Muhammedin kelime anlamı 'övülmüş olab'dır.
Resul-i Kibriya (sav) yerde ve insan ve cin, gökte melekler tarafından övülmüş nebidir. O (sav) bu alemi şereflendirmeden önce melekler ve geçmiş peygamberler tarafından övülmüş ve onlara nazil olan semavi kitaplarda kendisinden bahsedilmiştir. Dedesi kendisinden yine övgüyle bahsetmistir.Dedesi Abdulmuttalib'e, "Torununa neden Muhammed ismini verdin? Halbuki bizde ve atalarımızın arasında böyle bir isim yok!" diyenlere, "O'nun yerde ve gökte övülen biri olmasını arzu ediyorum" diye cevap vermiştir.
Hz.Adem (as) tövbe edeceği sırada,
-Ya Rabbi.! Muhammed'in (sav) hürmetine beni bağışla, diye yalvarmıştır.Allah (c.c) ona,
-Sen Muhammed ismini nerden biliyorsun, diye sordugunda,
-Ey Rabbim.! Sen beni topraktan yaratıp can verdiğin zaman, gözümü açıp baktığımda arşının üzerinde "La ilahe illallah Muhammedun Rasulullah" yazdıgını görmüstüm. O zaman anlamıstım ki Muhammed Senin en sevgili kullarındandır, diye cevap vermiş ve Allah da,
-Evet ey Adem.! O benim Habibimdir. O son peygamberdir ve senin evlatlarndandır.O olmasaydı, ben ne seni ne de yeri ve göğü yaratırdım, diye cevap vermistir.
Allah (c.c) isminin yanına Resulünün ismini yazdırmıs ve iman etmek icin,"La ilahe illallah Muhammedun Rasulullah" denilmesini sart kosmustur ki biz buna "Kelime-i Tevhid" diyoruz. Allah (c.c) henüz kainatı yaratmadan evvel Habibine bu ismi vermistir.
Muhammed ismi-i şerifi Kur'an-ı Kerim'de dört yerde geçmektedir. (Al-i İmran 144, Ahzab 40, Muhammed 2, Fetih 29.ayetleri)
İbni Abbas (ra)'nın rivayet ettiği bir hadiste Nebi (sav) şöyle buyurmustur;
"Benim ismim Kur'an'da Muhammes, İncil'de Ahmed, Tevrat'ta Ahyed'dir. Benim Ahyed olarak isimlendirilmem, ümmetimi cehennemden döndüreceğim içindir."
(Suyuti)
Allah-u Teala Hz. Adem (as)'ı Muhammed ism-i şerifinin hürmetine affettiği gibi bizleri de bu güzel isim hürmetine bağışlasın.. Amin...
![[Resim: sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg]](http://4.bp.blogspot.com/-xGAoZcgkZ7A/UbuBlKhTrxI/AAAAAAAABSI/MhYEJHQBGl4/s1600/sems-i-tebrizi-sozleri-ii.jpg)
"Kalk, silkelen, kendine gel. Umutsuzluğa sarılma.
Umutsuzluk şeytandan, ümit etmek ise Allah'tandır."