2. Ben namaz kılmaya başlamak istiyorum ancak kafam allak bullak olmuş durumda. İnternetten baktığımda bazı sayfalarda mezhepler karşıma çıkıyor. Yani bir mezhebi benimsemem gerektiği söyleniyor. (Ailem - anne ve baba tarafım alevi , çok az kişi namazını kılar , ben ise mezhebimi nasıl öğrenirim bilmiyorum , yani mesela anne tarafım Kürt'tür , baba tarafım Türk'tür , inançları var ama namaz kılmazlar(Geneli) , internetten baktığımda bunlar farklı mezheplerden oluyorlar.. Anladığım kadarıyla) Bunun üzerine gittim namaz kitabı aldım oradan kolay öğrenirim diye (Yusuf tavaslı - Tam namaz hocası) iyi bir şekilde anlatılmış ancak orada da mezheplerden felan hiç bahsedilmiyor. Ben bu kitaptaki gibi namazıma başlasam ne olur , yani sadece kitaptaki farzları yerine getirsem bir yanlış yapmış olur muyum?
3. Ben Allah'a olan inancım için namaza başlamak istiyorum , yine internette gördüğüm üzeri Aleviler camiye gitmez , cemevine gider deniliyor.. Benim camiye gitmem de bir sakınca var mıdır şimdi?
4. Başta niyetim kötü değil onu belirtmek istiyorum zaten inancı olan birisiyim ve amacım bunu kuvvetlendirmek , şimdi.. insan bir şeyi yeni öğrenmeye başladığında illaki zorlanır bunu kabul ediyorum. Ama neden farklı yerlerde farklı bilgiler var? , Birbirlerine göre bir çok yerde farklı bilgiler verilmiş , farklı anlatılmış.. Kiminde bakıyorsunuz (bir sayfada yapılmaz denilen şey , diğer birinde yapılır kabul ediliyor , birisinde eksik olan bilgi diğerinde tam(Bu aldığım kitap için de geçerli)) Bizim dinimiz Müslümanlık dinidir. Birleştiricidir. Biz neden bu kadar ayrılıyoruz? Yazık değil midir? Bu kadar kafa karıştırmak neyin nesidir?
5. Bir de en çok merak ettiğim konulardan birisi , şu an da beni gerçekten zorlayan bir konu .. ZEKAT
Zekat verirken tüm gelir ve giderlerimizi en ince ayrıntılarına kadar hesap edip , giderlerimizi gelirlerimizden çıkardıktan sonra mı üzerimizi düşen zekat meblağ'sını vermeliyiz. yoksa gelirlerin ve elde olan malların toplam değerini hesap edip ona göre mi zekat hesaplamalıyız?
Ben şu an 23 yaşındayım , üniversite öğrencisiyim . Babam ben 2.5 yaşındayken vefat etmiş , annem ise ben 19 umdayken evlenmek istedi ve evlendi. Ben ise babaannemin yanına gittim. 4 senedir onunla yaşıyorum kendisinin var olan 3 ev ve bir tane küçük dükkanı vardı(babaannemin) ve onların tapusunu bana devretti.(Benim hesabıma göre 200 bin TL eder bunlar ancak tam olarak bilmiyorum.. Allah olmayanlara da versin) Ben çalışmıyorum ancak , Aylık gelirim şu an için 840 TL kira + annem evli olduğu için 1000 TL civarı(en fazla 1100 oluyor yani bazı aylar değişiyor) babamdan bana aylık bağlandı(25 yaşa kadar) + annem her ay düzenli olarak 700 TL yardım gönderiyor.. Ama tabi ki elektirik 'ten tutunda yemek ihtiyacım , kıyafet ihtiyacım , kurs'a verdiğim giderler , evlerde çıkan arızalara ödenen paralar , okul harcamaları , vergiler vs vs... Bunların hepsini ben idare ediyorum... Yani sürekli gelir ve giderlerim değişiyor. İnternetten baktığım üzere sahip olunanın 40 ta 1 i zekat olarak görülüyor yani şimdi diyelim ki hesap ettik , toplamda bu ev ve dükkan 200.000 TL etti bunun 40 ta biri 5.000 TL . yani ben her yıl 5.000 TL zekat vermek zorunda mıyım? Öyle ise , babamdan gelen gelir (25 yaşında) kesilince nasıl öderim bu zekatı , evleri mi satacağım? , (işe başladığımda , sanırım bunu ödemek daha kolay olur gibi geliyor) bilmiyorum inşallah yanlış düşünüyorum , Allah en büyük olandır onun emrine uyacağıma şüphe yok biliyorum ama bu zekat konusu beni biraz korkuttu.
Birde ben para biriktiren birisiyimdir , pintilik ve kendini övme olarak anlaşılmasın nolur..(Mesela bir yerde dilenci , küçük selpak satan çocuklar olsun her gördüğümde olmasada ellerine kimi zaman 10 ar lira bırakıp uzaklaştığım olur) ancak benim hayalim zengin olmak , daha pahalı , lüks bir hayat yaşamak, , Mesela almak istediğim evin değeri 1 trilyona yakın. Bu yanlış mıdır , 1 trilyonluk eve sahip olmak istemek ? ya da 100.000 TL lik arabaya sahip olmak istemek?
Şimdi Neler öneriyorsunuz ? Hedeflerimden vaz mı geçmeliyim ? Bu işin usülü nedir?
(Büyümek , sorumlulukların artması gerçekten çok zormuş)