You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Müzik Dinlemek, Çalgı Âleti Çalmak Haram mıdır?

Acemi Üye
ADAM NOKTAYI KOYMUŞ.
Yanlış aktardığı bir şey var mı? Var ise bu nedir kaynağı ile açıklarmısınız ?

Not; Üstad biraz yavaş konuşuyor, Video nun da biraz uzun olduğuna bakarsak, Eğer zamanınız değerli ise , Ayarlar kısmından hızı 1,5 e çıkartırsanız iyi olur. ifade
''ιɴαɴdığı ɢιвι yαşαмαyαɴ, yαşαdığı ɢιвι ιɴαɴмαyα вαşlαr.''
Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
RE: Müzik Dinlemek, Çalgı Âleti Çalmak Haram mıdır?
(İbni Abidin) dördüncü ciltte, şahitliği kabul edilmeyenleri anlatırken buyuruyor ki (Eğlence için ve para kazanmak için başkalarına şarkı söylemek söz birliği ile haramdır.)
Allah'ım bizleri sadece senin rızanı düşünen kullardan eyle.
Allah'ım sen kimlerden razıysan, kimleri seviyorsan, bizleri onlarla dost eyle.
Dinimizi yanlış öğrenmekten bizi koru. Amin.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Uzman
Müzikle ilgili dinen söylenecek çok şey var. Sadece şu kadarını söyleyeyim. Müzik konusu kesin helaldir ya da haramdır diyemiyoruz. Öyle bazı adamların kafasına göre öyledir böyledir demesiyle hiçbir şey ne helal olur ne de haram olur.

Müzik geniş bir alan. Meyhanede sarhoşları eğlendirenlerin yaptığı da müziktir zamanında ordumuza moral vermek için uğraşan mehter takımının yaptığı da müziktir. Şimdi çalmak haram mı değil mi hangisine göre söyleyelim? Gerçi bizim bir şey söylememize gerek yok. Söyleyenler zamanında söylemiş. Mesela İmam-ı Gazali.

"Kalbin sıkıntısını yatıştırıp kalbi dünyanın fânî işlerinden soğutarak ibâdetlerine daha bir dikkatle sarılmak amacıyla belirli bir ölçü ile müzik dinlemek mubahtır."

Bu sözler İmam-ı Gazali'nin İhya eserinden alıntıdır. Aslında daha söylenebilecek çok şey var da bu kadarı yetsin istiyorum. Ben demiyorum ya, İmam-ı Gazali diyor. Bu saatten sonra cesareti olan (ya da aklında noksanlık olan) müzik kesinlikle haramdır veya helaldir desin.

Ama bence demesin. Hele bence hiçbirimiz anlamadığımız meseleler hakkında hiç konuşmayalım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
Kıdemli Üye
Diğer videoları da izlemenizi tavsiye ederim orcuntsn doğru mu yanlış mı kendiniz görün.
You can not out run me I m VAYNE!

Ben müslümanım ,
İslam mükemmel , ama ben değilim.
Eğer ben hata yaparsam beni suçla.
Dinimi değil.

Bunu ilk beğenen sen ol.
Forumcu
Müzik dinleyenler, içinde Allah'tan başkasının adı anılan şiirler dinleyerek vecde gelenler,
mahlukat içinde Haktan en uzak kimselerdir.
Çünkü onlar, üzerinde Allah' ın adı anılmayan şeyleri yemiş gibidirler,
(Ve ma lekum ella te'kulu mimma zukires-mullâhi aleyhi vekad fessale lekum ma harreme aleykum)
"Üzerine Allah'ın adı anılıp kesilenden yememenize sebep ne? Oysa Allah, haram kıldığı şeyleri size açıklamıştır"

Vecd hali, bu haldeki kimsenin üzerine inişi gerektirdiği için, ayette şöyle buyurulmuştur,
"Ve innehu lefiskun ve inne şeyatine leyuhune ilâevliyaihim
(Kuşkusuz bu büyük günahtır. Gerçekten şeytanlar dostlarına telkinde bulunurlar)
Bu da Hakk'ın vahyinin karşıtıdır.
Uyanık ol
(Muhyiddin İbn Arabi)
Deliye her gün  bayram...
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.