You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Kıdemli Üye
Mirac mucizesi
Sual: Ayet ve hadisle bildirildiği halde, Mirac mucizesini inkar eden olmuş mudur?

CEVAP
Bazı bid'at ehli, Peygamber efendimizin bir anda Cenneti, Cehennemi görmesini, daha birçok yeri gezmesine akıl erdirememiş, inkar etmiştir. Bazı kısım akılsızlar da, "Miracı kabul etmek, Allah'a mekan ittihaz etmek olur" diyorlar. Allahü teala Musa aleyhisselam ile Tur dağında konuşmuştur. Tur dağı, mekan değildir ki. Aynı şekilde insanlar Cennette Allahü tealayı görecektir. Cennet de Allahü tealanın mekanı değildir. Yani demek oluyor ki Allahü teala mekandan münezzehtir.

Ehl-i sünnet alimleri, sözbirliği ile Miracın hak olduğunu bildirmişlerdir.

Kavl-ül-fasl kitabında deniyor ki,
İsra suresini ilk ayet-i kerimesinde, Allahü teala, kudret ve azametinden nice harika olaylardan bazılarını göstermek için, Muhammed aleyhisselamı, Mekke'den Kudüs'e getirdiğini bildiriyor. İsra kelimesi, rüya için kullanılmaz. Uyanık iken, gece yürümek manasına kullanılır.
Yine buyuruldu ki:
(Sana [Miracda] gösterdiğimiz temaşayı insanlar için bir fitne kıldık.) [İsra 60]

[Fitne] yani imtihan, uyanıkken olur. Peygamber efendimizin anlattığı rüya olsaydı, hiç kimse tuhaf karşılamazdı. Hazret-i Ebu Bekir, tasdik edip, yüksek derecelere kavuşamazdı.

Resulullah'ın Mekke'den Kudüs'e götürülmediğine inanan kafir olur. Göklere ve bilinmeyen yerlere götürüldüğüne inanmayan ise sapık olur. (Bahr)

Birkaç saniyede Mekke'den Kudüs'e götüren Allahü teala, nasıl olur da daha başka yerlere götüremez. Allahü tealanın kudreti ve azametinde ancak kafirler şüphe eder.

Mirac hakkında çok hadis-i şerif vardır. Birkaçı şöyledir:
(İsra gecesi [Miraca çıkınca] Cennetin kapısı üzerinde "Sadakanın on, ödünç vermenin sevabı onsekiz mislidir" yazılmış olduğunu gördüm.) [Beyheki]

(İsra gecesi her gökte, Muhammedün Resulullah ve arkasından Ebu Bekri Sıddık yazılı olduğunu gördüm.) [Ebu Nuaym]

(İsra gecesi, nura gark olmuş bir zat gördüm. "Bu kim?" dedim. Cebrail aleyhisselam, "Dünyada iken Allahü tealayı devamlı anan, kalbi camiye bağlı ve ana-babasına asi olmayan bir zattır" dedi.) [İ. Ebiddünya]

(Miracda, Cehennemde kokmuş leş yiyenlerin kim olduğunu sordum. "Bunlar, gıybet ederek insanların etlerini yiyenlerdir" dendi.) [İ. Ahmed]

(Mirac gecesi, uğradığım her melek topluluğu, ümmetime hacamatı tavsiye etti.) [Hakim]

(Mirac gecesinde ateşten makasla kendi dudaklarını kesenleri görüp, kim olduklarını sordum. "İlmi ile amel etmeyen din adamlarıdır" dendi.) [Buhari, Müslim]

(Mirac gecesi Cehennemi gösterdiler, çoğunun kadın olduğunu gördüm.) [Tirmizi]

(Mirac gecesi, ekin ekip bir günde biçen bir topluluk gördüm. Biçtiği mahsul yeniden eski haline dönüyordu. "Bunlar kim?" dedim. Cebrail aleyhisselam, "Bunlar Allah yolunda cihad edenlerdir. Bunların her iyiliğine yedi yüz misli sevap verilir. Harcadıklarının yerine yenisi verilir" dedi.) [Bezzar]

Uzunca bir hadis-i şerifin özeti şöyle:
(Cebrail aleyhisselamla bütün gökleri geçerek Sidre-i müntehaya geldim. Cenneti gösterdiler. Daha sonra elli vakit namazla dönerken Musa aleyhisselamı gördüm. Elli vakit namazın ümmetime zor geleceğini, dönüp namaz vakitlerini azaltmasını Allahü tealadan istememi söyledi. Azar azar kaldırılarak sonunda beş vakte indirildi.) [Müslim]

Bazı bid'at ehli, sahih-i Müslim'de geçen bu hadis-i şerife inanmıyorlar. Peygamberimizin daha üstün bir peygamber olduğunu söyleyip, neden Musa aleyhisselamdan akıl alsın diyorlar. Halbuki, bilindiği üzere Kur'an-ı kerimde, Musa aleyhisselamın Hazret-i Hızır'dan ilim öğrendiği bildirilmektedir. [Bu kıssayı yazacağız.] Hazret-i Hızır, peygamber olmadığı gibi derecesi Musa aleyhisselamla asla kıyas edilemez. Musa aleyhisselam, ülülazm bir Peygamberdir. Demek ki, ilim öğrenmede üstünlük yoktur.

Mekke'den Kudüs'e ancak bir ayda gidilebilir. Kısa bir anda Mekke'den Kudüs'e gitmeye inanmamak, Allahü tealanın kudreti iledir. Buna inanıp da, daha uzaklara gittiğine inanmamak, Allahü tealanın kudretine inanmamaktır. İşte mezhepsizler bu kısmı anlayamıyorlar. Allahü teala dilerse her şey olur. Ama onlar, Allahü tealayı herhalde tanımıyorlar. Peygamber efendimiz, (Göklere ve daha uzaklara gidip geldim) buyuruyor. Bu neden inkar edilsin ki? Gayri müslimler, İslamiyet'i yıkmak için, cahilleri kullanıyor ne yazık ki.
Elhamdülillah, Müslümanım.
Bunu ilk beğenen sen ol.
...
RE: Mirac mucizesi
Allah razı olsun

“Hayat tiyatro gibidir, en kötü insanlar, en iyi yerlerde otururlar.”
Aristofanes
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.