Nasıl ki gübre böceği gül kokusundan hoşlanmaz,
Münafık da Hak sözden tiksinir ve batıla meyleder.
Ahlakı Kur'an olan kimse, Kur'an ehlidir. Kur'an ehli olan ise, Allah ehlidir. Çünkü Kur'an Allah kelamı, Allah kelamı ise O'nun ilmidir.
Benim dinim sevgi dinidir, ben sevgi kıblesine yöneldim.
Sevgi ilahi bir sırdır; her zata layık olduğu kadarıyla verilir.
Üzerinde herhangi bir yaratımışa ait hak bulunan bir Allah kulunun kulluğu, üzerindeki o hak ölçüsünde eksiktir.
Allah katındaki değerin O'nun senin katındaki değerinle ölçülür! Rabbin karşısında kendi nefsini en iyi sen bilirsin!
Parmakla gösterilmeye heves etme. Seni kimse tanımazsa tanımasın. Allah'ın seni bilmesi kafidir.
Ahlak, nefsin halidir; insan düşünmeksizin ve seçim yapmaksızın fiillerini bu hal esnasında yapar.
Kamil insan 18 bin alemi, 18 bin gözle seyreder. Her bir aleme dahil olup, o alemi oraya has bir gözle seyreder.
Bu alemin sahibi de, İslam'ın sahibi de Allah'tır. Sana düşen Hakk yolunda gayrettir.
İnsan-ı kamil birleştirici hakikattir. Allah ona öyle bir kuvvet vermiştir ki, onunla tek bakışla iki mertebeye birden bakar. Böylece Hak'tan alır ve halka verir.
Var mısın ki, yok olmaktan korkuyorsun?
Içimizden bazı kimseler dünya hayatında O'nu tanır ve bilirken, bazı kimseler, herhangi bir şeyi seviyorken ölene kadar O'nu tanımazlar. Perde kalktığında Allah'tan başkasını sevmediği ve yaratılmışın adının kendisini perdelediğini anlar.
Diğer ibadetlerin sevabı cennet, zikrin mükafatı ise bizzat Rabbul alemin'dir.
Aşk, iki zıtlığı birleştirebilmektir.
Varlıklar gelir, ilahi isimlere ayna olur, görünür ve giderler.
Bütün yollar Allah'a varır. Allah bütün yolların gayesidir. Dolayısıyla bütün yollar; sırat-i müstakimdir.
Sen içine dön, yalnız dışınla meşgul olma. Çünkü sen cisminle değil, ruhunla insansın.
İlmiyle amel etmeyen bir alimi görürsen, ilmine hürmeten yine ona karşı edepli davran. Çünkü ilim; Allah'ın sanatıdır. Böyle yaparsan, Allah'ın sevgisine kavuşursun, saadete erersin.
Terk ettiğin kabahatleri bir daha yapmamaya kararlı ol. İşlemekte bulunduğun hayırlı işleri de ölünceye kadar sürdür, sakın bırakma.
Hakikatte Arş ve Beytullah Allah'ı bilen Arifin kalbidir.
Salihlerden birisinin kardeşi öldü. Rüyasında gördü. Ne oldu? diye sordu. Cennete girdim yiyip içip geziyorum, diye cevap verdi. Canım, ben sana onları sormuyorum. Rabbini gördün mü? dedi. Hayır, dedi. Onu ancak bilenler görüyor.
Üç şeyden kork; Allah'tan nefsinden, Allah'tan korkmayandan!
Sana öğrettim; beni istediğin zaman, sende senin benliğinden bir şey kalmamalı. Çünkü benim varlıklarla olmam imkansızdır.
Allah şöyle buyurmuştur: Nimetin benden olduğunu gördüğün zaman bu şükrün hakkıdır.
Maddeye tapanlar, deniz suyu içenlere benzer; içtikçe susuzlukları artar.
Bütün bu yolculuk kendimden kendime imiş.
Hakk'ın onları gayb hallerinde zikretmesi, onları kendi hakikatlerine döndürücü olup zati hakikatler ve isti'dadlar ise, maya gibidir. Ve vehim sahiplerinin izafi vücudları ise mayasız hamur gibidir.
Sevgilim, sen bilirsin
Sevgilim, sen bilirsin
Bedenimin ve ruhumun erimesi sırrımı ifşa ediyor
Ey azizim! Sevgiyi gizledim ama gönlüm ona dar geliyor.
Her makamın bir sözü vardır. Her hakikatin herkese göre bir tanımı vardır, benzerlikler aldatmamalıdır; insanı saptıran şey benzerliklerdir.
Kelime Arapça'da yara anlamına gelir. Söylenen her söz insan ruhunda iz bırakır, yara açar.
Aşıkın sevdiği mahbup, hangi sıfatı takınsa, hangi libasa bürünse ve her ne şekilde tecelli etse, katiyen gaflete düşmez ve tek yüzüne bağlanmaz. Ayrıca her yüzden onun güzelliğini gördüğün gibi, tek yüze bağlanıp kalanları da mazur görür.
