You need to enable JavaScript to run this app.

Skip to main content

Mezheplere göre nafile namazlar kaçar rekat kılınır?

-İKRA-
Hanefi, Şafii, Hanbeli ve Maliki mezheplerine göre gece ve gündüz nafile namazları
kaçar rekat kılınmalıdır?
Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
RE: Mezheplere göre nafile namazlar kaçar rekat kılınır?
Revatip sünnetler mi kaçar rekattır diye soruyorsunuz yoksa dört rekatlık nafileyi 2+2 şeklinde mi yoksa 4 rekatı tek selamla mı kılmak gerekir diye soruyorsunuz?
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Evet mezheplere göre 4 rekatlık nafile namazı 2+2 mi; tek selamla mı kılmak gerekir diye soruyorum.
Zannedersem bunu cevapladığınızda revatib sünnetlerin kaç rekat olduğu da belirtilmiş olacak. gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Uzun cevap yazarım diye biraz geciktirdim cevabımı. Ama zamanım pek yok, uzun yazamayacağım. Kısaca hükümleri yazayım.

Revatip sünnet namazlar kaçar rekattır?

Hanefi Mezhebinde sabahın farzından önce 2 ,öğlenin farzından önce 4, sonra 2, akşamın farzından sonra 2, yatsının farzından sonra 2 rekat kılmak müekked sünnettir.

Öğleden sonra 4, ikindiden önce 4, yatsıdan önce 4, yatsıdan sonra 4 rekat kılmak ise müstehap namazlardandır. İkindinin sünnetini ve yatsının ilk sünnetini 2 ya da 4 kılmakta serbest olduğumuzu söylerler. Bizler öğleden sonra ve yatsıdan sonra 4 rekat kılma işini pek yapmayız. Bu kitapların suçu değildir. Açıkça kitaplarda bu yazmaktadır. Ama her zaman dediğim gibi söz değil, fiil etkili olur insanlarda. Fiilen bunu bir kişi gösterecek.Yani bu mezkur namazları 2 yerine 4 kılacak.

Nafileyi evde kılmanın sünnet olmasının hikmetlerinden birisi de budur zaten. Kişi müsaitse 4 kılar, değilse 2 kılar. Müsaitse Şems Sure'sini okur, değilse Fil Sure'sini okur. Bugün camilerde ise nafile namazlar her yönüyle farzlaşmıştır. Orta yol açısından da nafileleri farzlaştırmışız . Farzlarda orta yol tutulur. Ama nafilelerde kişi münferiddir. Orta yol tutturmak gerekmez ve bu tutum insanların namazını nebevi namazdan uzaklaştırmaktadır. 50 yıl boyunca 4 sure ile namaz kılan adamdan nasıl bir namaz bekleyebiliriz ki? Monotonlaşmış, ritüel haline gelmiş bu namazdır o. Peki Rabbimizin bizden istediği namaz bu mudur?

Camilerdeki toplu tesbihat, insanlara sürekli Fil Sure'sinden aşağısını okumaya mecbur etmek demek değil midir? Her zaman farzdan sonra eve gidip evde tamamlama şansımız olmuyor. Sen 4 rekat kılmak istesen zaten eline mikrofonu alan şahıs senin huşunun h' sini bırakmayacaktır. Neyse konu nereden nereye geldigülücük

Şafi Mezhebinde öğleden önceki müeekked sünnet namaz konusunda ihtilaf var. Kimisi 2 kimisi 4 rekat der. Ama 2 rekat müekked sünnet vardır diyenler, 4 kılmanın da müstehap olduğunu söyler. Diğer namazlar Hanefi Mezhebiyle aynı. Yatsının ilk sünneti hariç. Şafi Mezhebine göre yatsıdan önce revatip yoktur. Ama her ezanla kamet arası namaz vardır hadisine binaen kısa iki rekat nafile namaz kılmanın güzel olduğunu söylerler.

Hanbelide günde 10 rekat nafile namazı teşvik eden hadise göre hüküm verip, öğleden önce 2 rekat sünnet vardır demişlerdir. Yatsının ilk sünneti Hanbeli Mezhebinde de yoktur.

Maliki Mezhebi ise 2 ya da 4 rekata müekked vs. demez. Bir ölçü koymaz. Müekked sünnetin yerine gelmesi için 2 rekat yeterlidir derler. Akşamdan önce ve yatsıdan önce nafile yoktur. Diğer geri kalan yerlerde 2 ya da 4 kılmakta kişi serbesttir.

