You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Müzik ruhun gıdası mıdır?

Kıdemli Üye
İnsanoğlunda iki esas unsur olduğunu hemen herkes kabul etmektedir. Ruh ve nefis… Her şeyden evvel, ruh ve nefsi birbirinden ayırmak, bunların tezahürlerini göz önüne döktükten sonra, yukarıdaki soruyu cevaplamak gerekir.

İlim, ruh ve nefis ile ilgili deney ve ölçme yapma imkanına sahip değildir. Ancak, dolaylı yoldan, yani ruh ve nefsin insanda meydana getirdiği tesirleri inceleyerek sonuca varabilir. Nitekim bugün psikoloji ve parapsikoloji ilminin yaptığı şey budur. Mesela, uyku anında vücut üzerinde yapılan ölçme ve incelemelerle, tamamen ruhi olayların bir sonucu olan rüyalar hakkında hükümler çıkarılması, bunlar arasında bulunmaktadır.

İnsan ruhu, daima anavatanı olan ahireti özler ve oranın hasretini çeker. Fakat belli bir zamana kadar vücut kafesinden çıkamadığı, ona bağlı olduğu için buna imkân bulamaz. Halbuki nefis, daima rahatı ve huzuru arar, konforlu bir hayatı talep eder ve insanın benliğine o yönde telkinlerde bulunur. Sonuç olarak insan, iki eğilimin tesiri altına girer. Ve bunlardan hangisi baskın gelirse, o yöne zorlanır.

Müzik konusunda ölçü şudur: Hangi müzik insanın ulvî hislerine hitap ediyorsa, dünyaya ait aşırı isteklerinde ve hırslarında bir törpülenme ve zayıflama, ahiret özlemlerinde bir artma, ya da ölüm ve ötesine ait korkularında bir azalma meydana getiriyorsa o müziğin faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Buna karşılık, hangi müzik insanın şehvanî hislerine hitap ediyor ve onu ulvî hislerden uzaklaştırıyorsa o müziğin ruha gıda değil zarar ve zehir olduğu açıktır.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
RE: Müzik ruhun gıdası mıdır?
ben bu yazıya pek katılmıyorum..benim ilk ögrendigim hadisi şerif çalgı ile alakalı idi...yani muzik ile...o yüzden muzik bence iki kısma ayrılmıyor her nerede kullanırsa kullanılsın muzik muziktir...muzik zinaya cagrıcıdır diye bir hadisi şerifte var...o yüzden bildigim hadis_i şerifler üzerine ben burada yazılanlara katılmıyorum...yazı kime ait onu da bilmiyorum ama çok yumuşatmış konuyu...hem şu da var hangi muzik ahiret özlemini artırır sizce ? bilen varsa bana söylesin...

tartışmaya açık bir konu melek saoLasın...
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
LoadinG....*
müzik nefsin gıdasdır ruhun gıdası kurandır Wink

06/07/2012 İçinde bulunduğum durumu kimseye anlatamam, sen de anlamazsın. Ben bile anlamıyorum ki başkasına nasıl anlatırım!

Franz Kafka

Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
müzik ruhun gdasıysa
tarkan gıda zehirlenmesine uğradı o zaman
garibim
bir dost
Bunu ilk beğenen sen ol.
Profesör
ablası ilahilerde olsa muzik aleti olarak sadece def geciyor...diger çalgıların hepsi hadislerle sabit muzik gunah olması konusunda... dinlemenin gunah olması muzik ile zevklenenlerin fasık olması vb gibi çok hadisi şerif var bizzat hadis ögrendigim kitapta...kitap da zaten ögrencilerin okudugu mızraklı ilmihal kitabı...varsa evinizde bakabilirsin... o yüzden ben pek dedigim gibi katılmıyorum yazılanlara...
[Resim: urjn1.jpg]

Gaflet içinde gördüm, nice canlı cesedi ;
Câhillerden beterdi, âlimlerin hasedi..
Bunu ilk beğenen sen ol.
((Meksikalı))
insan zihni varlığını iki şeye borçludur: Göz(cemal), kulak(musiki). Bu iki yerden zihin beslenir. İyi şekilde, kötü şekilde beslenir.

Musiki hikmete dair fendir

Bilene bilmeyene rûşendir

Nice esrarı var idrâk idecek.

Yer gelür sineleri çâk idecek

der Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri..
Bunu ilk beğenen sen ol.
köyün delisi
müzik teknik olarak incelendiğinde insanı uyuşturan bir şeydir..insan dinlenmek istediğinde rahatlamak istediğinde müzik dinler.. bir proje üzerine düşünürken yardımcı olsun diye müzik dinleyen görmedim..konservatuarlara müzik öğretmenliği öğrencilerine bir bakın hele.. hep kikirderler hep gönülleri bir hoştur.. topluca gezerler kimseye kin tutmazlar kavga ederler barışırlar, biri birine kaypaklık etse diğeri unutur gider.. dik duruş yokturçç çünkü uyuşmuşlardır.. müzik ne olursa olsun olmamalı yani ben hayatımdan çıkarmam ama olmamalı işte.. neyse isteyen istediğini yapsın bana ne :D
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.