Bu ilim denizinden sana bir yol açılınca, hiç tereddüd etme, bu yola gir! Çünkü düşmanın seni ta'kib edecektir.
Yazık! İnsan başkasını yöneteceğim diye kendini yönetmekten perdelenmiştir.
Özel secde ancak namazda kabul olur, ki bu kalbin secdesidir. Her kalbin secdesi de bilgisi ile sınırlıdır. Bilgisi de kendisine Hakk'ın tecelli etmesi miktarıyla sınırlıdır.
Bazen Arif kişi, ihtiyacını Allah'a bile arz etmekten haya eder, çünkü O'nun takdiriyle yetinmektedir. Bu böyleyken Allah'ın kullarına nasıl olsun da arz-ı ihtiyaç etsin.
Alem bir rüyadır, tabire muhtaçtır.
Nur keşfeder ve keşfettirir. Nurun en tamamı ve en büyüğü, yüce Allah'ın rüyada, tecelli eden ve görülen suretler aracılığıyla irade ettiği şeyleri keşfettirenidir. Buna da tabir denir.
Kapıyı kilitle! Şeytan kilitli kapıları açamaz. Eğer kapıyı kapatırken besmele çeker, Ayet-ü kürsi okursan, sabaha kadar zarardan emin olursun.
Günah ve kusurlar içinde en büyük günah, kibir ve kindir.
Oturarak Hızır bekleme, darda kalmışlara Hızır olmak için yola çık ve ab-ı hayatı imana susamış kimselere ulaştır!
Doğruluk, Allah'ın yeryüzündeki kılıcıdır.
Allah yolunda ol evlat. Allah yolunda ol ki, O da senin yanında olsun.
Sadece Allah'a yönelmek gerekir. İnsanlar sebeplere dayandıkları sırada Allah onlara azap eder, çünkü sebepler her zaman yitip gidebilecek olgulardır.
Velayet, şeriatın emirlerinin yerine getirilmesi ile kazanılır. Akıl yürütme ile değil.
Ehl-i beyt'i sevmeyen, Hazreti Peygamber'i sevmemiştir, çünkü o da ehl-i beyt'in bir üyesidir. Bu itibarla ehl-i beyt sevgisi parçalanamaz, çünkü sevgi onlardan birisine değil bütün aileye yöneliktir. Aklını bu konuya verip ehl-i beyt'in değerini iyice anlamalısın. Ehl-i beyt'e ihanet eden insan, hiç kuşkusuz Allah'ın Peygamber'ine ihanet etmiş demektir. Kim Hazreti Peygamber'in sünnetine ihanet ederse, sünneti hususunda ona ihanet etmiş demektir.
Bir şeyin kendini kendisi vasıtasıyla görmesi, ayna gibi başka bir şeyde görmesine benzemez.
Hakk'ı bir kayd ile bağlamayıp O'na mutlak olarak iman eden kimse, O'nun her bir surette değişik bir tecelli gösterdiğini inkar etmeyip gerçekler. O kimse, Hakk'ın bitmez tükenmez tecellilerindeki suretlerini yine Hakk'tan bilir.
Olmuş olan, olacak olanlar arasında en hayırlı olandır.
Kalbini Allah'ın zikrine alıştırırsan, mutlaka kalbin zikrin vereceği nurla nurlanır. O nur kalb gözünün açılmasını sağlar.
Dilenciye yedir içir. Çünkü, o senden dilenmesi sebebiyle seni kullarına yediren ve içiren Hakk'ın menziline çıkarmıştır.
İki iş arasında müreddit kaldığın zaman nefse daha ağır gelenini tercih et. Zira nefse haktan gayrisi ağır gelmez.
Kalbim her sureti kabul eder oldu. Mesela ceylanlara otlak, rahiblere manastır, putlara tapınak, hacılara Kabe, Tevrat'ın sayfaları, İslam'ın mushafı oldu. Dinim sevgi dinidir, onun kervanına yöneldim. Sevgi dinidir dinim ve imanım.
Ben Kur'an ve Fatiha suresiyim
Ruhun ruhuyum, canlıların ruhu değil
Kalbim bildiğimin katında yerleşmiş
O'nu müşahede eder; dilim ise sizin yanınızda
Göz ucunla bedenime doğru bakma
Ruhunu şarkılarla beslemekten uzak dur
Zat'ın zat deryasına dal da
Gözlere açılmamış sırları gör
Ayrıca sırlar belirsizce gözükür
Manaların ruhlarıyla gizlenmiş olarak
Ya Rabbi! Her şeyde bana rahmet, inayet, hıfz, riayet, ihlas ve dostluk nazarı ile bak. Ta ki, hiçbir şey seni görmemden beni alıkoymasın