Hanefi Mezhebinden İmameyn'e göre gece nafileleri ikişer ikişer, gündüz nafileleri dörder dörder kılınır. Fetva ise İmameyn'in görüşü üzeredir. Yani gece kılınan nafile namazlarda iki rekattan sonra selam vermek gerekmektedir. Fetvanın bu görüş olduğu üzerinde ben ihtilaf görmedim ama ne hikmetse camide yatsının ilk sünneti tek selamla kılınmaktadır. İmameyn'in bu görüşüne delil olacak hadis, gece nafileleri ikişer ikişer kılınır hadisidir. Mefhumi muhalifi, gündüz nafilelerinin dörder kılınacağına işaret etmektedir. Ama bu hadislere bütüncül bakmayınca ortaya çıkan bir görüştür. Müstakil bir hadiste gece ve gündüz nafileleri ikişer ikişerdir diye geçmektedir.

Maliki Mezhebine göre gece veya gündüz nafilelerinde 4 rekatı tek selamla kıldığımızda namaz bozulur, Hanbeli Mezhebinde ise gündüz nafilelerinde 4 rekatı iki selamla kılmak sünnet; ama şart değil, gece nafilelerinde ise 4 rekatı iki selamla kılmak şarttır diye Ebu Davud Şerhinde yazmaktadır. (Kitabın ilerleyen sayfalarında bu görüşün zıddını söyleyen bir yazı var; ama mesele uzamasın)

Kütübi Sitte Şerhinde ise Maliki ve Hanbeli Mezheplerinde 4 rekatı iki selamla kılmanın şart olmadığı; ama iki selamla kılmanın sünnet olduğu yazmaktadır.

Şafi Mezhebinde ise teravih namazı dışında gece veya gündüz nafilelerinin 4 rekatını 2 selamla kılmak şart değil, sünnettir.

Bence isabet eden görüş de budur.

Not: Bu meseleyi zamanında çok inceledim. Hangi nafile olursa olsun ikişer ikişer kılınmalıdır. Peygamberimizin cumadan önce ve öğleden önce dört rekatı tek selamla kıldığını bildiren hadis buldum . Ama sıhhatlerine baktığımda hadisin zayıf olduğunu gördüm.

Mesela ikindinin sünneti için müstakil olarak iki selamla kıldığına dair rivayet var. Yanılmıyorsam Tirmizi'de geçiyordu. Hanefiler hadisi tevil edip bu selamdan kasıt, teşehhüddeki selamdır. Yani iki rekatın sonunda teşehhüde oturulacağını söylüyor derler.
Camide bile sünneti ihya edemeyen bir toplumdan siz ne bekliyorsunuz bilmem; ama benim hiçbir beklentim yok!
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Allah razı olsun verdiğin bilgiler için Mesud kardeşim. gülücük
Yeterince uzun ve açıklayıcı olmuş, tekrar teşekkür ederim.

Müsaadenle yazın hakkında birkaç sorum olacak:

1) Hanefilerde öğleden sonra ve yatsıdan sonra 4 rekat kılmak müstehap demişsin, yani 2 rekat kılarsak müekked sünneti yerine getiririz,
4 rekat olarak kılarsak müekked sünnet sevabı+müstehap mı olur?

2) Nafileleri evde kılmak sünnettir demişsin, bu ne derece uygulanıyor sence?

''Camilerdeki toplu tesbihat, insanlara sürekli Fil Sure'sinden aşağısını okumaya mecbur etmek demek değil midir?''

Bu cümlede ne demek istedin? Neden insanlar bu nedenle kısa sure okuyor? Yetişme meselesi mi?

3) ''Hanefi Mezhebinden İmameyn'e göre gece nafileleri ikişer ikişer, gündüz nafileleri dörder dörder kılınır. Fetva ise İmameyn'in görüşü üzeredir.''
''Fetvanın bu görüş olduğu üzerinde ben ihtilaf görmedim ama ne hikmetse camide yatsının ilk sünneti tek selamla kılınmaktadır''

Neden ezan imameyn'in görüşüne göre okunuyor da yatsının ilk sünneti imameyn'in hükmüne göre 2+2 kılınmıyor acaba?

4) ''Maliki Mezhebine göre gece veya gündüz nafilelerinde 4 rekatı tek selamla kıldığımızda namaz bozulur''
''Kütübi Sitte Şerhinde ise Maliki ve Hanbeli Mezheplerinde 4 rekatı iki selamla kılmanın şart olmadığı; ama iki selamla kılmanın sünnet olduğu yazmaktadır.''

