![[Resim: morganize-isler-in-olas%C4%B1-mezar-ta%C...538720.jpg]](http://galeri8.uludagsozluk.com/484/morganize-isler-in-olas%C4%B1-mezar-ta%C5%9F%C4%B1-yaz%C4%B1s%C4%B1_538720.jpg)
Mezar taşlarında çok ibretlik notlar vardır. Bunlar nasıl yazılmıştır, niçin yazılmıştır pek bilinmez ama bunlardan önemli dersler alınır.
Bazı mezar taşları üzerinde şu cümleler var:
"Kim demiş kırmızı ışıkta geçilmez diye, rahmetli geçerdi.''
''Suçu çok ağırdı, ömür boyu dünyadan uzaklaştırma cezası aldı.''
''Rahmetli kayıkcıydı, son yolculuğunu imamın kayığı ile yaptı.''
''Hastalık hastasıydı, hep hap yutardı, sonunda hapı yuttu.''
''Yaşamak tehlikeli bir şey, sonu ölüm ile bitiyor.''
''Ohhh beeee öbür dünya varmış..."
Nasıl, bu cümleler dikkatinizi çekti mi? Tavsiye ediyorum. okuduklarınızı dikkatlice ve düşüne düşüne kendinizi anlamaya zorlayarak bir defa daha okuyunuz..
Geçelim bir başka mezar taşına. Çok dikkat çekici. Bu yazıyı bizzat kendim İstanbul/Beşyüzevler mezarlığında okudum. Aynen şöyle yazılmış:
"Merhum aydın, laik ve demokrattı. Her yola uyardı."
Allah (CC) hiçbir kimseye öldükten sonra hakkında mezar taşına böyle bir ibareyi yazdıracak dünya hayatı yaşatmasın. Böyle bir tezkiye kimse için yaptırmasın."Her yola uymak" böyle bir hatırlanma vesilesi olmak gerekten acı verici. Dostlar için yüz karası olmak musibet denilen şey bu olsa gerek.
Başka bir mezar taşı. Onun hikayesi de şöyle:
Adamın birisi dünya hayatında musibet mi musibetmiş. Etrafındakilere öyle zarar ve ziyan verir ki, ondan kimse huzur bulmazmış. Komşularına dirlik vermezmiş. Yakınlarını bezdirmiş. Çoluk çocuğunu bıktırmış..
Derken bu adam günün birinde ölmüş. Defnini yapmışlar. Ertesi gün muzip birisi başının tacına şöyle bir cümle yazmış:
"Dünyaya geldi, kimseye vermedi huzur
Şimdi göçtü gitti dünyadan, dayansın ehl-i gubur..."
Bunlar ibretamiz ifadeler. Benim tavsiyem siz siz olun Peygamberimiz Efendimiz (SAV) gibi bir hayat yaşayınız. Kimseye zararınız dokunmasın. Herkese iyilik yapın. Öldükten sonra Mevlânâ Celâleddin hazretleri gibi düşmanlarınız bile arkanızdan ağlasınlar...
Giderken kötü imaj ile hatırlanmak istemiyorsanız hayatınız düzgün olsun. Yediğinizden yediriniz, giydiğinizden giydiriniz. İyiliklerinizle hatırlanınız. Kötülüğünüz, kötümserliğiniz olmasın. Herkese tebessümle davranınız İyi örnek, güzel önder olunuz. Arkanızdan dostlarınız sizi "iyi insandı" diyerek rahmetle ansınlar.. Allah (CC) hepimizi muvaffak kılsın...
Mevlüt Özcan