam gerekiyorsa , nasıl niyet ederim ve rekatları hesap ederim , ve o boşlukta kılmadığım namazların sadece farzlarını mı kılmalıyım yoksa hem farz hem de sünnetleriyle birliktemi? Birde boşlukları kapatmak için kıldığım namazlar şu an kıldığım namazların farzından sonra mı yoksa önce mi olmalı?

3) (Hanefi mezhebinde) Varsayalım namaz vaktine 15-20 dakika kalmış ve kişinin tuvalet ihtiyacı gelmiş olsun. Bir önceki vakitte almış olduğu abdesti bozulmaması için kendini sıkıyor ve o bozmadığı abdestle namazını kılıyor , Bu durum caiz midir acaba?

Dua ile..
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Namaz'da niyet - kaza namaz - vakit
ve aleykum esselam kardeşim Allah daim etsin hoşgeldin...

öncelikle birinci soruya cevap vermeye çalışayım

niyeti hem dil ile hem de kalp ile yapmak en iyisidir sadece kalp ile de olur ama yine dille de söylemek gerekir ve yine kılacağın sünnet için tekrar niyet etmen gerekir eğer sünnet namazdan önceyse mesela ikindi namazının sünnetine niyet edersin

ama mesela öğle namazı gibi başta ve sonda sünnet kılınan namaz olursa ilk sünnet için niyet ettim Allah rızası içinöğle namazının 4 rekatlık ilk sünnetine dersin öğle namazının farzda sonra kılınan sünneti için de niyet ettim Allah rızası için öle namazının iki rekatlık son sünnetini kılmaya dersin

2.Sünnetler kazaya kalan yani kılamamış olduğun farz namazların borcunu ödemez kardeşim ikisi farklı namazlar

ama şöyle bişey de var hanefi mezhebinde kaza namazları kılmaya başlasak bile sünnetleri terk etmek de hoş görülmemiştir yani

kaza namazları kılarken sünnetleri de kılabildiğimiz kadar kılmalıyız

kaza namazına niyet ederken de mesela niyet ettim üzerime borç kalan ilk öğle namazına diye niyet edersin

eğer ikindi namazının kazasını kılacaksan niyet ettim Allah rızası için üzerime borç kalan ilk ikindi namazını kılmaya dersin

önceden kılamadığın sünnetlerin kazası olmaz sadece farz namazlar kaza edilir ve bir de vacip yani farza yakın olan ve yatsıdan sonra kılınan vitir namazı kaza edilir

yani 2 rekat sabah namazı 4 rekatlık öğle namazı 4 rekatlık ikindi namazı 3 rekatlık akşam namazı 4 rekatlık yatsı namazı vee yatsıdan sonra kılınan 3 rekatlık vitir namazını kaza edeceksin

ayrıca kaç rekat borcun olduğunu ne zaman namazdan sorumlu olduğuna yani buluğ çağına ne zaman girdiğine bakarak bulabilirsin

"...kişinin bâliğ olması, yani, bülûğa ermiş bulunmasıdır.Kız olsun, erkek olsun aklı başında bulunan bir Müslümana namazın farz olması için buluğ dediğimiz erginlik çağına ermiş olması gerekir. Genellikle erkek çocukları 12-15, kız çocukları ise 9-15 yaşlan arasında erginlik çağına girerler."

mesela sen 12 yaşında buluğ çağına eriştin ve 17 yaşına kadar hiç namaz kılmadın 12 yaşından 17 yaşına kadar 5 yıl geçmişse bu beş yılda kılamadığın vitir ile birlikte altı vakit namaz sana borç olarak kalır

5 senede 1825 gün yaptığına göre sabah öğle ikindi akşam yatsı ve vitir namazların herbirini ayrı ayrı 1825 defa kılman gerekiyor ki namaz borcunu ödemiş olursun

gözüne çok gelmesin sen yeter ki bu borcunu ödemeye niyet.

bir de öncelikle o gün vakti giren namazın kazasını yap mesela öğle vakti ise önce o günkü öğleyi kıl sonra kaza borcunu öde

3.Kardeşim namazın kabul olur ama mekruh yani hoş görülmeyen bir davranışta bulunmuş olursun

o yüzden mümkün olduğunca namazı vaktinde kılmak gerekir geciktirmemek gerekir.

Allah kabul etsin kardeşim önemli olan bu yola çıkman Allahın izniyle hiç borcun kalmayacak inşallah gülücük
AKLI YETEN GÖRDÜGÜNE İNANIR
YÜREGİ YETEN GÖRMEDİGİNE

Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.