O halde maliki mezhebinde 4 rekatta tek selamla kılındığında namazın bozulacağı hükmü kesin değildir diyebilir miyiz?

5) ''Hanefiler hadisi tevil edip bu selamdan kasıt, teşehhüddeki selamdır.''

Bu imameyn'in de görüşü müdür aynı zamanda?
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
[quote='Zehan' pid='557568' dateline='1434360879']
Allah razı olsun verdiğin bilgiler için Mesud kardeşim. gülücük
Yeterince uzun ve açıklayıcı olmuş, tekrar teşekkür ederim.

Müsaadenle yazın hakkında birkaç sorum olacak:
[/quote]

Allah sizden de razı olsun sorularınız güzel gülücük Aslında niyetim biraz daha detaylı yazmaktı. Ama foruma giriş yapamıyorum, şuan nasıl girdi ben de anlamadım. Girmişken hemen yeni sorulara cevap yazmaya çalışayım dedim gülücük

1) Hanefilerde öğleden sonra ve yatsıdan sonra 4 rekat kılmak müstehap demişsin, yani 2 rekat kılarsak müekked sünneti yerine getiririz,
4 rekat olarak kılarsak müekked sünnet sevabı+müstehap mı olur?
[/quote]

Aynen dediğiniz gibi oluyor. Sözgelimi öğleden sonra iki rekat kılmak müekked sünnet, 4 rekat kılmak ise müstehap neden ben 4 rekat kılıp namazımı müstehap seviyesine düşüreyim anlayışı yanlış bir anlayıştır. Öğleden sonra 4 rekat kılan kişinin kıldığı ilk 2 rekat müekked sünnet, sonra iki rekat ise müstehap namaz olur. Yani 4 rekatı da müstehap namaza düşmez.

Benim kanaatime göre bu anlayışın tezahürünün sebeplerinden birisi şudur: Mesela Şafi Mezhebinin kitaplarına baktığımızda şu ifadeye rastlarız. Öğleden sonra ikisi sünnet, ikisi müstehap olmak üzere dört rekat revatip namaz vardır.

Hanefi Mezhebinin kitaplarında ise bu ifade açıkça yazmamakta, mesela öğleden sonra 2 rekat kılmak sünnet, 4 kılmak ise müstehap yazmaktadır. Bu ifadeyi okuyanların kafası karışmakta, bu 4 rekat müstehap namaz , 2 rekat sünnet namazı kıldıktan sonra mı kılınacak yoksa içinde mi diye de düşünmektedir. Ayrıca yukarıda da belirttiğim gibi neden namazımı müstehap namaz seviyesine düşüreyim anlayışı da mevcuttur.

2) Nafileleri evde kılmak sünnettir demişsin, bu ne derece uygulanıyor sence?

''Camilerdeki toplu tesbihat, insanlara sürekli Fil Sure'sinden aşağısını okumaya mecbur etmek demek değil midir?''

Bu cümlede ne demek istedin? Neden insanlar bu nedenle kısa sure okuyor? Yetişme meselesi mi?
[/quote]

Bu unutulmuş sünnetlerin başında gelmektedir. Peygamberimizin bu konuda teşviki bulunmaktadır. Hatta muteber olmayan bir hadis kaynağında geçen hadise göre nafileyi evde kılmanın camide kılınana üstünlüğü farzın tek başına değil de cemaatle kılınana üstünlüğüne benzetmektedir. Cümleyi kuramadım. Anlayın siz işte gülücük

Yani mesele bu kadar önemlidir. Dediğim gibi nafile ibadet kavramının gerçek manasını anlarsak zaten ortada sorun kalmaz. Nafilelerin farzlar gibi keskin sınırları yoktur. Bu sınırları bizler sonradan çizdik. Peygamberimiz nafile anlayışı bugunkünden elbetteki farklıydı.

Evet yetişme meselesi. Ben de sünneti camide kılarsam Fil Suresinden aşağısını okumaya mecburum. Ama eğer toplu tesbihat olmasaydı mecbur olmazdım. Ya da 20 kişiye sesin ulaşması çok zormuş gibi ellerine mikrofon almasalar yine mecbur değildim. Çıplak ses senin namazındaki huşuyu çok da bozmaz. Bir köşeye çekilir öyle başlarsın nafilene.

