Yakın tarihimiz, sapka giymediği iddiasıyla asılan yüzlerce erkek ve kadının yanı sıra, batılı düsünürlerin ifadesiyle "Türkçe ezan" tekrar Arapçaya çevirdiği için asılan basbakan ve bakanlara da şâhit olmustur. Adnan Menderes'in ıdamından biraz önce bir asker vasıtasıyla gizlice Giyaseddin Emre'ye gönderdiği asagıdaki mektup, yakın tarihimizin iç yüzünü ortaya koyan sayısız belgelerden biridir.
"Sizlere dargın değilim, sizin ve diğer zevatin iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdügünüzde deyiniz ki, Adnan Menderes, hürriyet ugruna koydugu başını 17 sene evvel almadıgımız için sizlere mütesekkirdir. idam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme karar-i metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yasayan kahraman efendilerinizce acaba söyleyebilecek misiniz ?
Sunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendilerinizi yine de 1950'de kurtarabilirdim. Dirimden Korkmayacaktınız. Ama iimdi milletle el ele vererek, Adnan Menderes'in ölümü sizi ebediyete kadar takib edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Ama buna rağmen merhametim sizlerle beraberdir.
Seyyid KEMERKAYA
furkan 63