3) ''Hanefi Mezhebinden İmameyn'e göre gece nafileleri ikişer ikişer, gündüz nafileleri dörder dörder kılınır. Fetva ise İmameyn'in görüşü üzeredir.''
''Fetvanın bu görüş olduğu üzerinde ben ihtilaf görmedim ama ne hikmetse camide yatsının ilk sünneti tek selamla kılınmaktadır''

Neden ezan imameyn'in görüşüne göre okunuyor da yatsının ilk sünneti imameyn'in hükmüne göre 2+2 kılınmıyor acaba?
[/quote]

Bunun cevabı yok. Aslında sizin bakış açınız da doğru değil. Ezan imameyne göre okunuyorsa diğer meselelerde de fetva imameynin görüşü üzerine olacak diye bir kaide mezhep içinde mevcut değildir. Ama Mezhep içinde şu kural genel olarak vardır: İmameyn ittifak etmişse fetva o görüş üzerinedir.

Ayrıca ibadet alanında fetva İmamı Azam'ın ictihadı üzerinedir. Hukuk alanındaki meselelerde ise fetva Ebu Yusuf'un görüşü üzerinedir diye çok da kesin olmayan kurallar vardır. Ama bu kurallar tabiki daha sonra oluşmuştur ve Mezhep içindeki bir alim bu görüşe katılmışsa diğeri katılmamıştır.

Kısacası imameyn ittifak etmişse kesin fetva odur. Ya da ibadetle ilgili bir meseleyse fetva kesin İmamı Azam'a göredir dememiz mümkün değil. Ama genelleme yapılabilir, ki yapılmıştır da.

4) ''Maliki Mezhebine göre gece veya gündüz nafilelerinde 4 rekatı tek selamla kıldığımızda namaz bozulur''
''Kütübi Sitte Şerhinde ise Maliki ve Hanbeli Mezheplerinde 4 rekatı iki selamla kılmanın şart olmadığı; ama iki selamla kılmanın sünnet olduğu yazmaktadır.''

O halde maliki mezhebinde 4 rekatta tek selamla kılındığında namazın bozulacağı hükmü kesin değildir diyebilir miyiz?
[/quote]

Evet,diyebiliriz. Zaten Maliki Mezhebi de ihtilafın en bol Mezheplerden sayılmaktadır.

5) ''Hanefiler hadisi tevil edip bu selamdan kasıt, teşehhüddeki selamdır.''

Bu imameyn'in de görüşü müdür aynı zamanda?

Şu noktayı kaçırıyorsunuz siz. Ben Hanefilerin tevili bu derken her zaman İmamı Azam'ın görüşü budur demek istemiyorum. Sözgelimi Hanefi Mezhebine ait olan ilmihallerde namazda rukuda,secdede,teşehhüdde vs.her yerde nerelere bakmamız gerektiği yazmaktadır. Ama bu görüşler ne İmamı Azam'a aittir ne de İmameyn'e. Bu görüş Hanefi alimlerden Tahavi ve Kerhi'ye aittir.

Yani bir kitapta Hanefilerin görüşü budur diye okuduğumuzda , bu İmamı Azam'ın görüşüymüş diyemeyiz.

Sorunuza gelince, okuduğum kitapta Hanefilerin tevili budur şeklinde yazmaktaydı. Yani isim yazmıyordu. Dolayısıyla o tevil, İmamı Azam'a mı ait yoksa başka birisine mi bilmiyorum. Araştırmak lazım o konuyu. Bilen birisi yazarsa bizler de öğrenmiş oluruz.
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Neden düzgün alıntı olmadı ki ya . O kadar uğraşmıştım. Bilseydim uğraşmazdım hiç Sad

Bilen birisi alıntı kısımlarını düzeltebilir mi? Nerede hata yaptım ben?
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Bunu ilk beğenen sen ol.
General
Bunu ilk beğenen sen ol.
-İKRA-
Okudum cevapları çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun; sorularıma açıklayıcı,
tatmin edici cevaplar verdin kardeşim. gülücük
Bunu ilk beğenen sen ol.

İçerik sağlayıcı paylaşım sitesi olarak hizmet veren İslami Forum sitemizde 5651 sayılı kanunun 8. maddesine ve T.C.K'nın 125. maddesine göre tüm üyelerimiz yaptıkları paylaşımlardan kendileri sorumludur. Sitemiz hakkında yapılacak tüm hukuksal şikayetleri bağlantısından bize ulaşıldıktan en geç 3 (üç) gün içerisinde ilgili kanunlar ve yönetmenlikler çerçevesinde tarafımızca incelenerek, gereken işlemler yapılacak ve site yöneticilerimiz tarafından bilgi verilecektir.